Wanneer krijg ik de eerste echo?

Vitaliteitsecho, vanaf 6 weken

Je kunt nog eerder een echo krijgen als je dat zelf wil; de vitaliteitsecho. Die is mogelijk vanaf 6 weken zwangerschap alhoewel we je aanraden om te wachten tot zeker 7,5 week. Deze marge hanteren we omdat vaak blijkt dat je korter zwanger bent dan je dacht en je anders nog niets kunt zien op de echo. Deze vaginale echo is bedoeld om te bevestigen dat je inderdaad zwanger bent en of het hartje klopt. De vitaliteitsecho wordt niet vergoed tenzij er een indicatie voor is die wij hebben vastgesteld.

Termijnecho, vanaf 10 weken

De eerste echo die je krijgt tijdens je zwangerschap is normaal gesproken de termijnecho. Die vindt tussen de 10 en 11 weken zwangerschap plaats. Met de termijnecho wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Deze echo wordt vergoed. Je krijgt hiervoor van ons een verwijzing waarna je zelf een afspraak maakt bij het echocentrum.

Vroege screeningsecho, 13 weken

Sinds ’21 is er een extra echo aan de standaard controles toegevoegd; de vroege screeningsecho of de 13-wekenecho. Dit is een extra controle waarbij gekeken wordt naar de groei en ontwikkeling van je kindje. Mochten er ernstige afwijkingen zijn, dan kunnen we die hiermee al eerder signaleren dan voorheen toen dat pas met de 20-wekenecho gebeurde. Worden er afwijkingen geconstateerd, dan heb je meer tijd voor aanvullend onderzoek en om te besluiten wat je wilt doen.

Alle echo’s tijdens je zwangerschap

Wil je weten wanneer je nog meer echo’s krijgt? Kijk dan hier op onze site voor een overzicht van alle echo’s tijdens je zwangerschap.