Centering Pregnancy in Amsterdam-Zuid, net even anders

Individuele controles en WhatsApp-groepen voor zwangeren

Centering Pregnancy, ofwel centering zwangerschap of groepszorg, is op sommige plekken een echte hype. De combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus brengt je als zwangere in contact met andere vrouwen die ongeveer even ver in hun zwangerschap zijn. Dat heeft zo z’n voordelen, maar wij combineren liever die voordelen met de persoonlijke aandacht van onze individuele controles. Daarom hebben wij onze WhatsApp-groepen voor zwangeren. Een soort van Centering Pregnancy, maar dan op z’n Amsterdam-Zuids.

Zorgconcept van gecentreerde medische zorg

Het idee van Centering Pregnancy is halverwege de jaren ‘90 ontstaan in de Verenigde Staten. Het was bedoeld voor zwangeren zonder groot netwerk die niet naar een zwangerschapscursus konden gaan. Door deze vrouwen die ongeveer even lang zwanger zijn, samen te brengen, kon de medische zorg centraal aangeboden worden. En de vrouwen deelden onderling veel kennis en weetjes. Van de zwangerschap en bevalling zelf tot tips over leefstijl en de kraam- en babytijd. Dit zorgconcept wordt inmiddels ook in andere landen toegepast, waaronder ook in Nederland.

WhatsApp-groepen voor zwangere vrouwen uit Amsterdam-Zuid

Het concept van Centering Pregnancy is heel goed, maar niet elke vrouw wil de zwangerschapscontroles in een grotere groep laten uitvoeren. Maar vrijwel elke zwangere is op zoek naar informatie, tips en ervaringen van anderen. Daarom hebben wij WhatsApp-groepen voor de zwangere vrouwen uit Amsterdam-Zuid die bij ons in de verloskundigenpraktijk komen. Elke maand wordt een nieuwe WhatsApp-groep gestart voor vrouwen die in dezelfde maand zijn uitgerekend. Romy, een van onze verloskundigen, nodigt de vrouwen vanaf 12 weken zwangerschap, per e-mail hiervoor uit. Iedereen die dat wil, wordt in deze groep gezet.

Persoonlijk afspreken

Romy: “De WhatsApp-groepen zijn echt bedoeld om in contact te komen met gelijkgestemden; vrouwen die ongeveer net zo ver in hun zwangerschap zijn als jij. Ze kunnen hierin ervaringen uitwisselen, leuke dingen samen ondernemen en elkaar tips geven.” Nadat iedereen die dat wil in de groep zit, geeft Romy een klein voorzetje met een korte introductie. Ook wordt een datum geprikt om ergens af te spreken. “Tijdens zo’n drankje leren de meesten uit de groep elkaar kennen. En vanaf dat moment loopt het eigenlijk vanzelf.”

Koffietjes en klasje babymassage

In de WhatsApp-groep wordt van alles gedeeld en de vrouwen ondernemen ook veel samen. Sommigen gaan samen naar de yoga en uit eten. Maar ook wordt de WhatsApp-groep gebruikt bij vragen zoals of iemand een fijne osteopaat in Zuid kan aanbevelen. Romy: “Ik weet dat sommigen ook na de bevalling nog contact houden. Laatst vertelde een groepje mij dat ze nog steeds samen koffietjes doen en ook met hun baby samen naar een klasje babymassage gaan!”

Individuele controles én een gezellige, nuttige WhatsApp-groep

Het pure Centering Pregnancy, dus de gecombineerde zorg via groepszwangerschapscontroles, doen we niet bij onze verloskundigenpraktijk. Wij geven onze zwangeren liever via persoonlijk contact een individuele controle, gewoon één-op-één. Maar de gezelligheid en het delen van informatie door ‘gelijkgestemde’ zwangeren, dat maken we met deze groepen wel mogelijk. Centering Pregnancy voor de vrouwen van Amsterdam-Zuid dus. En als we de vrouwen in onze praktijk mogen geloven, is dat de best of both worlds.

Zwanger in Amsterdam-Zuid? Laten we kennismaken!

Ben jij net zwanger en woon je in Amsterdam-Zuid? Dan ben je altijd welkom op onze verloskundigenpraktijk. Natuurlijk geldt dat ook voor je als je in een ander deel van Amsterdam woont. Wij staan voor je klaar en brengen je als je dat wilt, graag in contact met andere zwangeren uit de buurt via onze WhatsApp-groepen. Maak je nu een afspraak? Dan spreken we elkaar snel!