Voorbereiding op de bevalling
Praktische zaken
Naarmate jouw zwangerschap verstrijkt, raakt jouw lichaam meer en meer voorbereid op de bevalling. Dat is heel mooi, maar vergeet niet om op tijd de praktische zaken te regelen! Wij zetten hier voor jou op een rij wat je zelf nog moet of kunt regelen als goede voorbereiding op de bevalling.
Zwangerschapscursus
Een zwangerschapscursus is een absolute aanrader als je voor het eerst zwanger bent. Bij een volgende zwangerschap is de verkorte versie vaak voldoende zodat je alles weer even opfrist en bewust de tijd neemt om stil te staan bij de komst van de nieuwe baby. Weet je nog niet welke zwangerschapscursus het beste bij jullie past? Kijk dan eens rond op onze verloskundigenpraktijk. Op beide locaties hebben we folders staan van verschillende cursussen waar je uit kunt kiezen. Ook hebben we een aantal cursussen op de site voor je verzameld.
Erkennen
Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Laat jouw partner de ongeboren baby dan erkennen voordat je 24 weken zwanger bent. Door dit tijdig te regelen voorkom je rompslomp achteraf én kan jouw partner de wettelijke ouder worden. Erkennen kan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Als aanstaande moeder moet je hierbij aanwezig zijn. Is jouw partner een vrouw, dan moet zij te allen tijde jullie ongeboren kind erkennen, ook als jullie al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Geboorteplan
Een geboorteplan is niet verplicht. Het is een document waarin jij voor de zorgverleners vastlegt wat jij belangrijk vindt of graag wilt tijdens de bevalling. Het is altijd goed om hier al vooraf over na te denken maar weet wel dat het tijdens de bevalling anders kan lopen. Omdat jij dan plots andere wensen hebt of omdat de situatie een andere aanpak vereist. Toch kan het geen kwaad een geboorteplan in te vullen, als het mogelijk is zullen we dit namelijk altijd volgen. Alle verloskundigen in onze praktijk zijn hier vooraf van op de hoogte en als we de zorg aan een gynaecoloog moeten overdragen, geven we dit geboorteplan ook mee. Een standaard format van zo’n plan kun je hier downloaden.
Vluchtkoffer en voorbereiding in huis
Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, het is handig om een vluchtkoffer klaar te hebben staan. Hierin zitten spullen die je mee moet nemen naar het ziekenhuis. En het is belangrijk om vanaf de 37e week alle benodigdheden in huis te hebben voor de bevalling. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. Wat in de vluchtkoffer moet zitten en wat je thuis voorbereid moet hebben, vertellen wij je tijdens de voorlichtingsavond over de bevalling.
Kraamzorg
De kraamzorg kun je het beste al heel vroeg in de zwangerschap regelen. Je hebt hierin vrije keuze en de zorgverzekering vergoedt de kraamzorg. Wij werken met verschillende zelfstandigen (particuliere kraamzorg) samen en met het kraambureau ACK Zorgmaat. Een lijst daarvan hebben we hier voor je samengesteld zodat jullie zelf kunnen kiezen wat goed bij jullie past.
Kraambedcontroles
Wij verzorgen de kraambedcontroles als je onder onze zorg thuis of poliklinisch bent bevallen. Is dat vanwege een medische indicatie onder de zorg van een gynaecoloog gebeurd? Dan kun je ons nog steeds vragen om de kraambedcontroles te doen. Geef dit dan al tijdens de zwangerschap aan ons door en meld je aan voor deze controles. Zorg ook dat jouw gynaecoloog weet welke verloskundigenpraktijk jouw kraambed controleert. Tijdens de kraamtijd eerste week na de geboorte komen we bij jou thuis om moeder en kind te controleren.
Kraampakket
Meld de zwangerschap bij jouw zorgverzekeraar. Kom je met jouw verzekering in aanmerking voor een kraampakket, dan wordt dit automatisch naar je opgestuurd. Dekt jouw verzekering dit niet, dan kun je een kant-en-klaar kraampakket halen bij de apotheek, drogist of bestel het online.
Kinderdagverblijf nu al regelen!
Als je net zwanger bent lijkt een crèche of kinderdagverblijf nog ver weg, maar als je hier gebruik van wilt maken moet je dit al zo vroeg mogelijk in de zwangerschap regelen. Ons advies is dit te doen na de termijnecho. Ga eens kijken bij verschillende kinderdagverblijven, vraag aan anderen wat hun ervaring is en heb je eenmaal een keus gemaakt? Schrijf je dan zo snel mogelijk in.
Ben jij goed voorbereid op je bevalling?
Wil je weten of jij goed voorbereid bent op jouw bevalling? Of heb je er nog vragen over? Stel ze dan aan ons. Wij zijn er om jou te begeleiden en te helpen, ook met adviezen over de praktische zaken zoals de voorbereiding op de bevalling!