Miskraam

Als de zwangerschap te vroeg eindigt…

Helaas verloopt niet elke zwangerschap zoals gehoopt en eindigt het soms in een miskraam. Weet dat wij er ook dan voor je zijn om je te begeleiden en informatie te geven.

Wat is een miskraam?

Een zwangerschap die misgaat binnen de eerste 16 weken noemen we een miskraam. In die periode vindt de belangrijkste aanleg van jouw baby plaats. Als het dan niet goed gaat of de embryo is niet gezond of sterk genoeg, dan voorkomt jouw lichaam dat het vruchtje zich verder ontwikkelt. Dit is vaak een natuurlijk maar wel erg verdrietig proces wat je niet kunt voorkomen.

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam start doorgaans met bloedverlies. Soms wordt dat voorafgegaan door buikpijn die je kunt vergelijken met hevige menstruatiepijn. Het kan ook zijn dat jouw lichaam de embryo nog niet heeft afgestoten maar dat tijdens de eerste echo blijkt dat het hartje niet klopt. Het is dan mogelijk dat de miskraam alsnog vanzelf plaatsvindt. Gebeurt dat niet of wil je daar niet op wachten, dan kan dit via medicatie op gang gebracht worden. Een andere mogelijkheid is een zuigcurretage door de gynaecoloog. Al deze opties zullen wij uitgebreid met je bespreken en we staan je ook in deze moeilijke fase bij.

Vragen over een miskraam?

Ben je zwanger en heb je al eerder een of meerdere miskramen gehad, dan kan dat best wat onzekerheid geven. Weet dan dat je altijd bij ons terecht kunt met al jouw vragen en twijfels, telefonisch en bij elk consult. We kunnen een miskraam weliswaar niet voorkomen, maar we zullen er wel alles aan doen om jou voldoende zekerheid te geven zodat je goed door deze bijzondere en soms ook heftige periode heen komt.

Vaginaal bloedverlies

Heb je vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap? Dan betekent dat niet altijd meteen dat je een miskraam hebt. Heb je vragen of ben je er niet gerust op? Bel ons dan.

Na de miskraam

Hoe het lichaam zich herstelt na een miskraam is van veel factoren afhankelijk. Maar behalve het fysieke is er vaak ook tijd en ruimte nodig voor het emotionele herstel. Voor alle vragen over zowel het fysieke als het emotionele herstel en over de mogelijkheden van een volgende zwangerschap kun je altijd bij ons terecht. Alleen of met jouw partner. Bel je ons bij vragen?

Bel ons als je vragen hebt na een miskraam.