Zwangerschapsmassage

Wanneer een massage wel of niet kan tijdens je zwangerschap

Op z’n tijd een massage is altijd fijn, ook als je zwanger bent! Toch is het beter om niet zomaar een ‘gewone massage’ te boeken tijdens je zwangerschap. Je lichaam is anders en reageert ook anders. Met een echte zwangerschapsmassage wordt daarmee rekening gehouden. Dat is niet alleen fijn, het heeft ook veel voordelen voor jouw zwangere lichaam.

Wat is er anders aan een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage lijkt op een gewone massage, maar is minder stevig. De zwangerschapsmassage wordt onder andere gegeven door gecertificeerde zwangerschapsmasseurs. Die weten precies wat goed en prettig is als massage tijdens je zwangerschap. Kies dus een praktijk van zo’n specialist als je zwanger bent.

Massagetafel voor zwangeren

Ook de massagetafel kan verschillen van een gewone tafel. Sommige massagepraktijken hebben speciale massagetafels voor zwangeren; er is dan een uitsparing in de tafel voor je buik en borsten. Is die tafel er niet? Dan lig je op je zij en worden je buik en benen met kussens ondersteund zodat je alsnog heel comfortabel ligt. Een stoelmassage is mogelijk zolang je nog prettig op die stoel kunt.

Als je lichaam anders reageert

Doordat je lichaam verandert, is het mogelijk dat je ook anders reageert op een massage. Je kunt het ineens warm of heel koud krijgen, misselijk worden of de massage te heftig vinden. Geef dat dan meteen aan de masseur aan. De massage kan dan aangepast worden zodat het alsnog een ontspannend moment voor je is!

Een zwangerschapsmassage kan helpen bij klachten, maar kan niet altijd. Alles over een massage tijdens de zwangerschap, lees je in dit blog

Voordelen van een zwangerschapsmassage

Behalve dat een zwangerschapsmassage ontspannend is, heeft het veel voordelen zoals:

  • Minder pijnklachten: als je last hebt van bijvoorbeeld je rug of schouders kan een massage je veel verlichting bieden.
  • Minder vocht vasthouden: zeker tijdens de laatste maanden houden veel zwangeren vocht in hun benen vast. Een zwangerschapsmassage kan helpen om het vocht af te drijven.
  • Betere bloedcirculatie: door de massage worden afvalstoffen beter en sneller afgevoerd.
  • Betere weerstand: een massage helpt je beter te slapen, stimuleert de aanmaak van oxytocine, het gelukshormoon en vermindert stressgevoelens en de aanmaak van stresshormonen. Ook verbetert je bloedsomloop. Als gevolg van dit alles versterkt je immuunsysteem.

Wanneer mag het niet?

Een zwangerschapsmassage is dus een echte aanrader, tenzij je bepaalde klachten hebt of in het eerste trimester van je zwangerschap zit. Het is niet bewezen dat een massage in die eerste weken meer risico met zich meebrengt, maar veel masseurs masseren niet in die periode. Ook is een zwangerschapsmassage niet aan te raden als je last hebt van een hoge bloeddruk, bij trombose, hartklachten, spataderen of koorts. Twijfel je over een massage? Overleg dan eerst met jouw verloskundige.

Massage na de bevalling

Ook na de bevalling is een massage een absolute aanrader. De bevalling was al pittig voor je lichaam en de eerste maanden met een kleine baby kunnen fysiek ook als zwaar ervaren worden. Een massage kan je dan helpen om weer even te ontspannen en sneller te herstellen. En geef je borstvoeding? Dan heb je misschien wel last van je schouders en nek. Het spreekt voor zich dat een massage alleen al daarvoor heel erg aangenaam kan zijn

Verloskundigen in Amsterdam-Zuid, voor al jouw vragen

Als jouw verloskundigen kun je voor heel veel tijdens de zwangerschap bij ons terecht. Heel veel, alleen niet voor het masseren zelf 😉. Maar we weten wel waar je naartoe kunt voor een fijne zwangerschapsmassage! Vraag het ons dus gerust. Of bespreek met ons jouw twijfels als je niet zeker weet of een massage tijdens jouw zwangerschap mogelijk is. We zijn er voor jou en al jouw vragen.