Dit is er mogelijk in Amsterdam

De bevalling. Veel vrouwen zien daar tegenop, of het nu de eerste bevalling is of niet. Tijdens de workshops, verschillende cursussen en de gesprekken helpen wij je je hierop voor te bereiden. Zodat je straks het vertrouwen hebt in jouw eigen lichaam, weet hoe de verschillende hormonen gedurende de bevalling in jouw lichaam samenwerken naar de geboorte toe. En je bent bekend met de verschillende vormen van pijnbestrijding. Door hiervan op de hoogte te zijn en de voor- en nadelen ervan te begrijpen, kun je nu goed beslissen hoe jij graag zou willen bevallen. En kun je als dat nodig is, ook tijdens de bevalling een keuze maken. Vandaar dit blog, dan heb je alle opties die er nu zijn voor pijnbestrijding op een rijtje.

Natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Beval je thuis, dan betekent dat niet automatisch dat je niets aan de pijn van een bevalling kunt doen. Veel vrouwen merken dat de warmte van een bad of douche, de scherpe randjes van een wee kan wegnemen. Ook helpt het om te bewegen tussen de weeën door, van houding te veranderen of een massage te krijgen op je onderrug. Deze natuurlijke varianten van pijnbestrijding zijn beproefde methodes om de pijn van een bevalling te verminderen. Lijkt het jou wel wat om tijdens je bevalling deels in bad te zijn of daar zelfs te bevallen, maar heb je geen bad thuis? Je kunt dan een bevalbad huren, in dit blog lees je daar meer over.

Endorfine: de natuurlijke pijnbestrijder

Een natuurlijke pijnbestrijder is endorfine. Deze stof wordt door je lichaam aangemaakt en zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Maar, ben je angstig of in paniek dan maak je juist adrenaline aan. En dat zorgt ervoor dat je lichaam geen of minder endorfine aanmaakt. Het is dus heel belangrijk om je op je gemak te voelen tijdens de bevalling. De omgeving waar je bevalt en de mensen die jij om je heen hebt, zijn daarom ook essentieel. Kun je kiezen waar je bevalt, kies dan voor een plek waar jij je veilig en prettig voelt.

Juiste begeleiding bij jouw bevalling

De juiste mensen om je heen bij jouw bevalling, zorgt ervoor dat je de kalmte en het zelfvertrouwen hebt die nodig zijn om minder pijn te ervaren. Als verloskundigen zijn wij er natuurlijk bij en helpen je daarbij. Dat begint al tijdens de verschillende consults die je bij ons hebt. Je leert dan alle verloskundigen kennen zodat er nooit een onbekende bij jouw bevalling is. Ook begeleiden wij jou tijdens de bevalling op de manier die jij op dat moment nodig hebt. Hoe dat zal zijn, varieert per vrouw en per bevalling. Maar in elk geval kun je erop rekenen dat wij er voor jou zijn. Dit kan bij jou thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in het Bevalcentrum Zuid.

Thuis bevallen of in het Bevalcentrum Zuid

In het Bevalcentrum Zuid kun je veilig bevallen in een vertrouwde, huiselijke sfeer. Bijvoorbeeld als je wel graag een thuisbevalling wilt, maar niet in jouw huis kunt bevallen omdat je daar de ruimte niet hebt. In het Bevalcentrum is elke kamer een sfeervolle ruimte met een fijn interieur, aromatherapie en er is zelfs lachgas en een bevalbad aanwezig.

Lachgas, in het Bevalcentrum en bij een (poliklinische) bevalling in het ziekenhuis

Lachgas is ook een manier van pijnbestrijding bij de bevalling. Je ademt dit in via een kapje op de mond. Het maakt wat suf waardoor je ontspant en je de pijn van de bevalling minder voelt. Een van de belangrijkste effecten van lachgas tijdens de bevalling is dat het de angst vermindert. Hierdoor maak je dus ook weer meer eigen endorfines aan. Lachgas wordt niet thuis gegeven maar is wel beschikbaar in het Bevalcentrum Zuid in Amsterdam. Het gebruik van lachgas heeft geen effect op de baby en er is geen medische indicatie voor nodig. Dat heeft als voordeel dat jouw eigen verloskundige eindverantwoordelijk blijft bij de bevalling en vooral dat het heel snel gegeven kan worden zonder dat er eerst allerlei controles bij moeder en kind nodig zijn. Het lachgas kan alleen tijdens de weeën zelf gegeven worden maar niet bij het persen. Op dat moment heb je dat overigens gelukkig ook niet meer nodig. Zodra de toediening van het lachgas gestopt wordt, krijg je een paar minuten zuurstof zodat je weer helemaal ‘bij’ bent om je te kunnen concentreren op het persen zelf.

Ruggenprik tijdens de bevalling

Een ruggenprik tijdens een bevalling kan uitsluitend in het ziekenhuis gegeven worden omdat dit door een anesthesioloog toegediend moet worden. Dat betekent dat als jij een ruggenprik wenst, er een overdracht plaatsvindt van jouw verloskundige naar de gynaecoloog of naar de verloskundige van het ziekenhuis. Dit is nodig omdat er bij een ruggenprik risico’s zijn voor moeder en kind en er moeten eerst meerdere onderzoeken gedaan worden die tijd in beslag nemen. Het toedienen gebeurt via een naald in de onderrug waarna de zenuwen in je baarmoeder en bekken verdoofd worden. Hierdoor voel je de pijn van de weeën tijdelijk niet meer. Een nadeel hiervan is wel dat er een arts aanwezig moet zijn die de ruggenprik kan toedienen. Het kan dus zijn dat je een tijdje moet wachten omdat de anesthesioloog net bezig is. Ook kun je vaak niet lopen als je een ruggenprik hebt, je kunt er niet mee onder de douche of in bad en er zijn wat meer risico’s verbonden aan een bevalling met ruggenprik in vergelijking met een bevalling zonder. Zo is er iets meer kans op koorts tijdens de bevalling waardoor jij en je baby na de geboorte in het ziekenhuis moeten blijven en mogelijk medicatie nodig hebben. Ook duurt het persen gemiddeld wat langer en er is meer kans dat een vacuümpomp gebruikt moet worden.

Remifentanil of Pethidine als pijnbestrijding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis kun je ook voor medicatie als pijnbestrijding kiezen. Dat kan Remifentanil of Pethidine zijn. Remifentanil wordt via een infuus toegediend waarbij je met een drukknopje zelf de hoeveelheid bepaalt die per keer wordt toegediend. Een overdosis is niet mogelijk en het effect is al na 1 minuut merkbaar. Soms treden hierbij bijwerkingen op zoals jeuk, misselijkheid of sufheid. Zodra de toediening wordt gestopt, verdwijnen deze bijwerkingen ook. Pethidine wordt via een injectie toegediend, het werkt na ongeveer een kwartier en de duur van deze pijnbestrijding is meestal 2 tot 4 uur. Ook bij pethidine geldt dat je na toediening daarvan niet meer mag rondlopen en dat je misselijk of suf kunt worden. Verder kan het voorkomen dat de baby hierdoor na de geboorte minder goed kan ademen. Als dat gebeurt, krijgt jouw baby snel een injectie met een tegenstof. Beide vormen van pijnbestrijding hebben risico’s voor moeder en kind in zich, vandaar dat er altijd eerst nog onderzoeken uitgevoerd worden voordat de medicatie kan worden toegediend. Ook betekent het gebruik van deze medicatie en de bijbehorende risico’s dat je wordt overgedragen door jouw eigen verloskundige aan de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis.

Begeleiding voor en tijdens jouw bevalling, van jouw verloskundige

Of je kiest voor pijnbestrijding en welke variant, is dus onder meer afhankelijk van jouw eigen voorkeur, van wat medisch mogelijk is in jouw situatie én van de locatie waar je bevalt. Je hoeft niet al vooraf te weten welke vorm van pijnbestrijding jij wenst bij jouw bevalling. Het is belangrijk dat je weet dat als je tijdens jouw bevalling om pijnbestrijding vraagt, dat we dan samen bekijken welke vorm het beste past en ook mogelijk is. Wil je meer weten over pijnbestrijding tijdens de bevalling? Of over onze manier van begeleiden? Vraag het ons, je kunt altijd bij ons terecht in een van onze verloskundigenpraktijken in Amsterdam-Zuid.