Echografie

Volg jouw kindje vanaf de eerste echo tijdens je zwangerschap!

Tijdens jouw zwangerschap kun je verschillende echo’s laten maken. Leuk, want zo krijg je al vanaf de eerste echo een kijkje op jouw kindje! Maar echo’s zijn vooral heel nuttig omdat we hiermee onder meer kunnen beoordelen of de zwangerschap goed verloopt en hoe de baby zich ontwikkelt.

Echo’s tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap zal op een aantal momenten een echo worden gemaakt. Dit is meestal elke 10 weken. Als het vaker nodig is, dan zal de verloskundige dat voorschrijven. In dat geval is er sprake van een medische indicatie en wordt die extra echo vergoed. Wil je zelf een extra echo dan is dat vaak wel mogelijk maar zal het voor eigen kosten zijn.

Alle echo’s tijdens jouw zwangerschap

Van alle echo’s tijdens jouw zwangerschap zijn een aantal standaard. Die worden vergoed uit de basisverzekering. Andere echo’s worden uitgevoerd bij een medische indicatie. De volgende echo’s kun je via ons laten uitvoeren:

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de vroege echo en wordt meestal alleen op jouw verzoek gedaan of als er een medische indicatie is zoals bloedverlies of een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze echo kan al vanaf 6 weken zwangerschap worden uitgevoerd maar beter is om te wachten tot 7 weken. Hiermee kun je de zwangerschap laten bevestigen. Tot 9 weken zal deze echo vaginaal worden uitgevoerd. De vitaliteitsecho wordt niet altijd vergoed, enkel als hiervoor een medische reden is.

Termijnecho

De termijnecho is voor de meesten de eerste echo tijdens de zwangerschap. Deze vindt plaats tussen de 10 en 11 weken zwangerschap en is bedoeld om te bepalen hoever je in de zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is. Meestal verschilt de uitgerekende datum niet met de datum die uitrekenen op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie maar we houden altijd de datum van de echo aan. Deze echo wordt vergoed.

13-wekenecho

Tussen de 12,3 en 14,3 weken kun je de 13-wekenecho laten uitvoeren. Dit is een nieuwe prenatale screeningsecho waarmee in een vroeger stadium eventuele lichamelijke afwijkingen ontdekt kunnen worden. Weet wel dat niet alles wordt waargenomen en dat niet alles dat gezien wordt, achteraf ook echt een afwijking blijkt te zijn. Dit geldt overigens ook voor de 20-wekenecho. Deze echo is een aanvulling op de 20-wekenecho en vervangt het niet! De echo is vrijwillig en onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer hierover lees je in dit blog.

20-wekenecho

De 20-wekenecho is een screeningsecho waarbij onderzoek wordt gedaan naar zichtbare lichamelijke afwijkingen van jouw kindje. Als je wilt, kun je met deze echo ook het geslacht te weten komen. De 20-wekenecho is in het basispakket en wordt dus vergoed door jouw verzekeraar.

Groei-echo

De groei-echo vindt plaats tussen de 30 en 32 weken van jouw zwangerschap. Tijdens deze echo worden de maten van jouw kindje opnieuw gemeten zodat de ontwikkeling en de voortgang van de groei kan worden bepaald. Het opmeten doen wij standaard bij de consulten, als verloskundige zijn wij gespecialiseerd in het uitwendig handmatig opmeten van jouw kindje. Menen we daarin een afwijking waar te nemen, dan zetten we deze groei-echo ook in.

Liggingsecho

Met de liggingsecho wordt de ligging van jouw kindje gecontroleerd. Dit vindt vanzelfsprekend aan het einde van de zwangerschap plaats, meestal rond de 36 weken. Ook deze echo is voor eigen rekening tenzij er een medische indicatie voor is. Dit kan al zijn als we bijvoorbeeld twijfelen aan de ligging.

41-wekenecho

Ben je met 41 weken nog niet bevallen, dan kunnen we een 41-wekenecho maken. Dat is een extra onderzoek om onder meer de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. Zien we dat dat voldoende is en beweegt je baby nog voldoende, dan weten we dat de placenta nog goed functioneert.

Pretecho of 3D-echo

De pretecho is geen medische echo maar zoals de naam al verraadt, puur voor jullie plezier. Hierbij wordt niet gekeken naar medische afwijkingen of de ontwikkeling van jullie kindje maar heb je rustig de tijd om uitgebreid jullie baby te bekijken. Vaak is ook een 3D-echo mogelijk. De pretecho wordt meestal tussen de 16 en 30 weken gedaan. Bedenk daarbij wel dat jullie baby tot ongeveer 22 weken in één beeld te zien is. Daarna is het dus niet meer mogelijk om tijdens de zwangerschap een totaalfoto van je kindje te krijgen. De kosten van deze echo zijn ook voor eigen rekening.

Vanaf de eerste echo tijdens je zwangerschap, je verloskundige in Amsterdam-Zuid regelt het

Tijdens de consulten zal jouw verloskundige in Amsterdam-Zuid je meer vertellen over de verschillende echo’s en wat je wanneer kunt verwachten. Nemen we tijdens een van de afspraken een verandering waar of willen we een extra controle, dan is dat een reden om een echo of een extra echo te laten uitvoeren. Deze medische indicatie wordt genoteerd voor jouw verzekering en wij zorgen vervolgens dat de echo ingepland wordt. Ook als er snel een echo gemaakt moet worden, kunnen wij ervoor zorgen dat dit ad hoc geregeld en ingepland wordt. Zodra de echo uitgevoerd is, zullen wij de resultaten beoordelen zodat we snel duidelijkheid hebben over de voortgang van jouw zwangerschap.

De beste verloskundige zorg inclusief echo’s