Vroege zwangerschapstest

Alles over de early zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. De uitslag is betrouwbaar maar hoeft toch niet altijd juist te zijn. Hoe dat zit, leggen we je hier uit. Ben jij desondanks gewoon heel erg nieuwsgierig? Dan is zo’n early zwangerschapstest de moeite van het proberen waard!

De gewone zwangerschapstest

Een gewone test doe je op de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden, dat is 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Of langer daarna als jouw cyclus normaal gesproken langer duurt of onregelmatig is. Neem in dat geval het langste aantal dagen dat een cyclus duurde in het afgelopen half jaar en reken dan door vanaf het begin van je vorige menstruatie.

Wanneer kun je de vroege zwangerschapstest doen?

Een vroege zwangerschapstest kun je dus al eerder doen; 6 tot 4 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Gebruik hiervoor wel een andere test; de gewone zwangerschapstest kan zo vroeg in je cyclus nog niet meten of je al zwanger bent. Deze early testen zijn ook gewoon bij de drogist, apotheek en online te koop en hebben ‘ultrasensitief’ of ‘vroege zwangerschapstest’ op de verpakking staan. Check per test vanaf wanneer je het kunt uitvoeren, dit kan namelijk per merk verschillen.

Zo werkt zo’n early test

Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer. Elke 2 tot 3 dagen verdubbelt het al. Zo’n early test is heel gevoelig en kan het hele kleine beetje hormoon in jouw urine waarnemen. Een gewone test meet een hCG-waarde vanaf 25 IU/L (International Units per liter), de early test kan het al meten vanaf 12,5 IU/L.

Ochtendurine

Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine. Ook al kun je zwangerschapstesten op elk moment van de dag doen, bij een early test raden we je zeker aan om het in de ochtend te testen.

Alles over de vroege zwangerschapstest

Is de vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Een vroege zwangerschapstest is wel betrouwbaar. Maar doordat in zo’n vroeg stadium nog niet altijd voldoende zwangerschapshormoon aanwezig is, kan de uitslag negatief zijn terwijl je misschien wel zwanger bent. Een negatieve uitslag betekent dus niet automatisch dat je niet zwanger bent. De test is dus wel betrouwbaar, maar de uitslag hoeft niet per se juist te zijn.

Extra gevoelig

Juist doordat deze test zo gevoelig is, is die ook gevoeliger voor andere invloeden. Slik je medicijnen, heb je een vruchtbaarheidsbehandeling gehad, een miskraam of is het bakje waarin je de urine opvangt niet helemaal schoon? Dan kan de uitslag al onjuist zijn. Ultrasensitief is handig voor zo’n vroege test, maar het heeft dus ook z’n keerzijde.

Nadeel: menstruatie of miskraam?

Een ander nadeel van de vroege zwangerschapstest is dat er nog heel veel mis kan gaan, juist omdat je in zo’n vroeg stadium test. Had je niet getest, dan had je gedacht dat je gewoon ongesteld was geworden. Heb je wel zo’n test gedaan en gaf die een positieve uitslag? Dan is die menstruatie ineens een miskraam. En dat zorgt voor heel andere emoties dan alleen de teleurstelling van een nieuwe menstruatie. Zonder negatief te willen doen is het belangrijk om je te realiseren dat 60% van de bevruchtingen, rond de verwachte menstruatiedag alsnog eindigt in een vroegtijdige miskraam. Stel jezelf daarom de vraag of je zo’n vroege zwangerschapstest wil doen, of dat je toch nog een weekje wacht tot de dag waarop jij jouw menstruatie verwacht.

Verloskundigen in Amsterdam-Zuid: ook als je nog maar heel kort zwanger bent

Heb je zo’n vroege zwangerschapstest gedaan en is die positief? Dan kun je natuurlijk al meteen een afspraak bij ons inboeken. Wij zijn er voor je, of je nu al zwanger bent of dat graag wil worden. Kom langs bij de verloskundigen in Amsterdam-Zuid en stel ons jouw vragen. We helpen je graag.