Borstvoeding geven
Handige hulpmiddelen voor vrouwen die borstvoeding willen geven
Ook al is borstvoeding geven de meest natuurlijke manier om je baby te voeden, het gaat niet altijd zoals je had gehoopt. Of je zoekt naar iets waardoor het net wat makkelijker gaat. Er zijn daarvoor veel hulpmiddelen en wij hebben een aantal daarvan hier voor je op een rij gezet. Met een uitleg wat het is en een eerlijk advies.
Borstkolf
Een borstkolf is superhandig om de melk af te kolven op momenten dat je baby er even niet is, als borstvoeding geven niet lukt of als je de melkproductie op gang moet helpen. Er zijn talloze borstkolven op de markt, handmatig en elektrisch, enkel en dubbel. Welke je kiest, hangt ervan af of je alleen in nood wil kolven of dat elke dag gaat doen. En ga je fulltime kolven? Lees dan ons eerdere blog daarover!
Borstvoedingsarmband
Moest je nu rechts of links aanleggen? Als je jouw baby niet bij elke voeding met beide borsten voedt, dan kun je een borstvoedingsarmband gebruiken om te onthouden welke borst aan de beurt is. Ze zijn er van heel eenvoudig tot gouden sieraden. Volop keus dus, je moet alleen wel onthouden of je de armband nu draagt bij de borst die aan de beurt is, of die net geweest is…
Cupfeeder of baby cup
De cupfeeder, of baby cup, is een kleine cup van zacht materiaal met een voorgevormde tuit. Je kunt dit gebruiken als je je baby moet bijvoeden of tijdelijk niet aan de borst kan laten drinken.
Fingerfeeder
Ook de fingerfeeder is van zacht materiaal gemaakt, meestal siliconen. Het is een soort tuitje waarmee je kleine beetjes moedermelk kunt geven of medicatie. Dit wordt gebruikt als je baby in het begin nog moeite heeft met de borst of bijvoorbeeld te veel afvalt. Door je baby eerst op een vinger te laten zuigen en vervolgens met de fingerfeeder melk in de mond te spuiten, boots je borstvoeding na. Hiermee voorkom je dat je baby gewend raakt aan een flesje en later niet meer van de borst wil of kan drinken.
Gelkompres
Gelkompressen of hydrogelpads zijn zachte kompressen die verlichting brengen bij pijnlijke tepels of gevoelige borsten. Ook zijn ze vaak zo gemaakt dat ze werken als een soort wondkompres waardoor tepelkloven sneller genezen.
Lekglaasjes of lekschalen
Lekglaasjes gaan in de beha bij de borst waarmee geen borstvoeding gegeven wordt om daarin moedermelk op te vangen. Ook worden ze wel gedragen tussen de voedingen door. De melk die je daarmee opvangt, kun je beter niet aan jouw baby geven. Het is constant op lichaamstemperatuur geweest waardoor er bacteriën in kunnen groeien.
Tepelzalf
Een goede tepelzalf kun je gebruiken bij gevoelige tepels of tepelkloven. Let wel op wat voor zalf je neemt, sommige bevatten allerlei ingrediënten die je baby niet mag binnenkrijgen. Die zalf moet je voordat je borstvoeding geeft er dus weer vanaf wassen. Een hypoallergene tepelzalf op basis van lanoline kun je wel gebruiken.
Tepelhoedjes
Een tepelhoedje is iets dat vroeger veel werd aangeraden maar tegenwoordig zijn we wel iets voorzichtiger hiermee. Het kan onder goede begeleiding een geweldig hulpmiddel zijn dus we raden je aan om een tepelhoedje alleen op advies te gebruiken en onder begeleiding van een lactatiekundige.
Voedingsbeha
Een voedingsbeha is natuurlijk superhandig als je borstvoeding geeft. Het scheelt een hoop gedoe als je heel gemakkelijk een cup van je beha kunt losmaken en zo je baby snel kunt aanleggen. Let wel op dat het openen en sluiten van die cup gemakkelijk met één hand te doen is. En koop er niet te veel vooraf. De kans is groot dat je één of zelfs twee cupmaten meer hebt in de periode dat je borstvoeding geeft.
Voedingskussen
Een voedingskussen kan heel prettig zijn tijdens het geven van borstvoeding. Ze zijn er in verschillende maten en vormen dus kijk wat jij prettig vindt. Je kunt natuurlijk ook zelf een paar kussens om je heen neerleggen en is je baby wat ouder, dan gebruik je mogelijk zo’n voedingskussen helemaal niet meer.
Zoogkompressen of tepelbeschermers
Een zoogcompres of tepelbeschermer draag je tussen de voedingen door in je bh. Een tepelbeschermer is soort halve bol van siliconen met luchtgaatjes. Het voorkomt dat je borst steeds tegen kleding of een zoogcompres aanschuurt wat prettig is als de huid geïrriteerd is. Het heeft wel een kolvende werking waardoor het niet handig is als je al veel melkproductie hebt. Een zoogcompres gebruik je om melk die je lekt tussen het voeden door, op te vangen zodat je geen vlekken in je shirt of blouse krijgt.
Vragen over borstvoeding? Kom naar de Verloskundigen Amsterdam Zuid!
Er zijn nog meer hulpmiddelen dan wat we hierboven genoemd hebben. Heb jij een vraag over een van deze of een ander hulpmiddel bij het geven van borstvoeding? Of over borstvoeding zelf? Stel ze aan een van de verloskundigen van onze praktijk in Amsterdam-Zuid. Of volg de borstvoedingscursus die we maandelijks organiseren voor onze cliënten. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op!