Wat gebeurt er in de eerste dagen van de kraamtijd?

Controle van jou en je baby

De kraamtijd zijn de eerste acht dagen na de bevalling. Ben je thuis bevallen, of in het ziekenhuis onder onze begeleiding, dan komen wij in die periode je een paar keer bezoeken om jou en je baby te controleren. Ben je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, dan doen wij als je weer thuis bent, de nazorg. Als verloskundige zijn wij nog eindverantwoordelijk voor je in de kraamtijd.

Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd heb je ook de hulp van de kraamzorg. Zij staat jou die eerste dagen na de bevalling bij en is je eerste vraagbaak. Gaat het met jou of je baby niet zoals verwacht, dan schakelt zij ons direct in. In de kraamtijd wordt er dus goed voor je gezorgd!

Hielprik & hoortest

De hielprik vindt ook plaats in de kraamtijd, zo rond de 5e dag na de bevalling. Een verpleegkundige van het consultatiebureau komt bij jou thuis langs voor de hielprik bij je baby. De baby moet dan wel aangegeven zijn bij de gemeente omdat het plannen van de hielprik gebeurt via het BSN-nummer van jullie baby en de postcode. Voor de hielprik wordt geen afspraak gemaakt maar ze komen in die periode gewoon langs. Gelijk met de hielprik wordt vaak ook de gehoortest gedaan.

Consultatiebureau

Ook met het consultatiebureau maak je kennis tijdens die eerste dagen van je kraamtijd. Meestal gebeurt dat in de tweede week na de bevalling. De intake vindt dan bij jou thuis plaats en vanaf dat moment ga je iedere maand naar het consultatiebureau waar ze de groei en ontwikkeling van jouw baby controleren.

Nog vragen? Bel ons!

De verloskundige zorg gaat door tot en met de kraamtijd, dus tot acht dagen na je bevalling. In die tijd kun je ons altijd bereiken. Daarna neemt de huisarts de medische zorg over. Heb na die eerste week nog vragen over bijvoorbeeld voeding of herstel? Dan kun je daarvoor altijd contact met ons opnemen. Dat geldt ook als je later nog iets wilt weten over je zwangerschap of bevalling.