Zwanger, en nu?

Dit wil je nu alvast weten bij een prille zwangerschap

Je hebt net een zwangerschapstest gedaan en zag dat streepje verschijnen? Gefeliciteerd, dan ben je zwanger! Maar, wat nu? Je hebt vast heel veel vragen. Of je een afspraak moet maken bij je huisarts of een verloskundige, wat je nu wel of juist niet mag eten, wat je beter wel of niet kunt doen en nog veel meer. Weet dat je nu direct al een afspraak bij ons mag maken, de verloskundige in Amsterdam-Zuid. En voor alle vragen die je bij een prille zwangerschap hebt, geven we je in dit blog antwoord.

Wanneer kan ik naar de verloskundige?

Je mag ons direct na de positieve uitslag van je zwangerschapstest bellen of mailen om een eerste afspraak te maken. Dit mag overigens ook al voor je zwangerschap. Ben je (nog) niet zwanger maar wil je dat wel worden, of heb je andere vragen rondom zwangerschap? Ook dan kun je, geheel vrijblijvend, bij ons terecht. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig.

Hoe maak ik een afspraak bij de verloskundige?

De eerste afspraak maak je online of via de praktijkassistentes. Online kan het via dit aanmeldformulier. Of bel 020 – 6791704. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. De praktijkassistente schrijft je dan in en maakt een afspraak voor het eerste consult.

Wat doet een verloskundige?

Wij zijn er voor je vanaf het eerste moment dat je zwanger bent tot en met de bevalling en in de periode daarna. Tijdens je zwangerschap houden we de gezondheid en ontwikkeling van jou en je baby goed in de gaten. Ook zullen we zorgen voor doorverwijzingen voor de benodigde echo’s, geven je alle informatie die je nodig hebt en zijn er als jij je zorgen maakt. En natuurlijk helpen we je voor te bereiden op je bevalling. Tijdens de verschillende consults leer je alle verloskundigen kennen zodat je bij de bevalling zelf, altijd een bekende verloskundige hebt. Mocht het nodig zijn, dan verwijzen wij je door naar een gynaecoloog of een andere specialist. Kortom, wij begeleiden je vanaf dit eerste moment in je zwangerschap, bij je bevalling en tijdens de kraamperiode.

Wat gebeurt er bij het eerste consult?

Het eerste consult op de verloskundigenpraktijk is een uitgebreide intake. Dit duurt ongeveer een uur en het is handig als je partner er ook bij aanwezig is. We bespreken jouw gezondheid, medische voorgeschiedenis en mogelijke risico’s voor deze zwangerschap. Verder geven wij je dan veel informatie en adviezen.

Wat kan ik nu beter niet meer eten?

Het is goed om rekening te houden met wat je wel en niet eet en drinkt vanaf het moment dat je de wens hebt om zwanger te worden. Maar nu je zeker weet dat je zwanger bent, is het goed om een aantal zaken niet meer te eten zoals:

  • Lever (leverproducten mogen maximaal 1 per dag)
  • Rauw vlees
  • Rauwmelkse kazen (dat staat op het etiket)
  • Vacuüm verpakte vis (rauwe vis mag zolang het maar echt vers is)
  • Niet meer dan 3 koppen koffie per dag
  • En natuurlijk geen alcohol en niet roken!

Meer praktische adviezen voor een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, lees je ook hier op onze website.

En wat moet ik nu juist wel eten?

Gezond eten is zeker nu heel belangrijk, maar niet alles wat je nu nodig hebt, kun je met voeding ook binnenkrijgen. Zoals foliumzuur. Dat kun je uit voeding halen. Maar om de hoeveelheid binnen te krijgen die je nodig hebt als je zwanger bent, zou je dagelijks een kilo bruine bonen moeten eten… Een supplement is dan dus een stuk makkelijker! Voor foliumzuur raden we je bioactief foliumzuur aan. Meer adviezen over wat gezonde en voldoende voeding is tijdens je zwangerschap, lees je in dit eerdere blog dat we hierover schreven.

Belangrijk bij zwanger worden: bioactief foliumzuur

Mag ik nog sporten?

Ja! Je mag zeker nog sporten, dat raden we zelfs aan. Maar luister daarbij wel goed naar jouw lichaam en houd rekening met wat verstandig is en wat niet. Kickboksen kun je logischerwijs beter laten, tenzij je alleen een zaktraining doet. Hardlopen kan wel, maar ga niet voorbij je grenzen. En stel je verwachtingen ook bij; een nieuw record op de marathon zit er nu waarschijnlijk niet in. Maar lekker blijven bewegen is zeker mogelijk, zolang je maar rekening houdt met je veranderende lichaam. Je belastbaarheid neemt tijdelijk af, je moet je buik goed beschermen en je bent misschien vaker moe. Het sporten zal dus veranderen, maar het is zeker mogelijk zoals je hier kunt lezen.

Wanneer heb ik een eerste echo?

De eerste echo is de termijnecho, dat gebeurt rond 11 weken gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Met deze echo bepalen we hoever je zwanger bent. Een eerdere echo kan ook, dat is de vitaliteitsecho. Vraag het ons als je hier meer over wilt weten. De echo’s vinden meestal plaats bij een echopraktijk bij ons om de hoek. Wij regelen voor jou de verwijzing.

Ik weet niet hoe lang ik al zwanger ben

Dat geeft niet, wij schatten het in tijdens de consults en zullen het heel nauwkeurig vaststellen tijdens de termijnecho.

Ik maak me zorgen over mijn zwangerschap

Zorgen maken tijdens een zwangerschap komt vaker voor. Je kunt altijd al jouw zorgen met ons bespreken. Op elk moment tijdens de zwangerschap. Gebeurt er iets dat direct reden tot zorg geeft, zoals een tussentijdse bloeding? Wacht dan niet en neem meteen contact met ons op. Dit kan op ons spoednummer: 06-54620724.

Net zwanger? Maak dan nu een afspraak bij de verloskundige in Amsterdam-Zuid!

Ben je net zwanger? Dan kun je direct een afspraak maken voor een kennismaking en een eerste consult bij de verloskundige. Zoek je een verloskundigenpraktijk in Amsterdam? Dan staan wij voor je klaar. Je vindt ons in Amsterdam-Zuid op twee locaties: de Churchilllaan en de Willemsparkweg. Bel snel voor je eerste afspraak of boek het direct via het aanmeldformulier.