Acupunctuur bij zwangerschap

Wat kan het voor je doen?

Acupunctuur kan tijdens de zwangerschap een waardevolle toevoeging zijn. Het kan klachten verlichten, ontspanning brengen en je helpen goed voorbereid de bevalling in te gaan. Gebaseerd op traditionele Chinese geneeswijzen is acupunctuur een veilige behandelmethode die weliswaar alternatief wordt genoemd, maar waar veel zwangeren baat bij hebben.

Hoe werkt acupunctuur bij een zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van allerlei klachten. Variërend van misselijkheid en vermoeidheid tot rugpijn of zelfs depressieve gevoelens. Sommige zwangerschapsklachten zijn het gevolg van fysieke veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Andere klachten ontstaan doordat gedurende de zwangerschap alle energie van jouw lichaam naar de ontwikkeling van je baby gaat. Heb jij ergens tekorten of een blokkade waar je anders weinig tot geen last van hebt, dan kunnen die tijdens je zwangerschap ineens wel opspelen. Acupunctuur zorgt ervoor dat de energie weer beter kan stromen en ondersteunt zo het zelfhelende vermogen van je lichaam. Het werkt met behulp van hele kleine, dunne naaldjes. Afhankelijk van de klachten worden die op bepaalde plekken op je lichaam geplaatst om zo de energiebalans in jouw lichaam weer te herstellen.

Veilig alternatief

Acupunctuur is pijnloos, je voelt er vrijwel niets van en het is veilig voor jou en je baby. Heb je veel last van typische zwangerschapsklachten, dan kan dit een oplossing zijn. Zeker tijdens de zwangerschap willen veel vrouwen geen paracetamol of andere zelfmedicatie gebruiken. Acupunctuur kan dan, bij sommige klachten, wel een veilig alternatief zijn. Dit geldt overigens niet zonder meer voor medicatie die je gebruikt op voorschrift van een arts. Overleg daarvoor altijd eerst met die arts en/of verloskundige.

Acupunctuur, een oplossing bij veel zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten waarbij acupunctuur ingezet kan worden, zijn onder meer:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Pijn in (onder)rug en, of bekken
 • Vermoeidheid
 • Harde buiken
 • Hoge bloeddruk
 • Rusteloze benen
 • Duizeligheid
 • Slaapproblemen
 • Zwangerschapsjeuk
 • Emotionele problemen

Ook ter voorbereiding op de bevalling

In elke fase van de zwangerschap kan acupunctuur worden ingezet. Want behalve dat het toegepast wordt om klachten te verlichten, wordt acupunctuur ook gebruikt als voorbereiding op de bevalling. Die laatste paar weken van de zwangerschap zijn vaak al zwaarder. Met acupunctuur verminder je dan de ongemakken die dan kunnen voorkomen. Ook wordt het gebruikt om de baarmoedermond te laten verweken. Verder lijkt dat met de inzet van acupunctuur de bevalling vaker op een natuurlijke manier op gang komt, de bevalling zelf korter kan duren en de bevallingspijn beter verdragen wordt. Ook kan het helpen om beter te ontspannen, iets wat altijd goed is in aanloop naar de bevalling en tijdens de bevalling zelf. Wil je acupunctuur inzetten ter voorbereiding op de bevalling, dan wordt dit aangeraden vanaf 35 weken zwangerschap.

Vragen? Stel ze aan je verloskundige in Amsterdam-Zuid!

Wil jij ook acupunctuur proberen tijdens jouw zwangerschap? Overleg dan altijd eerst met je verloskundige en kies een acupuncturist die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. En heb je hier nog vragen over? Dan staan onze verloskundigen in Amsterdam-Zuid natuurlijk voor je klaar.