Zwangerschapskalender: tweede trimester

Je zwangerschap van week 13 tot en met week 27

De eerste periode van je zwangerschap is voorbij. De kans op ochtendmisselijkheid neemt nu snel af en de kans dat je gaat zien dat je zwanger bent, wordt veel groter. En dat mag ook, het tweede trimester van je zwangerschap is meestal de periode waarin jij je een stuk beter voelt en je je kindje gaat voelen. Wat er allemaal verandert in jouw lichaam en hoe jouw baby in dit deel van je zwangerschap groeit? Dat lees je in dit tweede deel van de zwangerschapskalender.

13 weken zwanger

Ben je 13 weken zwanger, dan mag iedereen het weten. En het is ook handig om het te vertellen. Als jij eens moe bent of je niet zo lekker voelt, snapt iedereen waar dat door komt. Ook is het slim om het te vertellen op je werk zodat je daar de praktische zaken zoals verlof en vervanging kunt gaan regelen. Hiervoor heb je wel een zwangerschapsverklaring van ons nodig waar de uitgerekende datum op staat. Geen probleem, die geven wij je mee met het volgende consult! Je baby is nu een kleine 7 cm groot, zeg maar zo groot als een nectarine. Het kan zijn dat je nu een buikje begint te zien, dat komt niet alleen door je baby. Ook de hoeveelheid vruchtwater neemt nu toe. Zie je nog niets? Dat geeft niets. Wij controleren de groei van je baby bij elke afspraak in de praktijk. In deze week kun je ook de 13-wekenecho krijgen. Een prenatale screening die mogelijk is tussen de 12,3 en de 14,3 weken. Hiermee kunnen eventuele lichamelijke afwijkingen bij je baby al vroeg ontdekt worden. Meer over deze echo lees je hier op onze site.

14 weken zwanger

In de 14e week van je zwangerschap is je baby ongeveer 8 tot 9 cm groot. Je baby begint nu flink te bewegen; trappelen, zwaaien, vuistjes ballen en een beetje zwemmen. Volop drukte dus maar dat hoef jij nog niet te voelen. Toch is dit een belangrijke ontwikkeling, hiermee worden de spieren steeds sterker. Ook zijn de nieren nu al ontwikkeld waardoor je baby plast in het vruchtwater. En weet je dat jouw hart het ook steeds drukker krijgt? Als je 14 weken zwanger bent slaat je hart zo’n 15 tot 20 keer extra per minuut.

15 weken zwanger

15 weken zwanger, dat betekent dat je kindje ruim 9 cm groot is. En jij merkt misschien ook wel dat je steeds zwaarder wordt. Een pond gewicht erbij per week is niet vreemd. Ook kun je nu last krijgen van andere zwangerschapskwaaltjes, zoals rugpijn en bandenpijn. Bandenpijn voel je rond het schaambot en kan uitstralen. Dit ontstaat doordat je baarmoeder die aan banden hangt. Als je buikspieren het niet meer goed ondersteunen, omdat je bijvoorbeeld al eerder zwanger bent geweest, kun je hier nu al last van krijgen. Heb je de NIPT gedaan en was die uitslag niet goed? Dan is dit de periode waarin verder onderzoek kan gaan plaatsvinden, zoals een vruchtwaterpunctie.

16 weken zwanger

Met 16 weken zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een appel, ruim 10 cm groot. Hij begint nu ook meer te groeien, tot zo’n 2 cm per week. Maar, weet wel dat dit gemiddelden zijn. Vanaf week 16 lopen de cijfers van hoe groot een baby is, sterk uiteen. Je verloskundige checkt steeds de groei bij elk bezoek en houdt de voortgang in de gaten. Net zoals kinderen een eigen groeicurve hebben, geldt dat ook voor ongeboren baby’s. Voor jou geldt dat je banden weker beginnen te worden. Om die reden zul je waarschijnlijk steeds vaker je favoriete sneakers willen gaan dragen. En passen die niet meer? Ook dat kan. Door die verweking kunnen je voeten wat ‘uitzakken’. Je krijgt daardoor een grotere schoenmaat.

17 weken zwanger

Met 17 weken is je baby zo groot als een peer, ruim 12 cm. Er komen wimpers en wenkbrauwen op het gezichtje en de vingers krijgen nageltjes en vingerafdrukken. Wil je weten of je een jongen of meisje krijgt? Vanaf deze week is het geslacht van je baby te zien op een echo. Je kunt nu dus een pretecho inplannen! Wat ook slim is om in te plannen, is een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste. Doordat je hormonen veranderen, heb je waarschijnlijk meer tandplak. Je gebit extra goed verzorgen is nu dus geen overbodige luxe!

18 weken zwanger

Ben je 18 weken zwanger, dan is je baby bijna 14 cm groot. En vanaf nu kun je je baby gaan voelen. Misschien lijkt het eerst nog op gerommel van je darmen, maar de kans is groot dat dat een schopje van je baby is. Overigens kan het heel goed dat je nog helemaal niets voelt, bijvoorbeeld als de placenta voor in je buik ligt. Dan kan het nog wel een paar weken duren.

19 weken zwanger

Bij 19 weken zwangerschap is je baby al flink actief. Zo’n 200 bewegingen per dag is niets. Alleen is het wel jammer dat dit vaak gebeurt als jij rustig bent… Als jij beweegt, wieg je je baby in slaap. Want dat doet hij nu nog heel erg veel. Dit kan dan ook de reden zijn dat je je baby nu niet altijd voelt. Maar maak je je daar zorgen om? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Op dit moment is je baby zo’n 18 cm groot, net zo groot als een mango dus! Jouw lichaam maakt nu steeds meer pigment aan, dit kan zorgen voor een zwangerschapsmasker of een zwangerschapsstreep op je buik. Ook kunnen jouw tepels hierdoor donkerder kleuren.

20 weken zwanger

Met 20 weken zwangerschap zit je op de helft van je zwangerschap. Je baby is nu zo’n 24 cm groot en weegt waarschijnlijk ruim 3 ons. Rond deze zwangerschapsweek kun je de 20-wekenecho laten doen. Ook dat is een prenatale screening waarmee afwijkingen opgespoord kunnen worden. Deze echo zit in het basispakket en wordt dus vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Je zwangerschap van week 13 tot en met week 27

21 weken zwanger

Met zo’n 27 cm begint je baby nu echt flink te groeien maar is nog klein genoeg om in deze 21e week van je zwangerschap lekker rond te buitelen in jouw buik. Je gaat je baby waarschijnlijk nu ook wel meer voelen. Maar, je buik zit nog niet in de weg. Wil je dus nog met jouw partner op vakantie? Dan is dit het moment. Plan nu jullie ‘babymoon’ als je nog samen relaxed even weg wilt voordat de kleine er is. Waar je aan moet denken? Dat lees je in dit blog op onze site.

22 weken zwanger

Je baby is nu bijna 28 cm groot maar heeft slechts 1% vet op het lichaam. Dat is nog veel te weinig om zichzelf warm te kunnen houden. Maar daar komt nu verandering in, vanaf deze week krijgt je baby steeds meer vetlaagjes zodat hij zelf lichaamswarmte kan produceren en het kan vasthouden.

23 weken zwanger

In de 23e week van je zwangerschap is je baby bijna 30 cm groot, zeg maar zo groot als een maïskolf. De oortjes beginnen te werken waardoor je baby jouw stem gaat horen en zal gaan herkennen. Jij kan nu dikkere voeten en enkels krijgen doordat je vocht vasthoudt. Ook kun je last gaan krijgen van brandend maagzuur doordat je buik groter wordt en dit drukt op je maag. Herken je deze klacht? Probeer dan vaker kleinere maaltijden te eten en laat vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en jus d’orange zo veel mogelijk staan.

24 weken zwanger

Ben je 24 weken zwanger dan heb je een echte mijlpaal bereikt: je kindje is vanaf nu levensvatbaar. Maar het is natuurlijk veel beter als hij nog een flinke tijd in je buik blijft. Je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal, grote kans dat je navel nu ineens naar buiten plopt!

25 weken zwanger

Met 25 weken zwangerschap is je baby bijna 35 cm groot en wordt ook steeds sterker. Een flinke trap kan een ander nu misschien al door je buik heen zien! Merk je zelf dat je vaker harde buiken krijgt? Dat kan een signaal zijn dat je het te druk hebt. Pak dan wat meer momenten met rust voor jezelf. En ben je al begonnen met de inrichting van de kinderkamer? Doordat er vaak een flinke levertijd op meubeltjes zit, kan het geen kwaad om nu de spullen te bestellen.

26 weken zwanger

Met 26 weken zwanger kun je al contact maken met je baby. Door met je handen over je buik te wrijven of ze op een plek te leggen, kan je baby naar je toe komen. Heb je trouwens al nagedacht over de bevalling? Als je wilt kun je jouw wensen daarvoor vastleggen in een geboorteplan. Wat dat is en hoe het werkt, lees je hier. Ook vind je daar een handig ‘invulplan’ om te downloaden.

27 weken zwanger

Je bent aan het einde van je tweede trimester en je baby is nu zo’n 37 cm groot. Jij zal merken dat die buik je zo langzamerhand wat in de weg begint te zitten, je moet vaker plassen en je kunt zomaar kramp in je kuiten krijgen. Dit gebeurt vaak ’s nachts waardoor je niet meer zo makkelijk doorslaapt. Je baby begint nu ook meer te wegen maar er ontstaat een verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Ben jij zwanger van een jongen? Dan heb je iets meer gewicht dat je meetilt dan iemand die zwanger is van een meisje.

Zwanger in Amsterdam-Zuid? Bezoek onze verloskundigenpraktijk!

Onze verloskundigenpraktijk vind je in Amsterdam-Zuid, aan de Churchilllaan en de Willemsparkweg. Ons team staat hier voor je klaar. Heb je vragen, wil je kennismaken of zoek je een ervaren verloskundige? Wij leren je graag kennen!