Thuis bevallen

Zelf kunnen kiezen waar je wilt bevallen

Thuis bevallen is in Nederland, gelukkig, vrij normaal. Maar gelijktijdig is het uniek in de Westerse wereld. Het mooie van bevallen in Amsterdam is dat je kunt kiezen waar je wilt bevallen. Als dat natuurlijk medisch ook verantwoord is. Wij vinden het heel belangrijk dat jij kunt bevallen waar en op de manier zoals jij dat wilt. En dat je daarvoor een keuze kunt maken. Daarom vertellen we je erover op onze praktijk maar ook in dit blog. Zodat je weet wat je kunt verwachten, hoe wij je begeleiden en welke alternatieven er zijn. En heb je nog een vraag? Laat het ons weten, we zijn er voor jou.

Thuisbevalling in Nederland, immaterieel erfgoed

De thuisbevalling is voor ons vrijwel dagelijks werk, maar het is ook immaterieel erfgoed1. Dat geeft wel aan hoe uniek onze situatie is! Dat we in Nederland zo’n sterke ‘thuisbeval-cultuur’ hebben, komt onder meer door de wet Thorbecke. Sinds de 17e eeuw was er al een opleiding tot verloskundige in Nederland en in 1865 werd in de wet vastgelegd dat de geneeskunst en verloskunde alleen uitgevoerd mocht worden door daarvoor geschoolde mensen. Hierdoor kwamen er goed en zelfstandig opgeleide vroedvrouwen in Nederland, de voorlopers van de huidige zelfstandige verloskundigen, terwijl in andere landen de verloskundigen onder de verantwoordelijkheid van artsen vielen. Waar elders op de wereld de bevalling langzamerhand steeds vaker in het ziekenhuis plaatsvond, kon in Nederland de thuisbevalling blijven bestaan. Vanwege die goed opgeleide en zelfstandige verloskundigen en door de unieke combinatie van verloskunde met kraamzorg aan huis.

Veilig thuis bevallen

Juist ook door die unieke samenwerking met de kraamzorg én de manier waarop verloskundigen samenwerken met het ziekenhuis, is thuis bevallen in Nederland net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dat bleek uit meerdere onderzoeken waaronder een Nederlands onderzoek2 door het AMC en het VUmc in Amsterdam en een internationaal onderzoek uitgevoerd door de McMaster University3 en gepubliceerd in het gerenommeerde The Lancet. Dit geldt overigens natuurlijk alleen voor zwangeren zonder medische indicatie.

Altijd een bekende verloskundige bij jouw bevalling

Zolang je dus niet medisch bent, kun je op een plek naar keuze bevallen. Wij begeleiden je dan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Welke verloskundige uit onze praktijk uiteindelijk ook bij jouw bevalling is, hangt af van ons rooster. Maar tijdens de vele consulten gedurende jouw zwangerschap heb je ons allemaal leren kennen. Je kunt dus altijd rekenen op een bekende verloskundige bij jouw bevalling die je persoonlijk begeleidt. Hoe dat in de praktijk zal zijn, verschilt per persoon. De een wil dat we meepuffen en de hand vasthouden. Een ander heeft juist helemaal geen behoefte aan iemand om zich heen en keert helemaal in zichzelf. In elk geval kun je tijdens een thuisbevalling erop rekenen dat wij jou de zorg geven die jij nodig hebt. Zo helpen we jou door je bevalling heen, thuis of op een andere locatie.

Baarkruk, badbevalling of een geboortehotel?

Bij een thuisbevalling heb je veel mogelijkheden over hoe en waar je wilt bevallen. Natuurlijk kan dat in bed, maar ook op een baarkruk. Die hebben we altijd bij ons. En wil je in bad bevallen? Dan kan dat als je dit vooraf geregeld hebt en als het bij jou thuis ook mogelijk is. Alles over de badbevalling lees je in dit eerdere blog. Kies je ervoor om te bevallen in een ziekenhuis of geboortehotel, dan gaan we tijdens de bevalling daarnaartoe. Je kunt vooraf wel aangeven welke locatie jouw voorkeur heeft, maar dit is altijd afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment zelf.

Alternatieven voor de thuisbevalling

Wil je wel thuis bevallen maar kan dat niet? Omdat er bijvoorbeeld verbouwd wordt, omdat de ruimte echt te klein is? Of omdat er in geval van nood niet op tijd een ambulance kan komen? Dan kun je nog steeds in een huiselijke setting bevallen door voor een geboortehotel of geboortecentrum te kiezen. Dat is een alternatief voor de poliklinische bevalling in het ziekenhuis waarbij de medische faciliteiten van een ziekenhuis vaak vlakbij zijn. In Amsterdam kan dat onder andere in het Bevalcentrum West.

Voordelen van de thuisbevalling

Een thuisbevalling heeft veel voordelen:

  • De bevalling verloopt vaker natuurlijker, zonder medische ingrepen.
  • Je hoeft niet tijdens de bevalling en met weeën nog naar een ziekenhuis te rijden.
  • Na de bevalling kun je in jouw badkamer douchen en daarna in je eigen, schone bed.
  • En, onderzoek4 heeft uitgewezen dat een thuisbevalling door vrouwen als minder zwaar en minder pijnlijk wordt ervaren.

Voorbereiding: kraampakket én vluchtkoffer

Of je nu wel of niet voor een thuisbevalling kiest, wij adviseren je sowieso om voorbereid te zijn op zowel de thuisbevalling als op een bevalling in het ziekenhuis. Praktisch betekent dat je dus een kraampakket in huis moet hebben voor de thuisbevalling én dat je de vluchtkoffer klaar moet hebben staan. Wat in dat kraampakket en in de vluchtkoffer moet zitten, staat in het Zorgplan dat we aan onze cliënten geven tijdens hun zwangerschap en hoor je tijdens onze ‘Voorlichtingsavond Bevalling’.

Keuzevrijheid & Autonomie

De thuisbevalling staat symbool voor typisch Nederlandse waarden. Zoals keuzevrijheid, autonomie van de vrouw, de waardering voor het ‘thuis zijn’ en de weerstand tegen onnodig medicaliseren. Zaken waar wij ook veel waarde aan hechten. En daarbij geloven wij dat elke vrouw de kracht in zich heeft om zelf te bevallen, zonder kunstmatige ingrepen of onnodige pijnstilling. Natuurlijk houden we tijdens de zwangerschap en de bevalling zelf jou en jouw kindje goed in de gaten. Geef je aan dat je liever in het ziekenhuis bevalt? Dan zorgen we daarvoor. Is het nodig dat je naar het ziekenhuis gaat om te bevallen? Dan regelen we dat voor je, direct. We kunnen je zelfs daar nog persoonlijk laten ondersteunen door de doula’s waar wij een exclusieve samenwerking mee hebben. Zo kun je ook tijdens een medische bevalling in een ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog, nog rekenen op de persoonlijke begeleiding precies zoals je die van ons had verwacht.

Verloskundigen Amsterdam Zuid staan voor je klaar, waar je ook wilt bevallen

Tijdens de gehele zwangerschap staan wij je bij. Met ondersteuning, begeleiding en de beste, persoonlijke zorg. En natuurlijk om je ook voor te bereiden op de bevalling. Waar je die ook wilt laten plaatsvinden, je kunt altijd op ons rekenen. Heb je vragen over de bevalling of wil je meer weten over de mogelijkheden om thuis te bevallen? Vraag het ons, we staan altijd voor je klaar.