Veelgestelde vragen2022-06-05T15:23:18+02:00

Veelgestelde vragen

Heb ik altijd dezelfde verloskundige?2021-09-05T13:17:05+02:00

Heb ik altijd dezelfde verloskundige?

Nee, je leert het hele team kennen

Bij de Verloskundigen Amsterdam Zuid staat een team ervaren en betrokken verloskundigen voor je klaar. Wij zijn er bij jouw consulten, als je vragen hebt, in spoedsituaties en natuurlijk als je gaat bevallen. Wie dat zal zijn op het moment van de bevalling, weten we natuurlijk niet. Maar dat het een van ons zal zijn, dat is wel zeker. En om te zorgen dat je je dan een bekend gezicht aan je bed, of waar je ook bevalt, hebt staan, leer je ons allemaal kennen tijdens de verschillende consulten. Vind je het prettig om de eerste controles bij dezelfde verloskundige in te plannen, dan is dat natuurlijk mogelijk.

Vertrouwensband en jouw wensen

Vanaf het eerste consult tot aan de bevalling heb je een flink aantal consulten, 10 tot 12 meestal, op een van onze praktijken in Amsterdam. Genoeg momenten dus om met ons kennis te maken en met elk van ons een vertrouwensband op te bouwen. En heb je bepaalde wensen over hoe of waar je wilt bevallen? Dan zijn we daar ook allemaal al vooraf van op de hoogte, via bijvoorbeeld een geboorteplan, een notitie in het dossier en anders via de gesprekken die we hebben gehad tijdens de afspraken.

Net zwanger, wat nu?2021-09-05T13:15:40+02:00

Net zwanger, wat doe je nu?

Maak een afspraak bij de verloskundige!

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Het is belangrijk om nu zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de verloskundige. Je hoeft hiervoor niet te wachten totdat je wat langer zwanger bent, dit kan al vanaf het moment dat jij de zwangerschapstest positief ziet kleuren. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van je huisarts.

Bellen, mailen of het aanmeldformulier

Een afspraak bij de Verloskundigen Amsterdam Zuid kun je zowel telefonisch als via de mail maken. Of vul ons online aanmeldformulier in. We zien je dan binnenkort op een van onze praktijken in Amsterdam!

Kinderwens, nu al naar de verloskundige?2021-09-05T13:07:24+02:00

Ga je bij een kinderwens al naar de verloskundige?

De verloskundige is er ook voor jou met een kinderwens

Ja, ook als je nog niet zwanger bent maar wel zwanger wil worden, ben je al welkom op onze praktijk. Een verloskundige kan al je vragen die je hebt omtrent jouw kinderwens beantwoorden en je adviseren waarop je moet letten. Zoals welke supplementen je wel of niet kan gaan slikken en wat slimme keuzes zijn inzake jouw voeding. Ook bespreken we je cyclus om zo inzicht te krijgen in jouw vruchtbare dagen en kunnen we je meer vertellen over wat belangrijk is voor de vruchtbaarheid van de man. En heb je vragen over erfelijkheid en eventuele risico’s? Ook dan kun je al bij de verloskundige terecht.

Spreekuur voor wie zwanger wil worden

Op onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid hebben we een speciaal spreekuur voor vrouwen die zwanger willen worden: het Consult Kinderwens. Heb jij vragen over jouw kinderwens? Dan ben je altijd welkom om een afspraak te maken tijdens dit spreekuur.

Voeding bij kinderwens?2021-09-05T13:04:43+02:00

Wat moet je wel en niet eten als je zwanger wil worden?

Voeding bij kinderwens

Heb je een kinderwens? Dan is het nu al slim om op je voeding te letten:

  • Eet gezond met voldoende verse groent en fruit
  • Varieer in maaltijden met vlees, vis en vega
  • Eet volkoren producten
  • Drink genoeg water

Niet gebruiken bij kinderwens

Als je zwanger wil worden, is het ook belangrijk om al het een en ander te laten staan:

  • Stop met roken
  • Gebruik geen drugs
  • Drink niet tot weinig alcohol
  • Laat rauwe en halfrauwe producten (vlees en vis) staan
  • Vermijd voeding met veel vitamine A, zoals leverproducten
  • Gebruik je medicijnen? Check met je huisarts of je deze kunt blijven gebruiken bij een kinderwens.

Supplementen als je zwanger wil worden

Ook supplementen kunnen je helpen om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Slik dus al voordat je zwanger bent extra vitamine D en start met het gebruik van foliumzuur, zoals bioactief foliumzuur. In dit blog lees je daar alles over.

Welk voedingsadvies geldt er voor zwangeren?2021-09-05T13:01:50+02:00

Wat is het voedingsadvies voor zwangeren?

Gezond en gevarieerd eten

Voor zwangeren geldt nog meer dan voor anderen dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is. Volg je de Schijf van Vijf, dan krijg je het meeste wel binnen van wat je nodig hebt.

Dagelijks

Per dag wordt geadviseerd om het volgende te eten:

  • Groente 250 gr.
  • Fruit 2 stuks/porties
  • Bruin of volkoren brood 4 – 7
  • Volkoren graanproducten of aardappelen 4 – 5 stuks/opschep-lepels
  • Ongezouten noten 25 gr.
  • Zuivel 3 – 4 porties
  • Kaas 40 gr.
  • Vetten 40 gr.
  • Vocht 1,5 – 2 liter

Wekelijks

Per week raden we je aan om het volgende te eten:

  • Vis (vet en mager) 2x
  • Eieren 2 – 3
  • Peulvruchten 2 – 3 opscheplepels
  • Vlees 500 gr.

App ZwangerHap

Met de app ZwangerHap check je makkelijk en snel of je iets wel of niet mag eten. De informatie op de app vinden wij wel iets te strikt; rauwe vis mag niet volgens de app maar wij hanteren de regel dat dagvers van de visboer, dagvangst of gerookte vis die niet vacuüm verpakt is geweest, wel mag. Immers, vis is ook gewoon heel goed voor je en bevat veel belangrijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling van je baby. Wil je weten of de vis dagvers is? Ga dan naar een goede visboer en vraag het ze voordat je wat koopt.

Welke supplementen zijn nodig tijdens de zwangerschap?2021-09-05T12:56:34+02:00

Welke supplementen zijn nodig tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur en Vitamine D

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om de supplementen foliumzuur en Vitamine D te slikken. Dit kan via dagelijkse zwangerschapsvitamines zodat je ook voldoende ijzer en andere vitamines en mineralen binnenkrijgt. Je kunt ook al eerder beginnen met het slikken van foliumzuur, het liefst al drie maanden voordat je zwanger bent. Meer daarover lees je in ons blog over bioactief foliumzuur.

Wie is mijn verloskundige?2021-09-05T12:53:32+02:00

Wie is mijn verloskundige?

Vijf verloskundigen staan voor je klaar

In onze praktijk staan we met vijf verloskundigen voor je klaar. Je leert ons allemaal kennen tijdens de afspraken. Wil je nu alvast weten wie we zijn? Kijk dan eens hier op onze site!

Heb ik een vaste verloskundige?

Nee, er is niet één verloskundige waar je alleen maar contact mee hebt. Dat zou ook heel onhandig zijn, want wat als zij nu net niet beschikbaar is als jij moet bevallen? Dan zou er een voor jou onbekend gezicht bij je zijn tijdens je bevalling. Daarom leer je ons allemaal kennen en bouw je met ons allemaal een vertrouwensband op. Zo weet je zeker dat er altijd een bekende bij je is om je te helpen tijdens jouw bevalling. Eigenlijk heb je dus vijf vaste verloskundigen!

Hoe schrijf ik me in bij een verloskundigenpraktijk?2021-09-05T12:51:49+02:00

Hoe schrijf ik me in bij een verloskundigenpraktijk?

Online aanmelden of bel met de praktijk

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Je kunt je direct inschrijven bij onze verloskundigenpraktijk via dit online aanmeldformulier. Of bel met een van onze praktijkassistentes. Je kunt ze bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Geen verwijzing nodig

Om je aan te melden heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Wel vragen we je om je burgerservicenummer (BSN) en de datum van je laatste menstruatie. Heb je jouw BSN niet bij de hand? Neem die dan mee naar je eerste afspraak op onze praktijk!

Mag ik me laten vaccineren als ik zwanger ben?2021-09-05T12:45:48+02:00

Mag ik me laten vaccineren tegen Covid-19 als ik zwanger ben?

Ja, het nieuwste standpunt adviseert vaccinaties bij zwangeren

Als je zwanger bent, mag en kan je je ook laten vaccineren tegen Covid-19, corona. Sinds 22 april ’21 wordt dit geadviseerd door de NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.

Meer weten, lees ons blog

Waarom dit nu wel mag en wat hieraan voorafgegaan is, leggen we je uit in dit uitgebreide blog. Heb je nog meer vragen of wil je overleggen? Je mag ons altijd bellen of mailen!

Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?2021-09-05T12:42:01+02:00

Mag ik blijven sporten tijdens de zwangerschap?

Ja, maar let wel op

Ja, je mag blijven sporten tijdens je zwangerschap zolang je lichaam ook aangeeft dat het kan. Luister dus goed naar je eigen lichaam. Sporten die normaal gesproken goed uit te oefenen zijn als je zwanger bent, zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Sportprogramma’s die speciaal voor zwangeren ontwikkeld zijn, zijn natuurlijk ook heel geschikt. Een aantal daarvan staan hier op onze site.

Signalen dat je minder moet sporten als je zwanger bent

Signalen dat je beter wat minder kunt sporten, minder intensief moet sporten of beter een andere sport kunt beoefenen tijdens je zwangerschap, zijn:

  • Regelmatig harde buiken
  • Duizelig
  • Te hoge bloeddruk of hartslag
  • Hoofdpijn of licht in je hoofd
  • Kortademig in rust
  • Buikpijn

Sporten die je beter niet kunt doen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn sommige sporten niet aan te raden zoals hardlopen, contactsporten en diepzeeduiken. Sporten dus waarbij je een hoger risico loopt dat je buik in contact komt met een voorwerp of tegenspeler.

Ook buikspieroefeningen kun je nu beter laten voor wat het is. Je mag wel je schuine buikspieren trainen maar niet de rechte. Omdat veel buikspieroefeningen voor allebei zijn, is het makkelijker nu even geen buikspieren te trainen. Tenzij je een goede trainer hebt die voor jou het onderscheid kan maken; in dat geval mag je dus wel je schuine buikspieren trainen.

Hardlopen is wel mogelijk tenzij je er last van hebt. De banden en je kraakbeen verweken tijdens de zwangerschap waardoor je meer blessuregevoelig bent dan normaal. Dit geldt vooral voor je knieën, heupen en enkels. Hardlopen kan daardoor te belastend zijn, zeker ook omdat je gedurende de maanden steeds meer gewicht meedraagt. Maar ook hiervoor geldt; luister naar je lichaam en stop als je merkt dat het niet gaat of te zwaar is.

Wel of niet bewegen tijdens de zwangerschap?

Is het dan überhaupt wel slim om te sporten als je zwanger bent? Jazeker! Beweging is goed voor jou, je lijf en dus ook voor je baby. Als je het maar verstandig doet en goed naar jezelf luistert.

Gaat de borstvoeding wel goed?2021-09-05T12:29:37+02:00

Gaat de borstvoeding wel goed?

Vraag het de lactatiekundige!

Wil je borstvoeding geven, dan kan dat in het begin nog wat lastig gaan. Of je vraagt je af of je baby wel voldoende drinkt. Heb je vragen over de borstvoeding na je bevalling? Dan kun je altijd contact opnemen met de lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen. Zij is aan onze praktijk verbonden, geeft voorlichtingsavonden over borstvoeding en staat je ook bij als je vragen hebt daarover in de eerste dagen of maanden na je bevalling.

Wat gebeurt er de eerste dagen van mijn kraamtijd?2021-09-05T12:25:26+02:00

Wat gebeurt er in de eerste dagen van de kraamtijd?

Controle van jou en je baby

De kraamtijd zijn de eerste acht dagen na de bevalling. Ben je thuis bevallen, of in het ziekenhuis onder onze begeleiding, dan komen wij in die periode je een paar keer bezoeken om jou en je baby te controleren. Ben je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, dan doen wij als je weer thuis bent, de nazorg. Als verloskundige zijn wij nog eindverantwoordelijk voor je in de kraamtijd.

Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd heb je ook de hulp van de kraamzorg. Zij staat jou die eerste dagen na de bevalling bij en is je eerste vraagbaak. Gaat het met jou of je baby niet zoals verwacht, dan schakelt zij ons direct in. In de kraamtijd wordt er dus goed voor je gezorgd!

Hielprik & hoortest

De hielprik vindt ook plaats in de kraamtijd, zo rond de 5e dag na de bevalling. Een verpleegkundige van het consultatiebureau komt bij jou thuis langs voor de hielprik bij je baby. De baby moet dan wel aangegeven zijn bij de gemeente omdat het plannen van de hielprik gebeurt via het BSN-nummer van jullie baby en de postcode. Voor de hielprik wordt geen afspraak gemaakt maar ze komen in die periode gewoon langs. Gelijk met de hielprik wordt vaak ook de gehoortest gedaan.

Consultatiebureau

Ook met het consultatiebureau maak je kennis tijdens die eerste dagen van je kraamtijd. Meestal gebeurt dat in de tweede week na de bevalling. De intake vindt dan bij jou thuis plaats en vanaf dat moment ga je iedere maand naar het consultatiebureau waar ze de groei en ontwikkeling van jouw baby controleren.

Nog vragen? Bel ons!

De verloskundige zorg gaat door tot en met de kraamtijd, dus tot acht dagen na je bevalling. In die tijd kun je ons altijd bereiken. Daarna neemt de huisarts de medische zorg over. Heb na die eerste week nog vragen over bijvoorbeeld voeding of herstel? Dan kun je daarvoor altijd contact met ons opnemen. Dat geldt ook als je later nog iets wilt weten over je zwangerschap of bevalling.

Kan ik thuis bevallen zonder ingrepen?2021-09-04T10:36:30+02:00

Kan ik thuis bevallen, zonder ingrepen?

Ja, als dat medisch toelaatbaar is

Ja dat kan, als jouw medische situatie dat toestaat. Wij geloven namelijk heel sterk dat elke vrouw de kracht heeft om thuis te bevallen als zij dat zelf wil. Zonder medische ingrepen die tot extra complicaties kunnen leiden. En zonder pijnstilling maar met haar eigen verloskundige die haar door de pijn heen coacht. We weten ook dat het niet altijd makkelijk zal zijn, maar we weten dat jij het kunt, en daar helpen wij je bij. Dat is onze begeleiding en onze ervaring.

Toch naar het ziekenhuis?

Als je thuis bevalt, dan houden wij de gezondheid van jou en van je baby nauwlettend in de gaten. Is het op enig moment toch nodig dat je naar het ziekenhuis gaat of wil je dat zelf? Dan regelen wij dat direct voor je. We zijn met een paar minuten vertrokken en alle ziekenhuizen in Amsterdam zijn op een steenworp afstand.

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?2021-09-04T08:26:07+02:00

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?

Goed informeren

Jezelf voorbereiden op de bevalling kan door jezelf goed te informeren. Weet je wat je te wachten staat, dan ga je met meer rust en zelfvertrouwen de bevalling in.

Voorlichtingsavonden en workshops

Wij helpen je goed voorbereid te zijn op je bevalling; met onder andere gratis voorlichtingsavonden en workshops. Ook adviseren we je over de verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen ter voorbereiding op je bevalling. Daarnaast kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor informatie en antwoorden op al je vragen, zowel tijdens de consulten als hier op onze site.

Geboorteplan

Vooraf heb je misschien al een idee wat je wel en niet zou willen tijdens je bevalling. Dit kun je vastleggen in een geboorteplan. Geef dit aan ons dan zijn wij en andere zorgverleners daarvan op de hoogte en kunnen we er rekening mee houden. Maar… weet dat elke bevalling anders is en dat het vaak heel anders verloopt dan jij vooraf voor ogen hebt. Of dat jijzelf tijdens je bevalling ineens toch iets anders wil. Een geboorteplan is daarom ook niet per se noodzakelijk. Door alle consulten hebben wij je goed leren kennen en weten we heel goed wat je wilt.

Wil je voor alle zekerheid, bijvoorbeeld omdat je misschien toch onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis moet bevallen, toch een geboorteplan opstellen, dan kan dat natuurlijk. Maak het dan niet te groot en te gedetailleerd, schrijf de belangrijkste punten (als bullets) op. Dat is het meest makkelijk en meest handig voor wie het uiteindelijk moet lezen.

Wanneer krijg ik de eerste echo?2021-09-04T08:20:10+02:00

Wanneer krijg ik de eerste echo?

Vitaliteitsecho, vanaf 6 weken

Je kunt nog eerder een echo krijgen als je dat zelf wil; de vitaliteitsecho. Die is mogelijk vanaf 6 weken zwangerschap alhoewel we je aanraden om te wachten tot zeker 7,5 week. Deze marge hanteren we omdat vaak blijkt dat je korter zwanger bent dan je dacht en je anders nog niets kunt zien op de echo. Deze vaginale echo is bedoeld om te bevestigen dat je inderdaad zwanger bent en of het hartje klopt. De vitaliteitsecho wordt niet vergoed tenzij er een indicatie voor is die wij hebben vastgesteld.

Termijnecho, vanaf 10 weken

De eerste echo die je krijgt tijdens je zwangerschap is normaal gesproken de termijnecho. Die vindt tussen de 10 en 11 weken zwangerschap plaats. Met de termijnecho wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Deze echo wordt vergoed. Je krijgt hiervoor van ons een verwijzing waarna je zelf een afspraak maakt bij het echocentrum.

Vroege screeningsecho, 13 weken

Sinds ’21 is er een extra echo aan de standaard controles toegevoegd; de vroege screeningsecho of de 13-wekenecho. Dit is een extra controle waarbij gekeken wordt naar de groei en ontwikkeling van je kindje. Mochten er ernstige afwijkingen zijn, dan kunnen we die hiermee al eerder signaleren dan voorheen toen dat pas met de 20-wekenecho gebeurde. Worden er afwijkingen geconstateerd, dan heb je meer tijd voor aanvullend onderzoek en om te besluiten wat je wilt doen.

Alle echo’s tijdens je zwangerschap

Wil je weten wanneer je nog meer echo’s krijgt? Kijk dan hier op onze site voor een overzicht van alle echo’s tijdens je zwangerschap.

Krijg ik een echo bij de verloskundige?2021-09-04T08:21:59+02:00

Krijg ik een echo bij de verloskundige?

Nee, wij verwijzen je door voor een echo

Tijdens een consult doen wij geen echo’s. Als er reden is om een extra echo te laten uitvoeren, verwijzen wij je door naar een echopraktijk. Ook voor de standaard echo’s zorgen we dat je op tijd een verwijzing krijgt.

Medische indicatie als extra echo nodig is

Wij verwijzen je door voor een echo als dat medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat we een verandering constateren, omdat de groei achterblijft of omdat we een extra controle willen. Deze verwijzingen zijn medische indicaties, de betreffende echo wordt dan vergoed door je verzekeraar. Als de extra echo snel uitgevoerd moet worden, zorgen wij ervoor dat je vrijwel meteen terecht kan bij het echocentrum. De beoordeling van de echo wordt wel door ons gedaan.

Ga naar de bovenkant