Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?

Ja, maar let wel op

Ja, je mag blijven sporten tijdens je zwangerschap zolang je lichaam ook aangeeft dat het kan. Luister dus goed naar je eigen lichaam. Sporten die normaal gesproken goed uit te oefenen zijn als je zwanger bent, zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Sportprogramma’s die speciaal voor zwangeren ontwikkeld zijn, zijn natuurlijk ook heel geschikt. Een aantal daarvan staan hier op onze site.

Signalen dat je minder moet sporten als je zwanger bent

Signalen dat je beter wat minder kunt sporten, minder intensief moet sporten of beter een andere sport kunt beoefenen tijdens je zwangerschap, zijn:

  • Regelmatig harde buiken
  • Duizelig
  • Te hoge bloeddruk of hartslag
  • Hoofdpijn of licht in je hoofd
  • Kortademig in rust
  • Buikpijn

Sporten die je beter niet kunt doen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn sommige sporten niet aan te raden zoals hardlopen, contactsporten en diepzeeduiken. Sporten dus waarbij je een hoger risico loopt dat je buik in contact komt met een voorwerp of tegenspeler.

Ook buikspieroefeningen kun je nu beter laten voor wat het is. Je mag wel je schuine buikspieren trainen maar niet de rechte. Omdat veel buikspieroefeningen voor allebei zijn, is het makkelijker nu even geen buikspieren te trainen. Tenzij je een goede trainer hebt die voor jou het onderscheid kan maken; in dat geval mag je dus wel je schuine buikspieren trainen.

Hardlopen is wel mogelijk tenzij je er last van hebt. De banden en je kraakbeen verweken tijdens de zwangerschap waardoor je meer blessuregevoelig bent dan normaal. Dit geldt vooral voor je knieën, heupen en enkels. Hardlopen kan daardoor te belastend zijn, zeker ook omdat je gedurende de maanden steeds meer gewicht meedraagt. Maar ook hiervoor geldt; luister naar je lichaam en stop als je merkt dat het niet gaat of te zwaar is.

Wel of niet bewegen tijdens de zwangerschap?

Is het dan überhaupt wel slim om te sporten als je zwanger bent? Jazeker! Beweging is goed voor jou, je lijf en dus ook voor je baby. Als je het maar verstandig doet en goed naar jezelf luistert.