Hoe bereid ik me voor op de bevalling?

Goed informeren

Jezelf voorbereiden op de bevalling kan door jezelf goed te informeren. Weet je wat je te wachten staat, dan ga je met meer rust en zelfvertrouwen de bevalling in.

Voorlichtingsavonden en workshops

Wij helpen je goed voorbereid te zijn op je bevalling; met onder andere gratis voorlichtingsavonden en workshops. Ook adviseren we je over de verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen ter voorbereiding op je bevalling. Daarnaast kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor informatie en antwoorden op al je vragen, zowel tijdens de consulten als hier op onze site.

Geboorteplan

Vooraf heb je misschien al een idee wat je wel en niet zou willen tijdens je bevalling. Dit kun je vastleggen in een geboorteplan. Geef dit aan ons dan zijn wij en andere zorgverleners daarvan op de hoogte en kunnen we er rekening mee houden. Maar… weet dat elke bevalling anders is en dat het vaak heel anders verloopt dan jij vooraf voor ogen hebt. Of dat jijzelf tijdens je bevalling ineens toch iets anders wil. Een geboorteplan is daarom ook niet per se noodzakelijk. Door alle consulten hebben wij je goed leren kennen en weten we heel goed wat je wilt.

Wil je voor alle zekerheid, bijvoorbeeld omdat je misschien toch onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis moet bevallen, toch een geboorteplan opstellen, dan kan dat natuurlijk. Maak het dan niet te groot en te gedetailleerd, schrijf de belangrijkste punten (als bullets) op. Dat is het meest makkelijk en meest handig voor wie het uiteindelijk moet lezen.