Pretecho
Een sneak peek van jouw baby tijdens je zwangerschap
Echo’s tijdens de zwangerschap zijn niet alleen nuttig, meestal zijn ze ook heel erg leuk! Je krijgt al voor de bevalling de kans op een sneak peek van jouw baby. Tijdens die echo’s wordt er vooral naar de gezondheid gekeken, of hoe groot je baby bijvoorbeeld al is. Maar zelf zul je vast ook kijken of je misschien iets herkenbaars ziet. De meeste echo’s zijn daar echter niet voor bedoeld, maar de pretecho wel. Dan heb je alle tijd om je baby te bekijken en misschien zelfs het geslacht te ontdekken.
Jongen of meisje?
De pretecho is precies wat de naam al aangeeft; een echo die vooral leuk is. Deze echo heeft geen medische bedoeling; hierbij wordt niet actief gezocht naar lichamelijke afwijkingen. Je kijkt naar je baby en zal misschien, als je dat wil en als het te zien is, kunnen ontdekken of het een meisje of een jongen is.
Wanneer plan je de pretecho?
Meestal wordt een pretecho tussen de 16e en de 30e week gedaan. Een geslachtsbepaling is al mogelijk vanaf 14 weken. Wil je een totaalfoto van jouw ongeboren kindje? Dan moet je deze echo voor de 22e week plannen. Daarna zijn baby’s meestal zo groot, dat ze niet meer in het geheel in beeld kunnen komen. Voor een 3D- of een 4D-echo is het juist weer het leukst om dat te doen met 26 tot 28 weken. Na 30 weken zwangerschap kun je nog wel een echo laten doen, maar of je een goed beeld krijgt is dan afhankelijk van onder meer de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van je kindje en van de placenta. Een pretecho is niet meer mogelijk als je baby eenmaal is ingedaald.
2D, 3D of 4D-echo?
Er zijn verschillende varianten van de pretecho. De bekendste is de 2D-echo; dat zijn bewegende beelden in zwart-wit zonder dat er diepte in zit. Een 3D-echo bestaat uit stilstaande beelden met diepte, vaak in kleur. De 3D-echo geeft je al een beter beeld van hoe je baby eruitziet. De 4D-echo is net als de 3D maar dan met bewegend beeld. Bij de 2D- en 3D-echo’s kun je meestal foto’s meekrijgen. Bij de 4D-echo kun je zowel foto’s als videobeelden meekrijgen na afloop. Vaak worden de bestanden je ook nog gemaild en soms worden ze via een app gedeeld zodat je ze direct kunt zien.
Wat kost een pretecho?
Voor de pretecho betaal je zelf, er is immers geen enkele medische indicatie voor en je krijgt het daarom ook niet vergoed door je verzekeraar. Hoeveel het kost kan verschillen per praktijk. Sowieso verschillen de kosten per soort echo; een 4D-echo waarbij je foto’s en video meekrijgt is duurder dan een 2D-echo met enkel zwart-wit-foto’s.
Meer kijkers, meer pret!
Weet je dat het bij sommige praktijken ook mogelijk is om met meerdere mensen te komen? Willen de toekomstige opa’s en oma’s ook meekijken? Je zus of beste vriendin? Vaak kan dat. Jij bepaalt of je alleen met je partner gaat of er een hele happening van maakt met jouw familie en vrienden. Check vooraf wel even of dat bij de echopraktijk waar jij naartoe wil gaan, ook mogelijk is.
Standaard echo, of medische indicatie
De pretecho is iets waar je zelf voor kiest. Het is niet noodzakelijk zoals andere echo’s wel standaard zijn. Bijvoorbeeld omdat ze de termijn checken. Of ze zijn noodzakelijk omdat er een medische indicatie voor is, zoals de vitaliteitsecho.
Alle echo’s tijdens de zwangerschap op een rij
Alle echo’s die je kunt krijgen tijdens je zwangerschap, staan hier op de website. In het kort gaat het om:
- De vitaliteitsecho; die kan al vanaf 6 weken zwangerschap. Deze echo gebeurt alleen op verzoek of als er een medische noodzaak voor is.
- De termijnecho; tussen 10 en 11 weken zwangerschap. Deze echo is bedoeld om de duur van de zwangerschap vast te stellen en de uitgerekende datum te bepalen
- De 13-wekenecho; tussen de 12,3 en 14,3 weken. Dit is een nieuwe prenatale screeningsecho als aanvulling op de 20-wekenecho. Deze echo is vrijwillig. Hiermee wordt al in een vroeg stadium van de zwangerschap gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn.
- De 20-wekenecho; screeningsecho als standaard onderdeel van de verloskundige zorg. Hiermee wordt gekeken of lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn.
- De groei-echo; tussen de 30 en 32 weken zwangerschap. Dit doen we alleen als het uitwendig opmeten van je kindje reden geeft voor een extra controle. In enkele gevallen kan dit ook heel laagdrempelig met een echopraktijk waar we snel mee kunnen samenwerken, dit gaat dan altijd in overleg met jou en je partner.
- De liggingsecho; rond de 36 weken. Dit is niet standaard maar wordt gedaan als we bijvoorbeeld twijfelen over de ligging. Deze echo kunnen wij overigens ook zelf doen op de Churchilllaan met behulp van een echoprobe en tablet.
- De 41-wekenecho; als je met 41 weken nog niet bevallen bent kan deze echo gedaan worden als extra onderzoek.
Niet 100% betrouwbaar
Een pretecho is niet noodzakelijk, en kan net als alle andere echo’s onverwachts verontrustend zijn. Weet dan ook dat ook in deze hightech-tijd, echo’s nog niet altijd 100% betrouwbaar zijn. Het kan dus zijn dat je je voor niets ongerust maakt. Wil je een echo laten doen? Bespreek dit dan altijd met je verloskundige zodat zij jou kan vertellen waar je op moet rekenen en ook met je doorneemt waarom je de echo laat uitvoeren. Zo ben je beter voorbereid, mocht de echo anders verlopen dan je verwacht.
Echo’s via je verloskundigenpraktijk
Een afspraak voor de pretecho regel je zelf. Alle andere echo’s regelen wij voor je. Als jouw verloskundige vertellen we je tijdens de consulten wanneer een volgende echo nodig is of als een extra echo ingepland moet worden. Wij zorgen er dan ook voor dat die afspraak gemaakt wordt. En is dat snel nodig, dan zorgen we dat je ook snel terecht kunt en beoordelen we de resultaten zodra die er zijn. Wil je hier meer over weten? Je bent altijd welkom met jouw vragen of om eens kennis te maken!