Bevallingsverhalen – Inge

Inge beviel bij haar vriendin, en onze verloskundige, Jennie

Wat nu als je zwanger bent en een heel goede vriendin ook verloskundige is? Dan wil je heel graag bij haar bevallen. Inge maakte dat mee en vertelt erover in dit bevallingsverhaal.

Voorbereiding met podcasts, affirmaties en een workshop

“Jennie is een heel goede vriendin van mij, dus toen ik zwanger was wilde ik ook wel heel graag bij haar bevallen.” Tijdens haar zwangerschap ging Inge voor de controles al naar onze praktijk en bereidde ze zich op haar bevalling voor met onder andere de zwangerschapscursus van Mom & Co en door podcasts en affirmaties te luisteren. De bevalling, die vond ze spannend maar ze had er ook zin in: “Een life-event! Ik was heel nieuwsgiering, naar de bevalling en het kindje. Maar ik zag er ook wel tegenop zoals de kraamweek door de verhalen die ik daarover hoorde.” Toch overheerste het vertrouwen, ook door de begeleiding van de verloskundigen bij de praktijk: “die was heel fijn.”

Snel nog het toilet schoonmaken: “Straks komt het kraambezoek!

Couscous

De dag voor de uitgerekende datum voelde Inge al iets maar ze besloot eerst nog boodschappen te doen en maakte couscous klaar voor het avondeten. “Daarna ben ik maar de weeën gaan bijhouden. En ineens dacht ik ‘Straks komt al dat kraambezoek!’, dus toen heb ik snel de douche en toilet nog schoongemaakt.”

Veilig gevoel

Om afleiding te vinden, kijkt Inge met haar vriend Friends. Jennie wordt ondertussen gebeld en die schat in dat het best snel gaat. Ze vervolgen de serie vanuit bed en rond 00.30 uur komt Jennie. Die had er al een 24-uursdienst op zitten en zou na Inge nog naar een andere bevalling gaan. “Ik voelde me daar ergens wel schuldig over maar Jennie bleef rustig. En ik ben heel blij dat ze gebleven is, ze gaf me een veilig gevoel.”

Te lang voor de bevalkruk, te laat voor het bevalbad

Toen Jennie er eenmaal was, bleek Inge al 5 cm ontsluiting te hebben en nadat de vliezen gebroken werden, ging het helemaal snel. Zo snel zelfs dat er geeneens tijd was om het gehuurde bevalbad nog op te zetten. “Ik ben best lang dus ik paste niet op de bevalkruk, daarom ben ik maar op de toilet gaan zitten en later in de douche op een krukje.” In de tussentijd begeleid Jennie Inge en belt ze alvast de kraamzorg.

“Nu is hij er opeens!”

“Ik voelde me heel veilig bij Jennie. Ze bleef rustig waardoor ik haar 100% kon vertrouwen. Op een moment vertelde ze dat ze de ambulance had gebeld omdat de hartslag van de baby omlaag ging maar ook toen maakte ik me geen zorgen. Jennie was zo duidelijk, volgde precies de procedures en was er helemaal voor mij. Die ambulance is trouwens snel weer afgebeld, want toen was Jules al geboren. Het ging uiteindelijk allemaal zo snel dat we heel hard moesten lachen toen hij er was. ‘Hoe dan?! Nu is hij er opeens!’, zo’n gevoel. Het was heel overweldigend en heel spannend tegelijk.”

Jules van Inge

Stoer beroep

Zowel Inge als haar vriend waren heel blij dat Jennie bij de bevalling was. “Hij vindt het een stoer beroep. En het was heel mooi om haar in haar rol te zien. Ze is heel duidelijk en zacht tegelijk, daardoor voel je je veilig en kun je haar vertrouwen. Dat ze ons kon begeleiden, dat was echt van onschatbare waarde!”

Verantwoord en in control

In onze praktijk gaan we altijd uit van jouw kracht, dat jouw lichaam in staat is om zelf te bevallen. Ook Inge heeft dat zo ervaren “Deze verloskundigen hebben me echt het gevoel gegeven dat ik op een verantwoorde manier de regie heb over mijn bevalling. Als het niet kan, dan laten ze je dat weten. Ook dit gaf mij vertrouwen omdat ik wist dat er geen onnodige medicalisering aan te pas zou komen.”

Een heel mooie ervaring!

Jules is inmiddels een gezonde peuter. “Alles gaat goed. Couscous is nu de vaste maaltijd op de avond voor zijn verjaardag. Ik kijk terug op de bevalling als een heel mooie ervaring. Komt er ooit een tweede, dan weet ik dat het goed komt met zo’n verloskundige aan je zijde.”