Echografie

Volg jouw kindje met echo’s tijdens de zwangerschap!

Tijdens jouw zwangerschap kun je verschillende echo’s laten maken. Leuk, want zo krijg je alvast een kijkje op jouw kindje! Maar echo’s zijn vooral heel nuttig omdat we hiermee onder meer kunnen beoordelen of de zwangerschap goed verloopt en hoe de baby zich ontwikkelt.

Echo’s tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap zal op een aantal momenten een echo worden gemaakt. Dit is meestal elke 10 weken. Als het vaker nodig is, dan zal de verloskundige dat voorschrijven. In dat geval is er sprake van een medische indicatie en wordt die extra echo vergoed. Wil je zelf een extra echo dan is dat vaak wel mogelijk maar zal het voor eigen kosten zijn.

Echografie als je zwanger bent

De echografie die gedaan wordt als je zwanger bent, bestaat uit een aantal standaard momenten. De meesten daarvan worden vergoed uit de basisverzekering, sommige alleen als je daarvoor een medische indicatie hebt. De volgende echo’s kun je via ons laten uitvoeren:

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de vroege echo en wordt alleen op jouw verzoek gedaan. Deze echo kan al vanaf 6 weken zwangerschap worden uitgevoerd maar beter is om te wachten tot 7,5 week. Hiermee kun je de zwangerschap laten bevestigen. Tot 9 weken zal deze echo vaginaal worden uitgevoerd. De vitaliteitsecho wordt niet vergoed.

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 11 weken zwangerschap en is bedoeld om te bepalen hoever je in de zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is. Deze echo wordt vergoed.

Eerste trimester screeningsecho

Rond de 13 of 14 weken kan de eerste trimesterecho worden uitgevoerd. Dit is een vroege screeningsecho waarbij ook het geslacht bepaald kan worden.

20-wekenecho

De 20-wekenecho is een screeningsecho waarbij onderzoek wordt gedaan naar zichtbare lichamelijke afwijkingen van jouw kindje. Als je wilt, kun je met deze echo ook het geslacht te weten komen. De 20-wekenecho is in het basispakket en wordt dus vergoed door jouw verzekeraar.

Groei-echo

De groei-echo vindt plaats tussen de 30 en 32 weken van jouw zwangerschap. Tijdens deze echo worden de maten van jouw kindje opnieuw gemeten zodat de ontwikkeling en de voortgang van de groei kan worden bepaald.

Liggingsecho

Met de liggingsecho wordt de ligging van jouw kindje gecontroleerd. Dit vindt vanzelfsprekend aan het einde van de zwangerschap plaats, meestal rond de 36 weken. Ook deze echo is voor eigen rekening tenzij er een medische indicatie voor is.

Pretecho of 3D-echo

De pretecho is geen medische echo maar zoals de naam al verraadt, puur voor jullie plezier. Hierbij wordt niet gekeken naar medische afwijkingen of de ontwikkeling van jullie kindje maar heb je rustig de tijd om uitgebreid jullie baby te bekijken. Vaak is ook een 3D-echo mogelijk. De pretecho wordt meestal tussen de 16 en 30 weken gedaan. Bedenk daarbij wel dat jullie baby tot ongeveer 22 weken in één beeld te zien is. Daarna is het dus niet meer mogelijk om tijdens de zwangerschap een totaalfoto van je kindje te krijgen. De pretecho wordt niet door ons uitgevoerd maar je kunt dit natuurlijk altijd zelf regelen. De kosten van deze echo zijn ook voor eigen rekening.

Echo’s geregeld door jouw verloskundige in Amsterdam-Zuid

Tijdens de consulten zal jouw verloskundige in Amsterdam-Zuid je meer vertellen over de verschillende echo’s en wat je wanneer kunt verwachten. Nemen we tijdens een van de afspraken een verandering waar of willen we een extra controle, dan is dat een reden om een echo of een extra echo te laten uitvoeren. Deze medische indicatie wordt genoteerd voor jouw verzekering en wij zorgen vervolgens dat de echo ingepland wordt. Ook als er snel een echo gemaakt moet worden, kunnen wij ervoor zorgen dat dit ad hoc geregeld en ingepland wordt. Zodra de echo uitgevoerd is, zullen wij de resultaten beoordelen zodat we snel duidelijkheid hebben over de voortgang van jouw zwangerschap.

De beste verloskundige zorg inclusief echo’s

Meld je nu bij ons aan