Zwangerschapsdiabetes

Alles wat je erover moet weten

Zwangerschapsdiabetes komt niet heel veel voor, maar het is wel belangrijk dat je weet wat het is en het kan herkennen. Of weet wanneer je extra risico daarop loopt. Daarom nu dit blog over diabetes gravidarum, zwangerschapsdiabetes dus. En wil je meer weten? Vraag het de verloskundigen in onze praktijk. Zij vertellen je er alles over en houden je natuurlijk ook goed in de gaten als je een cliënt van ons bent.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Heb je zwangerschapsdiabetes dan heb je tijdelijk te veel glucose in je bloed, je bloedsuikerspiegel is dan te hoog. Deze vorm van diabetes ontstaat tijdens de zwangerschap en kan risico’s hebben voor je baby en jouzelf. Het is dus belangrijk om dit op tijd te ontdekken en er rekening mee te houden. Het komt bij zo’n 3% tot 5% van alle zwangerschappen voor en ontstaat meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico hierop, bijvoorbeeld als je het ook bij een eerdere zwangerschap hebt gehad, je BMI hoger is dan 25, als in de familie diabetes type 2 voorkomt en in sommige gevallen is het afhankelijk van je etniciteit.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn:

  • Vermoeidheid
  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Je baby groeit te snel (macrosomie)
  • Je hebt te veel vruchtwater

Deze symptomen komen echter niet bij iedereen voor en ze zijn ook nog eens lastig te herkennen. Want vrijwel elke zwangere is moe, dorstig en moet vaak plassen. Is al bekend dat je een verhoogd risico hebt, dan word je getest tussen de 24 en 28 weken zwangerschap. Heb je dit bij een eerdere zwangerschap gehad, dan wordt een bloedtest al rond de 16 weken zwangerschap gedaan.

De risico’s voor moeder en kind

Zwangerschapsdiabetes heeft risico’s voor zowel moeder als kind. De longen van je baby rijpen minder snel en je kindje kan groter en zwaarder worden wat tot problemen bij de bevalling kan leiden. Ook kan je baby na de geboorte een te laag gehalte aan bloedsuiker hebben waardoor die weinig energie heeft en zich moeilijk warm kan houden. Bovendien hebben deze kinderen later meer risico op diabetes type 2. Voor de moeder zelf betekent het dat je ook een groter risico hebt op blijvende diabetes en op opnieuw zwangerschapsdiabetes bij een volgende zwangerschap.

Gezonde leefstijl en dieetadviezen

Zwangerschapsdiabetes is niet altijd te voorkomen, maar een gezonde leefstijl kan wel van invloed zijn. Zo wordt vaak een dieet geadviseerd waarbij de koolhydraten meer over de dag verspreid worden, door onder andere meer kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden per dag. Ook wordt dan doorgaans aangeraden om minder suikerhoudende voeding en dranken te nuttigen. Is bij jou zwangerschapsdiabetes geconstateerd, ga dan nooit zelf experimenteren met je voeding of maaltijden maar volg de adviezen die je krijgt van de diëtist en/of de diabetesverpleegkundige. Lukt het niet om met voeding jouw glucosewaarden op het gewenste niveau te krijgen? Dan kan het zijn dat je insuline-injecties moet zetten. Ook dit gebeurt altijd op voorschrift van een arts en onder begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige.

Al diabetes en een zwangerschapswens?

Heb je al diabetes, dan is dat natuurlijk geen belemmering om zwanger te raken. Wel is het heel belangrijk dat jouw glucosewaarden stabiel zijn. Heb je een zwangerschapswens, bespreek dit dan met je specialist zodat jij jouw lichaam zo goed als mogelijk hierop kan voorbereiden. Verder zijn de eventuele risico’s die je als diabeet loopt tijdens de zwangerschap geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Voor advies moet je dan ook altijd naar jouw arts en verloskundige gaan.

Diabetes en erfelijkheid

Heb jij geen diabetes maar de vader wel? Dan heeft jullie kind iets meer risico om later ook diabetes te krijgen. Hetzelfde geldt als jullie allebei diabeet zijn. Hoeveel risico je kind dan heeft, kan verschillen afhankelijk van of het diabetes type 1 of 2 is en of beide ouders of een van de ouders dit heeft.

Meer weten? Vraag het ons!

Heb jij vragen over zwangerschapsdiabetes of ben je zelf diabeet en wil je zwanger worden of ben je dat al? Kom gerust langs bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid of neem contact op om een afspraak te maken. We staan voor je klaar!