Alcohol tijdens je zwangerschap?

Ook na Dry January is het beter om dat even te laten staan

De eerste maand van het jaar is het altijd volop in het nieuws: Dry January. Omdat het na zo’n feestmaand goed is even te ‘detoxen’ van alle alcoholische drankjes. Maar voor zwangeren stopt het niet na een maand. Want alcohol tijdens je zwangerschap? Dat is beter van niet. Alcoholvrij drinken als zwangere is veiliger voor je kindje en met alle alternatieven is het ook helemaal niet zo erg voor jou!

Alcohol en zwanger zijn? Niet doen!

Over het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kunnen we kort zijn: doe het niet! Het is niet goed voor je baby, ook niet als je een klein beetje of maar een glaasje drinkt. Want jouw alcoholpromillage is namelijk gelijk aan de hoeveelheid alcohol in het bloed van je baby. Je begrijpt dat wat voor jou een klein beetje is, voor je ongeboren kind echt heel erg veel meer is!

Daarom drink je nu beter even geen alcohol

Zodra jij alcohol drinkt, komt dat via het bloed en het vruchtwater bij jouw baby. Maar waar jouw lever in staat is om alcohol tot op zekere hoogte af te breken, is dat bij een baby nog helemaal niet mogelijk. Daar moeten de hersenen het afbreken. Dat duurt veel langer waardoor het langer in het bloed van je baby blijft zitten. Bovendien is je baby tijdens de zwangerschap constant in ontwikkeling, iets wat de alcohol verstoort. Vandaar dat je beter elk glas in deze periode kunt laten staan.

Voordat je zwanger wordt

Ben je nog maar net zwanger of wil je zwanger worden? Ook dan geldt het sterke advies om even geen alcohol te nuttigen. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap komt alcohol namelijk ook al direct via jouw bloed bij de foetus terecht. En aangezien je de eerste weken van je zwangerschap vaak nog niet weet dat je zwanger bent, kun je beter stoppen met drinken zodra jij zwanger wilt worden. Dan ben je er zeker van dat je kindje vanaf de eerste dag in jouw buik, veilig is zonder alcohol.

Mocktails

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor alcoholvrije drankjes. Een beetje cocktailbar heeft ook lekkere mocktails op de kaart staan. En in steeds meer winkels vind je naast het assortiment sterke dranken, ook een uitgebreid aanbod aan alcoholvrije wijn en bier. Of google eens naar lekkere alcoholvrije drankjes en ga ze zelf mixen. Er zijn genoeg alternatieven om ook tijdens je zwangerschap gezellig en verantwoord mee te drinken.

Alcohol en zwanger zijn? Niet doen!

Alcoholvrij? Of zonder alcohol?

Wist je trouwens dat alcoholvrij niet meteen betekent dat er helemaal geen alcohol inzit? In Europa mag een drankje al alcoholvrij genoemd worden als het minder dan 0,5% alcohol bevat. Let dus goed op wat je kiest, want het beste alternatief is natuurlijk dat drankje met 0,0% alcohol!

Handige smoesjes!

Drink jij normaal gesproken mee met de rest, dan kan het zijn dat je bang bent dat het ineens opvalt dat je overgestapt bent op alcoholvrij. Zeker als je nog maar kort zwanger bent, of nog zwanger probeert te worden, wil je waarschijnlijk niet vertellen waarom je zo’n verantwoorde keus maakt. Zorg dan dat je een paar smoezen achter de hand hebt. Zoals dat jij die avond de BOB bent, een tijdje gewoon even geen alcohol wilt drinken of dat je misschien eens last hebt van je maag. Of stel het zogenaamd uit en zeg dat je straks wel wat neemt, wat je dan natuurlijk niet doet. Of gooi het over de hele gezonde boeg en zeg dat je de volgende ochtend fris wilt zijn omdat je gaat sporten of er vroeg uit moet om te werken. Kies wat bij jou past en houd ze paraat.

Wel of niet drinken en borstvoeding?

Geef je borstvoeding? Ook dan is het beter om nog alcoholvrij te blijven. Wil je na negen maanden toch weer eens graag een glaasje drinken? Doe dat dan meteen na de voeding en wacht zeker anderhalf uur totdat je de volgende borstvoeding geeft. Ook kun je beter niet meer dan één glas drinken; bij twee glazen is je lever al bijna drie uur bezig om de alcohol af te breken. Grote kans dat jouw baby voor die tijd alweer van zich laat horen. Weet wel dat het gebruik van alcohol voor een lagere productie kan zorgen. Reden genoeg dus om ook na je bevalling nog even geen of in ieder geval heel erg matig alcohol te nuttigen.

Koken met alcohol?

Sta jij graag in de keuken en wil je nog wel eens een gerecht met alcohol maken? Dan kun je dat ook tijdens je zwangerschap maar beter even achterwege laten. Ook al verdampt de alcohol, er blijft altijd nog wat achter in het gerecht. Hoeveel echt vervliegt en hoeveel er nog inzit, hangt onder meer af van de duur van verhitting, de bereidingswijze en de dikte van de bodem van de pan. Kortom, het blijft een beetje gissen of alcohol tijdens het koken echt helemaal weg is of niet. Vandaar dat we je ook dit voor nu afraden.

Vragen? Stel ze ons!

Wil je meer weten over het gebruik van alcohol tijdens je zwangerschap of de invloed daarvan op jouw baby? Vraag het ons gerust!