Bevalhoudingen
In welke houdingen kun je bevallen?
Je bevalling kun je op veel verschillende manieren doen, in allerlei houdingen. Het bekende plaatje van een bevalling liggend in bed, is helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Sterker nog, steeds vaker wordt er veel afgewisseld tussen de verschillende houdingen, net wat op dat moment het beste aanvoelt. Wil je weten welke bevalhoudingen er zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn? Lees dan dit blog.
Button: Maak een afspraak
De beste houding om te bevallen?
Wat de beste houding is om in te bevallen? Dat is heel simpel: die is er niet. Althans, er is niet één bevalhouding die voor iedereen het beste is. Het hangt van veel factoren af. Maar vooral afhankelijk van hoe jij je voelt, zul je gedurende de bevalling merken dat je liever wil liggen, juist wil staan, lopen, hangen of iets anders. Er is veel afwisseling mogelijk, en eigenlijk is dat ook het beste: steeds weer een andere bevalhouding aannemen. Want vrouwen die regelmatig van houding wisselen tijdens de bevalling ervaren minder pijn en hebben doorgaans een snellere bevalling1.
Van houding wisselen tijdens je bevalling
Als je steeds van houding wisselt, blijf je in beweging. Daardoor kun je de weeën beter opvangen en ervaar je minder pijn. Ook zorgt dit ervoor dat de weeën doorgaans, krachtiger blijven waardoor de baarmoedermond sneller opent en de bevalling dus sneller verloopt. Kies je ervoor om regelmatig te staan, zitten of hurken, dan is je bekken ook tot wel zo’n 30% wijder. Dit helpt bij een snellere indaling van je baby.
Liggend bevallen? Liever niet meteen!
Er zijn veel verschillende bevalhoudingen. Welke je kiest, is aan jou. Je zult op het moment zelf voelen wat dan het meest prettig is. Als het kan, is het meestal beter om zo lang mogelijk te wachten met liggen omdat dit het vlotte verloop van de bevalling in de weg kan zitten. Maar ben je moe? Dan kun je ook proberen om op je zij te liggen met bijvoorbeeld een kussen in je rug en tussen je benen.
Voorbeelden van bevalhoudingen
- Staand terwijl je bijvoorbeeld leunt tegen een muur, op het aanrecht of tegen je partner.
- Bewegend door te lopen, de trap op en af te gaan of te wiegen met je heupen.
- Zittend op een skippybal, stoel of baarkruk.
- Op handen en knieën.
- In een bevalbad.
- Liggend op je rug of zij in bed.
Staand of leunend bevallen
Staand bevallen of leunend bevallen heeft als voordeel dat je bekken sneller meer ruimte krijgt wat de bevalling versnelt. De weeën worden hierbij krachtiger en meestal ervaren vrouwen in deze bevalhouding minder pijn. Een nadeel kan zijn dat je eerder vermoeid raakt en dat je benen zwaar aanvoelen. De staande houding is ook makkelijk af te wisselen met het lopen wat ook vaak gedaan wordt om de bevalling te bespoedigen en minder pijn te ervaren.
Zittend bevallen, in bad of op een baarkruk
Zittend bevallen kan natuurlijk op een stoel of in bad maar ook op een baarkruk. Die wordt vaak pas wat later in de bevalling gebruikt omdat dit ook tijdens het persen prettiger kan zijn en het moment waarop de baby echt geboren wordt, kan versnellen. Tijdens het zitten kun je ook tegen je partner leunen die je dan letterlijk ondersteunt. Op handen en knieën kan ook een goede afwisseling hierbij zijn.
Comfortabel liggen op je rug of zij tijdens de bevalling
Raak je vermoeid, dan is het prettig om even te gaan liggen. Dat kan natuurlijk gewoon op je rug, maar een zijligging kan ook heel comfortabel zijn. Trek in zo’n positie je knieën op en zorg dat er voldoende kussens zijn om je te ondersteunen. Zowel in je rug als tussen je benen. Daarmee verminder je de druk op je rug en het kan je wat rust geven tussen de weeën door. Liggend op je rug is weliswaar iets dat je het meest ziet, maar in de praktijk merken we dat veel vrouwen dit niet prettig vinden.
Voorbereiding op de bevalhoudingen
Vooraf al bepalen in welke houding je wilt bevallen, heeft niet veel zin. Pas op het moment zelf merk je hoe jij je voelt, waar je de weeën voelt en welke bevalhouding het meest comfortabel is. Wel is het goed om alvast te bedenken welke houdingen mogelijk zijn en daar rekening mee te houden. Door bijvoorbeeld voldoende kussens klaar te leggen en een langer shirt zodat je ongehinderd en zonder gêne kunt rondlopen of op handen en knieën zitten. Ook kun je met je partner alvast de mogelijke bevalhoudingen bespreken en wat hij of zij daarin kan doen om jou te helpen. En overweeg je een badbevalling? Lees dan ons blog daarover en zorg dat je op tijd zo’n bevalbad in huis haalt.
Onze verloskundigen helpen je, ook als je nu al vragen hebt
Als verloskundige ondersteunen wij je tijdens jouw bevalling en zullen je aanmoedigen vooral die houding aan te nemen waar jij je op dat moment prettig bij voelt. En weet je het op dat moment even niet? Ook dan kun je op ons rekenen om je te adviseren. Wil je meer weten over de verschillende bevalhoudingen? Vraag er ons gerust eens om tijdens een consult of maak een afspraak. Wij staan altijd voor je klaar.
Bronnen:
1: De Verloskundige