8-wekenecho

De vroege of vitaliteitsecho

Je weet waarschijnlijk nog maar een paar weken dat je zwanger bent, en nu kan het al zijn dat je kennismaakt met je kindje. De 8-wekenecho is de eerste echo die gemaakt kan worden, ook wel de vroege of vitaliteitsecho genoemd. Wat het is en wat je dan al kunt verwachten, vertellen we je in dit blog.

Op verzoek of bij medische indicatie

De 8-wekenecho is geen standaard echo die iedereen krijgt. Het is een vroege echo die alleen op verzoek of bij een medische indicatie wordt gedaan. Zoals bij bloedverlies of als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad. Deze echo met 7 of 8 weken kan dan uitgevoerd worden om de zwangerschap te bevestigen. Het wordt niet vergoed, tenzij het een medische noodzaak heeft.

Nieuwsgierig? Ook dan de vroege echo

Deze vroege echo wordt weliswaar alleen vergoed bij een medische noodzaak, maar je kunt de 8-wekenecho ook laten doen omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent. De kosten zijn dan natuurlijk wel voor jouw rekening. Je moet dan rekenen op ongeveer € 50,00.

Lege blaas

Deze echo vindt niet per se met 8 weken plaats; het kan al vanaf 6 weken zwangerschap uitgevoerd worden maar beter is nog om te wachten tot 7 weken. De 8-wekenecho is een inwendige echo. Misschien heb je wel eens gehoord dat het goed is om een volle blaas te hebben bij een echo, maar dat geldt niet bij een inwendige echo. Dan is alles beter zichtbaar met een lege blaas.

Vruchtzakje

Met deze echo kan de echoscopist zien of er een levend vruchtje is en of die goed is ingenesteld in de baarmoeder. Is er wel een vruchtzakje te zien maar is die leeg? Dan is de ontwikkeling van het embryo al gestopt.

Hartslag

Bij een zwangerschap van 8 weken kun je met deze echo al een hartslag waarnemen. Ook is nu al te zien of het één baby is of dat je zwanger bent van een meerling. Is er geen hartslag te horen? Dan kan het zijn dat je zelfs korter dan 6 weken zwanger bent. De echo zal dan na een paar dagen opnieuw uitgevoerd worden.

Wat zie je op de 8-wekenecho?

Zo vroeg in de zwangerschap is er nog niet heel veel te zien op de echo. Met 8 weken is je baby nog heel erg klein; ongeveer 1,5 cm. Toch begint het al te bewegen, het is dus mogelijk dat je al wat beweging ziet op de echo. Ook kun je al een klein beetje vormen gaan herkennen zoals de beentjes, armpjes en het hoofdje.

Groeispurt hersenen

Weet je dat de hersenen van je baby rond de 8 weken een enorme groeispurt doormaken? Ze groeien nu met zo’n 100 hersencellen per minuut! Elke dag dat je dus later een echo laat maken, krijgt je baby al meer ‘vorm’ en zie je steeds meer het begin van een klein mensje.

Verloskundigen in Amsterdam-Zuid, ook voor je 8-wekenecho

Ben je net zwanger? Gefeliciteerd! Meld je snel aan bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid en we vertellen je alles over wat we voor jou kunnen betekenen de komende weken en maanden. En als het nodig of gewenst is, dan regelen we ook deze vroege ofwel 8-wekenecho voor je. Bel of mail ons en we plannen snel de eerste afspraak in!