Miskraam

Als je zwangerschap te vroeg eindigt

Niet elke zwangerschap verloopt zoals gehoopt en soms eindigt het te vroeg. Ook bij een miskraam is de verloskundige er voor jou. Wij begeleiden je en geven je informatie. En heb je al eens een miskraam gehad en wil je weer zwanger worden? Dan heb je ongetwijfeld vragen of twijfels. Ook dan kun je bij ons terecht.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is een zwangerschap van 16 weken of jonger die misgaat. De foetus heeft dan geen hartslag meer. Vaak herken je dit aan licht bloedverlies dat steeds meer wordt. Soms wordt het pas bij een echo of controle ontdekt doordat er geen hartslag waargenomen wordt. Een miskraam is niet te voorkomen en kan ook niet tegengehouden worden.

Risico in eerste trimester

In de eerste weken van je zwangerschap is de kans op een miskraam het hoogst. Naarmate je verder komt, neemt het risico daarop steeds meer af. Ben je door het eerste trimester heen, die eerste 16 weken, dan is het risico op een miskraam slechts 0,5%. Verlies je dan alsnog je baby, dan noemen we het ook geen miskraam meer. Na 16 weken is het een te vroege bevalling, ook wel stilgeboorte genoemd.

Symptomen van een miskraam

De eerste symptomen van een miskraam lijken vaak op de klachten die je kunt hebben als je ongesteld wordt. Zoals lage buik- of rugpijn. Ook kan het zijn dat je zwangerschapsklachten afnemen zoals misselijkheid of gespannen borsten. Het belangrijkste signaal is bloedverlies. Dit kan ineens heel hevig zijn of beginnen met een klein beetje en in de loop van de dagen steeds heviger worden. Het is overigens niet altijd zo dat bloedverlies duidt op een miskraam, maar het is wel een teken dat je direct contact met ons moet opnemen zodat wij kunnen controleren of het goed gaat met je kindje of dat er inderdaad sprake is van een miskraam.

Oorzaak?

De oorzaak van een miskraam is meestal dat het embryo niet levensvatbaar was. Dit kan bijvoorbeeld een chromosoomafwijking zijn. Het embryo is dan in basis niet goed en stopt op enig moment met de groei. Je lichaam stoot het dan af.

Geen klachten, wel een miskraam

Niet elke miskraam begint met klachten, sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen klachten. Kom je er bij een controle of echo achter dat er geen hartslag meer is, dan volgt een miskraam. Dit kan op een aantal manieren:

  • Je wacht tot je lichaam vanzelf de vrucht afstoot
  • Je slikt medicijnen waardoor de vrucht sneller uit je baarmoeder gaat
  • Een gynaecoloog verwijdert het vruchtje tijdens een operatie, een curettage

Elke manier heeft voor- en nadelen. Wat voor jou de beste methode is, hangt van veel verschillende factoren af. Je kunt dit het beste met jouw verloskundige bespreken. De Keuzekaart ‘Kiezen bij een miskraam’ geeft je ook inzicht in de verschillende opties.

Zwanger worden na een miskraam

Na een miskraam kun je snel weer zwanger worden. Zodra het bloedverlies voorbij is, begint normaal gesproken de nieuwe cyclus en kun je na een paar weken alweer opnieuw zwanger worden. Onderzoek toont aan dat vrouwen binnen drie maanden na een miskraam, zelfs sneller zwanger worden. Het kan wel zijn dat jouw lichaam nog wat tijd nodig heeft, bijvoorbeeld na een curettage. Of dit ook voor jou geldt, kun je het beste bespreken met je arts of verloskundige.

Herstel en cyclus

Even wachten met zwanger worden na een miskraam, heeft een praktisch voordeel. Je gunt niet alleen je lichaam meer tijd om te herstellen, je weet ook weer waar je zit in je cyclus. Na de miskraam begint je cyclus weer opnieuw zodra het bloeden is gestopt. Ben je een keer ongesteld geweest, dan heb je weer een duidelijk ‘startpunt’ om je cyclus te berekenen. Je weet dan voor een volgende keer wanneer de eisprong ongeveer zal zijn.

Verloskundigen in Amsterdam-Zuid, ook bij jouw miskraam

Ben je zwanger en denk je dat je een miskraam krijgt? Heb je bloedverlies of iets anders waardoor jij je zorgen maakt? Bel ons dan direct! Je kunt ons bereiken op het spoednummer: 06-54620724. Voor al jouw andere vragen over een miskraam, zoals als je weer zwanger wilt worden na een miskraam, ben je bij ons altijd welkom. Neem contact op en we maken direct een afspraak.