Zwanger worden
Tips voor een gezonde voorbereiding
Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede start van jouw baby begint namelijk al voordat de bevruchting daadwerkelijk plaatsvindt. Met een gezonde voorbereiding zorg je voor een gezonde start. Wij geven je een paar praktische tips waar je rekening mee kunt houden als je zwanger wil worden.
Heb je na het lezen van deze tips nog vragen, bel ons dan gerust even!
Medicijnen en supplementen
Medicijnen en supplementen zijn van invloed op de zwangerschap, zowel positief als negatief. Daarom is het heel belangrijk om:
- Foliumzuur en extra vitamine D te gaan slikken, al voordat je zwanger bent; de vitamine D is belangrijk voor de botopbouw en foliumzuur is nodig voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel.
- Eventueel medicijngebruik te bespreken met je arts of specialist en vraag of je hiermee door kunt gaan als je een kinderwens hebt
- Tijdig te checken of er erfelijke ziektes voorkomen in jouw familie of die van je partner
Let op je leefstijl, al voordat je zwanger wordt
Een gezonde start hangt ook sterk samen met jouw leefstijl. Heb je nu een kinderwens? Dan is dit hét moment om werk te maken van een gezonde(re) leefstijl:
- Beweeg dagelijks een half uur, dat is sowieso gunstig voor je gewicht maar het helpt ook stress verminderen.
- Zorg voor genoeg slaap, een half uurtje buiten wandelen voordat je gaat slapen helpt vaak al voor een betere nachtrust. En dan heb je ook meteen je portie bewegen te pakken 😉.
- Zorg dat je gezond eet met als het kan 2x per week vis en voldoende vlees en volkoren producten voor het benodigde ijzer. Eet je vegetarisch of veganistisch? Let dan op dat je wel genoeg eiwitten, ijzer en de vitamines B1 en B12 binnenkrijgt.
- Een gezond gewicht is belangrijk voor een gezonde zwangerschap en helpt ook de kansen op een zwangerschap te vergroten. Maar ga niet op eigen houtje nu ineens veel afvallen of aankomen. Vraag altijd om begeleiding als je nu te veel of te weinig weegt en je daar met het oog op een komende zwangerschap, wat aan wil veranderen.
- Stop nu al met het eten van rauw vlees en rauwe vis (tenzij het echt heel erg vers is), producten met rauwe eieren, leverproducten en rauwmelkse of ongepasteuriseerde kazen. Die zijn vanaf het begin van je zwangerschap schadelijk voor je ongeboren kind. En aangezien je nooit precies weet wanneer je zwanger bent, kun je er maar beter meteen mee stoppen.
- Een open deur, maar ook alcohol en drugs kun je nu beter laten staan. Hetzelfde geldt als je rookt.
Wie gaat zorgen? Wie gaat minder werken?
Bij een goede voorbereiding op je zwangerschap, horen ook praktische zaken. Wat voor werk doe je bijvoorbeeld en loop je daar risico’s als je zwanger bent? En is de plek waar jullie wonen wel geschikt voor een baby? Ook is het slim om alvast te bespreken welke verwachtingen jij en je partner hebben voor de periode na de zwangerschap; gaan jullie allebei minder werken, willen jullie van de kinderopvang gebruik maken? En hoe gaan jullie de zorgtaken verdelen in huis, met de baby en als de kleine eens ziek is en bijvoorbeeld niet naar de crèche kan? Het lijkt misschien voorbarig maar je kunt dit soort zaken maar beter op tijd met elkaar besproken hebben.
Een baby, wat kost dat?
Nog een praktisch puntje dat je bij de voorbereiding niet zou moeten vergeten, is de financiële kant. Een baby kost geld, flink wat geld zelfs. Volgens het Nibud kost een baby in het eerste jaar € 2.000 en het CBS berekende dat aan een eerste baby gemiddeld zo’n 15% van het totaal besteedbaar inkomen wordt uitgegeven. Bedenk daarbij dat je waarschijnlijk minder gaat verdienen omdat jij of je partner, of allebei, minder gaan werken, en je snapt dat dit een rekensom is die je beter even kunt maken. Dan weet je tenminste wat je qua financiën kunt verwachten.
Nu al voorbereiden? Ja!
Al die voorbereidingen zijn wel heel praktisch en nuchter terwijl jij bij zwanger worden en baby’s misschien vooral aan 10 kleine teentjes, lieve geluidjes en veel geknuffel denkt. En dat hoort er ook bij. Maar bij en na een zwangerschap komen ook gewoon de praktische zaken. Plus, een baby ontwikkelt alle organen al tijdens de eerste weken van de zwangerschap. En vaak weet je dan nog niet dat je al zwanger bent. Pas beginnen met gezond en verstandig leven als jouw zwangerschapstest positief kleurt, is dus best laat voor jouw ongeboren kindje.
Verloskundigen Amsterdam Zuid, ook als je zwanger wil worden
Wist je dat wij als verloskundigen er ook al voor je zijn als je zwanger wil worden? Niet alleen met een blog en tips op onze site. Ook met een zwangerschapswens kun je bij ons in de praktijk terecht. Om je vragen of zorgen te bespreken of advies te krijgen. Al vanaf deze fase zijn wij er om je verder te helpen. En wel zo handig, je kent ons dan alvast voor het moment dat je zwanger bent en je regelmatig bij ons voor controles komt.
Heb je dus vragen of wil je vast kennis maken omdat je hoopt straks zwanger te worden? Maak dan gerust nu een afspraak voor het kinderwensspreekuur om alvast kennis te maken!