Prenatale screenings

NIPT en echo’s

Als je zwanger bent, komt het onderwerp prenatale screening zo vroeg mogelijk aan bod. Allereerst omdat wij je vragen of je hier meer over wilt weten. Wil je dat, dan zullen we je daarover informeren. Tijdens een consult in onze praktijk en hier via dit blog. Heb je hier nog meer vragen over? Dan ben je altijd welkom om dat persoonlijk met ons te bespreken.

Wat is een prenatale screening?

Een prenatale screening is een test die wordt uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Het stelt het risico vast dat jouw kindje heeft op bepaalde afwijkingen. Deze screenings, ook wel prenatale testen genoemd, bestaan uit de NIPT, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.

Wel of geen screening? Jij bepaalt!

Een prenatale screening wordt alleen uitgevoerd als jij dat zelf wenst. En we bespreken het ook alleen als jij dat wil. We vragen je daarom al bij de eerste intake of je meer wilt weten over prenatale screenings. We willen namelijk graag dat jij een weloverwogen keuze kan maken. Wil je hierover over geïnformeerd worden, dan bespreken we dat ook meteen in dit gesprek. Zo heb je nog genoeg tijd om over deze testen na te denken alvorens je een besluit neemt. Kies je tijdens de intake ervoor om het onderwerp niet te bespreken en wil je later alsnog weten wat de mogelijkheden zijn rondom prenatale screenings, dan kan dat natuurlijk altijd.

NIPT, prenatale screening op Down, Patau of Edwards

De NIPT is een van de prenatale screenings. Het staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Deze screeningstest heeft geen risico voor jou of je baby omdat met deze test alleen jouw bloed wordt onderzocht. De NIPT is mogelijk vanaf 11 weken zwangerschap en geeft aan of jouw kindje risico loopt op het syndroom van Down, Patau of Edwards. Een goede uitslag is 99,9% betrouwbaar. Een niet-goede uitslag geeft aan dat jouw kindje kans loopt op een afwijking. Weet wel dat deze uitslag minder betrouwbaar is dan een goede uitslag.

TRIDENT-studies

De NIPT is onderdeel van de TRIDENT-studies. Die onderzoeken op welke manier de NIPT het beste ingevoerd en aangeboden kan worden. Het is geen onderzoek naar de test zelf, die is namelijk al jarenlang in gebruik. Wil jij de NIPT laten uitvoeren? Dan ben je verplicht om deel te nemen aan deze studie en moet je daarvoor ook informed consent tekenen. De NIPT wordt nu alleen vergoed bij een medische indicatie. Vanaf april ’23 wordt de NIPT voor iedereen vergoed. Meer over de NIPT en de vergoeding van deze screening lees je hier op onze site.

prenatale screenings op website van RIVM

Combinatietest

De combinatietest bestaat uit twee testen: de nekplooimeting bij de baby. Dit wordt gedaan via een echo rond 13 weken zwangerschap. En een bloedonderzoek bij jou. Deze prenatale screening wordt steeds minder vaak uitgevoerd maar kan als jij dat wil, nog wel aangevraagd worden. Ook deze test geeft aan wat het risico is op een chromosoomafwijking. Dat gebeurt met een kansberekening; is de kans op een afwijking groter dan 1:200 dan kun je de NIPT laten doen. Geeft ook die een risico aan, dan kun je daarna voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie kiezen. Ook deze prenatale screening wordt enkel vergoed bij een medische indicatie.

13-wekenecho

De 13-wekenecho is een prenatale screening waarmee het mogelijk is om te ontdekken of jouw baby lichamelijke afwijkingen heeft. Ook deze echo is onderdeel van een landelijke studie die nog duurt tot 2024. De echo zelf wordt niet onderzocht maar wel het moment waarop deze echo wordt uitgevoerd. Dat is namelijk eerder dan wat vroeger, voor 2021, gedaan werd. Het voordeel van een vroegere echo is dat er bepaalde afwijkingen geconstateerd kunnen worden die bij 20 weken niet meer zichtbaar zijn. En dat het jou en je partner meer tijd geeft om na te denken over de eventuele consequenties die je aan de uitslag van deze echo verbindt. De 13-wekenecho wordt standaard vergoed. Alles over deze echo lees je in dit blog dat we hier eerder over schreven.

20-wekenecho

Net als de 13-wekenecho is ook de 20-wekenecho een prenatale screening om lichamelijke afwijkingen bij jouw baby te ontdekken. Deze wordt overigens niet vervangen door die van 13 weken. Juist doordat je kindje bij 20 weken alweer een stuk groter is, is het op het moment van deze screening weer mogelijk om andere afwijkingen waar te nemen. Overigens biedt ook deze test geen 100% zekerheid; voor sommige afwijkingen zoals een open rug, is de betrouwbaarheid van deze echo rond de 99%. Maar hartproblemen worden hiermee maar in de helft van de gevallen ook opgespoord. Weet dus dat de echo’s niet voor alles even betrouwbaar zijn.

Nooit 100% zekerheid, waarom dan een prenatale screening?

Bij elke prenatale screening is het heel belangrijk om te weten dat de uitkomst nooit 100% zekerheid geeft. Of de uitslag nu goed of niet goed is, de werkelijkheid kan altijd anders blijken te zijn. Waarom je dan toch voor een prenatale screening kiest? Dat is iets dat iedereen voor zichzelf bepaalt. Net als dat je samen met jouw partner vooraf zou kunnen bespreken wat je doet met de uitslag. Maakt het voor jullie wel of niet uit als de uitslag een mogelijk risico aangeeft? Hier vooraf over nadenken helpt je wellicht in het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening. En natuurlijk kun je hierover ook altijd met een van onze verloskundigen in gesprek.

Meer informatie over prenatale screenings

Wil je meer lezen over de prenatale screenings? Er staat veel informatie online, zoals hier bij het RIVM. En specifieke informatie over de NIPT staat ook in het Engels, Arabisch, Turks en Pools hier op de site van het RIVM. Of maak een afspraak bij onze praktijk. Wij zijn er altijd voor je om jouw vragen te beantwoorden en de informatie over prenatale screenings met je door te nemen.