5 weken zwanger

Antwoord op al je vragen die je zo vroeg in de zwangerschap hebt

Ben je 5 weken zwanger? Dan heb je vast heel veel vragen maar misschien nog niet veel mensen aan wie jij ze nu kunt stellen. Veel wachten toch tot zo’n 3 maanden voordat ze het mooie nieuws delen. Maar zolang wil jij natuurlijk niet wachten! Daarom zetten wij hier de antwoorden op al jouw vragen over je zwangerschap van 5 weken op een rij.

Wat gebeurt er in week 5 van de zwangerschap?

In de eerste weken worden de organen aangelegd. Rond de 5e week van jouw zwangerschap is je baby eigenlijk nog maar 3 weken oud. Hij ziet er dan nog uit als een soort kikkervisje met een begin van wat de armen en benen gaan worden. De hersenen, het ruggenmerg, het hart en de bloedsomloop ontstaan in deze dagen.

Hoe groot is de baby als je 5 weken zwanger bent?

In deze periode is je baby zo’n 2 millimeter groot, superklein dus nog! Eigenlijk noemen we het ook nog geen baby maar een embryo. De embryonale fase duurt tot 11 weken, daarna praten we over de foetus.

Wat voel je met 5 weken zwangerschap?

Je baby zul je voorlopig nog niet voelen, maar dat betekent niet dat je nog niets merkt van jouw zwangerschap. Je kunt nu al flink last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. Ook kan het zijn dat je extra vocht vasthoudt en dat je spijsvertering langzamer werkt. Hierdoor kun je onder meer last hebben van obstipatie of buikpijn. Ook kun je meer afscheiding hebben, brandend maagzuur en gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. En doordat je bloeddruk daalt, kun je merken dat je snel duizelig bent. Sommige vrouwen ervaren ook dat ze slecht slapen, meer hoofdpijn hebben, hartkloppingen en stemmingswisselingen. Ook kun je sommige geuren ineens heel erg vervelend of zelfs vies vinden. Dat komt doordat je in het begin van je zwangerschap alles veel beter ruikt en proeft. Een hele waslijst aan mogelijke zwangerschapsklachten dus. Maar wees gerust, lang niet iedereen heeft last van al deze klachten.

Kun je nu al een buikje hebben?

Ja het kan zijn dat je met 5 weken zwangerschap al een klein buikje begint te zien. Maar dat is nog niet door jouw baby of doordat je baarmoeder groeit. Een buikje in het hele prille begin van je zwangerschap wordt eerder veroorzaakt door je darmen. Die werken tijdens de zwangerschap langzamer waardoor ze opzetten.

Hoe groot is het risico op een miskraam bij 5 weken?

Zeker in het begin van de zwangerschap is er kans op een miskraam. Tussen de 4e en 6e week is het wel 12%. Daarna neemt de kans erop steeds meer af. Je herkent een (beginnende) miskraam aan bloedverlies, hevige buikkrampen, misselijkheid en/of extreme moeheid. Weet wel dat niet al deze symptomen altijd een teken daarvan zijn, bij de helft van de zwangeren die in het begin van hun zwangerschap wat bloed verliezen, gaat het namelijk wel goed. Heb jij een of meerdere van deze symptomen? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op.

Kun je de baby al zien of horen met 5 weken zwangerschap?

Het hartje hoor je meestal pas vanaf week 12. Voor die tijd zit je baarmoeder nog achter het schaambeen wat het geluid blokkeert. Met 5 weken vindt er meestal nog geen echo plaats. Als dat al zou gebeuren, dan zie je zo vroeg in de zwangerschap alleen maar of een vruchtzakje in de baarmoeder genesteld zit. Pas vanaf week 6 of 7 zou een hartslag te zien kunnen zijn.

Waar moet ik op letten als ik net zwanger ben?

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om op je voeding en leefstijl te letten. Beter is nog om daar al mee te beginnen als je zwanger wilt worden. Maar nu je 5 weken zwanger bent, adviseren we je om:

  • Te stoppen met roken en met het drinken van alcohol
  • Veel groente, fruit en vezelrijke voeding te eten
  • Voldoende te drinken, zeker zo’n 2 liter per dag
  • Rauwe producten zoals vlees, eieren, melk en kaas te laten staan
  • Foliumzuur of bioactief foliumzuur te gaan slikken

Meer tips over een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap, lees je ook hier op onze website.

Wat mag ik wel of juist niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik nog sporten?

Je mag zeker nog sporten als je 5 weken zwanger bent! In het algemeen geldt dat als je regelmatig sport, je je daar fitter door voelt en ook fitter en sterker bent voor je bevalling. Maar, luister wel goed naar je lichaam en pas vooral later in je zwangerschap op met sommige sporten zoals kickboksen, trainen voor een marathon of diepzeeduiken. Check ook eens ons blog met tips over sporten tijdens je zwangerschap.

Kan ik als ik 5 weken zwanger ben al naar de verloskundige?

Ja, je bent ook met een zwangerschap van 5 weken al meer dan welkom op onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid. We kunnen ons goed voorstellen dat je nog meer vragen hebt, of dat je vast een afspraak wil maken voor je eerste consult. Bel of mail ons en we maken direct een afspraak voor jouw eerste bezoek bij de verloskundige. Zien we je snel?