Kinderwens?

Informatie en tips als je zwanger wil worden

Heb jij een kinderwens? Ook dan ben je welkom op onze verloskundigenpraktijk. Voor informatie, antwoord op jouw vragen en advies. Zoals wat belangrijk is in de periode voordat je zwanger raakt. Wij geven je hier alvast een paar tips voor als je zwanger wil worden. En heb je nog meer vragen? Of wil je even persoonlijk met ons overleggen? Dan staan we altijd voor je klaar.

Leef gezond en begin met foliumzuur

Heb je een kinderwens? Dan is het goed om er nu al rekening mee te houden dat je zwanger kunt worden. En dat betekent: gezond leven. Let dus op je leefstijl en begin vast met het slikken van foliumzuur en extra vitamine D. Foliumzuur is belangrijk in de eerste weken van de zwangerschap en het helpt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je kindje. Ook vermindert het de kans op aangeboren afwijkingen en zorgt het voor een betere groei van onder meer de placenta. Omdat je niet zelf foliumzuur kunt aanmaken en nooit genoeg ervan uit je voeding haalt, is het belangrijk om hiermee te beginnen als jij weet dat je graag zwanger wil worden.

Check je medicatie

Slik je medicatie? Check dan voordat je zwanger bent met jouw arts of je dit kunt blijven slikken tijdens de zwangerschap. Vertel jouw arts over je kinderwens zodat hij of zij jou kan informeren wat je het beste kunt doen met de medicijnen die je nu nog neemt.

Zwaar werk en kattenbakken? Vermijd het!

Het is zeker nu heel verstandig om risicovolle situaties te mijden. Bijvoorbeeld zwaar fysiek werk of werk met gevaarlijke stoffen. Maar ook het werken in de tuin en zelfs het verschonen van de kattenbak kan een risico zijn. Doe dat dus steeds met handschoenen, dan voorkom je dat je besmet kunt raken met toxoplasmose. Een parasiet waardoor je ziek kunt worden met mogelijk serieuze gevolgen voor het ongeboren kindje; van ernstige afwijkingen tot zelfs een miskraam.

Vruchtbaarheid man

Stress vermijden is overigens net zo belangrijk als je zwanger wil worden. En vergeet niet dat het ook helpt als jouw partner let op zijn leefstijl. De vruchtbaarheid van de man is net zo belangrijk bij een kinderwens. Mannelijke onvruchtbaarheid ligt vaak in een tekort aan goed-beweeglijke spermacellen. En bij het uitblijven van een zwangerschap, komt dat bij 30% van de stellen door de man. Niet roken, minder alcohol en een gezond gewicht zijn voor hem dus net zo belangrijk. Meer tips over hoe je het risico op onvruchtbaarheid bij de man kunt verminderen, lees je in ons eerdere blog daarover.

Consult Kinderwens, bij de verloskundigen in Amsterdam-Zuid

Natuurlijk staat elke situatie op zichzelf. Wil jij weten of je misschien meer risico loopt op een kindje met een bepaalde aandoening als dat al in jouw familie voorkomt? Of dat je misschien zelf drager bent van een erfelijke aandoening? Of wat je moet doen als jouw cyclus heel onregelmatig is? Voor deze en al jouw andere persoonlijke vragen kun je altijd bij ons terecht. Wij hebben daarvoor een speciaal Consult Kinderwens. Wil jij zwanger worden? Kom dan met jouw vragen naar dit spreekuur bij de verloskundigen in Amsterdam-Zuid.