Bekkeninstabiliteit

Zo verminder je de klachten

Zwanger zijn is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je lichaam verandert en dat leidt in sommige gevallen ook tot klachten. Zoals bekkeninstabiliteit. Het is iets dat niet voorkomen kan worden, maar je kunt wel het een en ander doen om de klachten te verminderen.

Zwangerschapshormonen

Bekkeninstabiliteit komt bij bijna de helft van alle zwangere vrouwen voor maar het kan ook pas na de bevalling opspelen. Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap ontstaat meestal doordat je gewrichten en de banden zachter en flexibeler worden als gevolg van je zwangerschapshormonen. Dit zorgt voor meer instabiliteit waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Je bekken bestaat uit drie delen die via banden met elkaar verbonden zijn. Om aan het einde van de zwangerschap voldoende ruimte te kunnen creëren voor je baby, moet je bekken een grotere doorgang krijgen. Vandaar dat de hormonen je gewrichten en banden weker maken. Het nadeel daarvan is dat je bekken ook kan gaan verschuiven, dit noemen we bekkeninstabiliteit. Je lichaam reageert hier automatisch op door het te corrigeren waardoor je spieren aanspannen. Ook dit kan pijnlijk aanvoelen.

Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit kan dus bekkenpijn veroorzaken. En dat komt veelal door heel gewone dingen. Van je omdraaien in bed tot de trap op- of aflopen of gewoon al stofzuigen. Activiteiten dus die je altijd al deed zonder erbij na te denken. Om de bekkenpijn te voorkomen, of te verminderen, is het verstandig om al je gewone dagelijkse bezigheden voorzichtiger te doen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit herken je aan een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Pijn in je bekken; zeurend, brandend of scherp. Deze pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar je schaambeen, stuit, liezen, bovenbenen en onderrug.
  • Sneller vermoeid zijn, vooral als je langere tijd in dezelfde houding zit, ligt of staat.
  • Startpijn; dat is pijn die je voelt als je opstaat uit bed of uit een stoel.
  • Darmklachten, incontinentieproblemen of een opgeblazen gevoel.

Tijdens de zwangerschap

Niet iedereen krijgt er last van, maar als je bekkeninstabiliteit krijgt dan gebeurt dat tijdens de eerste zwangerschap meestal pas halverwege. Heb je eenmaal klachten, dan worden ze gedurende de laatste maanden vaak nog wat erger. Bij een volgende zwangerschap kan het al wel veel eerder optreden. Je gewrichten en banden versoepelen sneller waardoor je sneller te maken kunt krijgen met verschuivingen, correcties van je lichaam en de daarbij behorende pijnklachten.

Of na de bevalling

Ook komt het voor dat bekkeninstabiliteit pas na de bevalling optreedt. Soms had je daarvoor al klachten maar worden ze pas daarna erger. Of ze beginnen dan pas. Dat kan gebeuren als je banden tijdens de bevalling te veel zijn opgerekt.

Tips voor minder klachten

Bekkeninstabiliteit kun je niet voorkomen of verhelpen, maar als je er last van hebt kun je wel het een en ander doen om de klachten te verminderen:

  • Als je opstaat uit bed, rol dan eerst op je zij en doe je benen uit bed. Breng jezelf vervolgens tot zit met behulp van je armen. Zit je op de rand van je bed, ga dan pas rustig aan staan.
  • Vermijd zoveel als mogelijk, traplopen, tillen en bukken. Moet je dit toch doen, gebruik dan de leuning bij de trap en zak door je knieën als je moet bukken. Tillen doe je het beste vanuit je armen en benen, nooit vanuit je rug.
  • Loop met kleine pasjes en loop niet te veel of te lang.
  • Ga vaker fietsen dan lopen, daarmee belast je je rug minder. Laat als het kan je zadel iets verlagen, daarmee houd je je bekken wat stiller en trap je meer vanuit je benen.
  • Lig je in bed op je zij? Gebruik dan een kussen tussen je benen om zo je bekken zo recht mogelijk te houden.

Voorlichting Bekken en Zwangerschap

Meer tips en adviezen over hoe je om kunt aan met bekkeninstabiliteit krijg je tijdens een workshop speciaal voor onze cliënten: Voorlichting Bekken & Zwangerschap. Wil je die ook volgen? Kijk dan snel op onze agenda wanneer er weer een is en meld je daarvoor online aan!

Fysio of training

Ook kun je al tijdens je zwangerschap of na de bevalling gerichte oefeningen doen om de klachten van bekkeninstabiliteit te verminderen en je bekken weer te versterken. Dat kan met fysiotherapie of met verschillende trainingen zoals bijvoorbeeld mensendieck of personal training speciaal voor zwangeren of jonge moeders. Kijk hier op onze site voor een divers aanbod van trainers in Amsterdam-Zuid. Of vraag ons gerust eens om advies.