Het geboorteplan

Al jouw wensen voor de bevalling op een rij

Een geboorteplan is een overzichtelijk document met al jouw wensen voor de bevalling. Het is om veel redenen handig, maar het is echt geen must. Zelf hebben we het liever over jouw geboortewensen. Omdat een bevalling zelden volgens plan verloopt. Het geboorteplan is dus ook niet een strikt handboek dat gevolgd moet worden, maar het kan wel handig zijn voor jou en je zorgverleners.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een overzicht waarin je al jouw wensen en die van je partner op papier zet. Van waar je graag zou willen bevallen, op welke wijze en hoe je denkt over bijvoorbeeld ingrepen. Maar ook wat je wilt dat er gebeurt als je baby net geboren is, of er foto’s gemaakt mogen worden en wie er bijvoorbeeld bij mag zijn. Jij bepaalt wat je opschrijft en om je daarbij vast te helpen, hebben wij hier een geboorteplan om zelf in te vullen online gezet.

Jouw wensen en de realiteit

Vooraf kun je natuurlijk van alles bedenken. Dat je het liefst thuis wil bevallen, op een baarkruk, met romantische muziek en heel veel waxinelichtjes. Maar uit ervaring weten we dat het echt heel anders kan lopen. Omdat het medisch noodzakelijk is dat je misschien toch naar het ziekenhuis moet. Of omdat je op het moment van de bevalling zelf helemaal geen zin in romantische muziek hebt, geen kaarsjes kunt zien en lopend veel beter met de pijn kan omgaan. Kortom, in de praktijk gaat het vaak heel anders dan jij je hebt voorgesteld.

Het nut van een geboorteplan

Heeft het dan helemaal geen zin om een geboorteplan te maken? Zeker wel! Het is sowieso goed om na te denken over wat je wel en niet zou willen. Want als het kan en als het medisch verantwoord is, zullen we altijd jouw wensen volgen. Ook kan het heel nuttig zijn als wij de zorg moeten overdragen aan een gynaecoloog. Heb jij een geboorteplan opgesteld, dan zullen we dat ook meegeven bij de overdracht. Zijn wij dus uiteindelijk niet bij de bevalling zelf aanwezig, dan ben je er toch zeker van dat anderen bekend zijn met jouw wensen.

Al jouw wensen voor de bevalling op een rij

‘In control’

Ook kan het invullen van een geboorteplan je al veel rust geven. Zeker als je voor het eerst gaat bevallen, is het een spannende gebeurtenis. Door hier vooraf goed over na te denken, krijg je het gevoel dat je wat meer ‘in control’ bent. Ben je al eerder bevallen, dan weet je misschien van de vorige keer wat je zeker niet meer wil meemaken. Of graag anders zou willen doen. Ook dan is een geboorteplan het ideale middel om dat te laten weten.

Zelfverzekerder

Doordat je vooraf al veel nadenkt over de bevalling, krijg je vast en zeker ook vragen. Die kun je ons altijd stellen. Misschien twijfel je waar je voor zult kiezen of heb je vragen omtrent pijnbestrijding of juist over de vraag of jij zelf wel de bevalling aan kan. Wij bespreken dat graag met je en zullen je alles vertellen over wat wij weten, onze ervaringen en hoe wij je helpen voorafgaand en tijdens de bevalling. Het hoeft dan echt niet te gaan over wat je wel of niet in het geboorteplan opschrijft, maar door erover te praten kun jij je al veel rustiger en zelfverzekerder gaan voelen. En daar helpen wij je graag bij!

Soms moet het anders

Heb jij je geboorteplan goed doordacht en heel gedetailleerd opgezet? Heel goed. Maar weet wel dat het geen garantie is dat je bevalling ook volgens dat plan verloopt. Uiteindelijk is de gezondheid van jou en je baby voor ons allesbepalend. Als het dus nodig is, grijpen we in en kunnen we van jouw plan afwijken. Weet dan dat dit is omdat het beter is voor jou en, of voor je baby. Maar waar het kan, houden we altijd rekening met jouw wensen.

Bespreek je vragen of geboorteplan met ons!

Heb jij vragen over de bevalling of wil je het geboorteplan met ons doorspreken? Je kunt daarvoor altijd bij ons terecht.