Bevalplan

Goed voorbereid op je bevalling en handige to do voor de zwangerschap

Bereid jij je voor op de bevalling, dan is er veel om rekening mee te houden. Een persoonlijk bevalplan helpt je alles op een rijtje te zetten. Zo’n plan is heel compleet; van een concreet en praktisch geboorteplan tot jouw fysieke en mentale voorbereiding en met lijstjes wat je in huis moet hebben. Wij helpen je daarbij, tijdens elk consult op onze praktijk en met tips in dit blog.

Praktische to do-lijst voor de zwangerschap

Een bevalplan klinkt misschien als een plan van aanpak voor jouw bevalling, en ergens is het dat ook wel. Maar het is meer een praktische ‘to do-lijst’ voor tijdens je zwangerschap. Eentje die je helpt om alles op tijd geregeld te hebben, in huis te halen en jezelf ook goed voor te bereiden. En als het dan even anders loopt, wat meestal wel het geval is, dan is dat prima. Het gaat er bij zo’n bevalplan vooral om dat je jezelf helpt niets te vergeten. Want dat is iets wat veel zwangeren goed kunnen gebruiken.

Het geboorteplan

Tijdens je zwangerschap kun je al de praktische kant van de bevalling voorbereiden. Dat doe je onder meer met het geboorteplan; een overzicht waarin je alle wensen van jouzelf en je partner, uitwerkt. Zoals de plek waar je het liefste wilt bevallen, bijvoorbeeld thuis, in het Bevalcentrum of in het ziekenhuis. En hoe je zou willen bevallen, of je van de Doula-service gebruik wilt maken als je naar het ziekenhuis moet. Ook kun je in het geboorteplan opnemen wat er moet of mag gebeuren als de baby net geboren is, zoals wel of niet meteen bezoek. En ook al kan alles wat je nu bedenkt heel anders verlopen op het moment zelf, het is sowieso goed om vooraf te bedenken wat jij belangrijk vindt. Met ons online geboorteplan helpen we je om hierbij.

Alles in huis, alles klaar

Ook heel praktisch, maar niet iets dat in het geboorteplan staat, is dat je ervoor zorgt dat je alles in huis hebt en dat alles klaar staat. Zoals de bekende vluchtkoffer en alle spullen voor de bevalling zelf en het kraambed. En niet te vergeten, voldoende rompertjes, hydrofiele luiers en wat je nog meer in huis wilt en moet hebben voor als je baby net geboren is. Dat nu kopen is veel leuker dan als je net bevallen bent, dus maak je lijstje en ga nog lekker even shoppen!

Vertrouwen in je lichaam

Naast alle praktische zaken is het ook belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Mentaal bijvoorbeeld, zoals dat je in jezelf en in jouw lichaam vertrouwt. Vind je dat lastig? Dan hebben wij een netwerk van mensen die jou daarbij kunnen helpen. Ook de workshops en voorlichtingsavonden helpen je hierbij. En we staan natuurlijk zelf ook voor je klaar. Tijdens elk consult zijn we er voor al jouw vragen en brengen we je stap voor stap verder zodat ook jij straks voelt dat jouw lichaam dit aankan.

Fysieke voorbereiding

In jouw bevalplan kun je ook aandacht geven aan de fysieke voorbereiding. Dat kan op talloze manieren; de een geeft de voorkeur aan zwangerschapsyoga, de ander wil zo lang mogelijk blijven hardlopen en zoekt daarbij een personal trainer die haar begeleidt om dit ook op een verantwoorde en verstandige manier te doen. Ook hierbij geldt dat het helpt om er nu alvast over na te denken en waar nodig voorbereidingen te treffen of een afspraak te maken. Met bijvoorbeeld een personal trainer die ervaring heeft met zwangeren.

Jouw bevalplan, handig voor de verloskundige

Hoe gedetailleerd jouw bevalplan wordt, is aan jou. En met wie je het deelt, ook. Heb je bepaalde wensen of ideeën rondom de bevalling of de kraamperiode, dan is het handig om jouw verloskundige daarover te informeren. Wij kunnen daar dan rekening mee houden tijdens de bevalling. En moet je overgedragen worden aan een gynaecoloog, dan zullen we die arts daar dan ook over informeren of er bijvoorbeeld voor zorgen dat de doula ingeschakeld wordt als je dat in jouw plan hebt aangegeven.

Meer weten? Vraag het onze verloskundigen!

Een bevalplan is dus meer dan het bekende geboorteplan. Het is niet nodig, maar wel superhandig. En heb je vragen tijdens het maken van jouw bevalplan? Dan kun je altijd bij ons terecht. Wij helpen je op elk vlak tijdens jouw zwangerschap zodat je straks helemaal voorbereid en met veel vertrouwen aan je bevalling begint. Wil jij dat ook? Laten we dan snel kennismaken en maak een afspraak bij een van de verloskundigen uit onze praktijk.