Doula-service

Doula bij de ziekenhuisbevalling

Voor persoonlijke ondersteuning en continuïteit van de zorg

Cliënten van onze verloskundigenpraktijk weten dat ze op ons kunnen rekenen bij hun bevalling. We zijn er voor je en blijven bij je. Maar, soms gaat het toch anders en word je medisch. Omdat wij jou ook dan op elke manier willen blijven ondersteunen, hebben we nu de unieke Doula-service. Zodat je ook bij jouw medische ziekenhuisbevalling, onder begeleiding van een gynaecoloog, kunt rekenen en vertrouwen op de persoonlijke ondersteuning en een continuïteit van de zorg.

Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

Als de bevalling medisch wordt

Bij Verloskundigen Amsterdam Zuid staan we voor je klaar, om je te begeleiden naar jouw bevalling. Zodat jij zelf kunt beslissen hoe en waar je wilt bevallen. Omdat je van ons alle informatie hebt gekregen en zelfvertrouwen hebt opgebouwd tijdens de consulten, kun je zelf beslissen hoe en waar je wilt bevallen. Maar, soms gaat het anders dan je vooraf had bedacht. Je krijgt dan een medische indicatie wat betekent dat je niet meer onder begeleiding van je verloskundige mag bevallen, maar wordt overgedragen aan de gynaecoloog in een ziekenhuis. Dit kan al ruim voor de bevalling bekend zijn, maar het kan ook ineens gebeuren tijdens de bevalling zelf. Als de bevalling medisch wordt, kunnen wij soms nog erbij blijven totdat jouw baby geboren is. Maar, dat is niet altijd mogelijk.

Bij jouw ziekenhuisbevalling

Ook in het ziekenhuis krijg je tijdens jouw bevalling goede medische zorg. Maar het is daar druk. Er is in het algemeen weinig tijd voor een verpleegkundige om bij jou te blijven en je tijdens de weeën te begeleiden. Uit ervaring weten we dat veel vrouwen die ineens in het ziekenhuis moesten bevallen, dat niet prettig vonden. Wetenschappelijk onderzoek toont dit ook aan: is er continue begeleiding tijdens de bevalling, dan leidt dat tot betere uitkomsten. Zoals minder ingrepen, een vlottere bevalling en, heel belangrijk, tevreden vrouwen en partners.

Daarom hebben we een Doula-service ontwikkeld: de Doula Angels. We hebben hiervoor een aantal ervaren doula’s van de Doula Academie geselecteerd die passen bij onze praktijk en onze visie. Er is altijd een van deze vaste doula’s aanwezig. Zo zorgen we ervoor dat er toch iemand bij jou is tijdens jouw ziekenhuisbevalling. Als je dat wilt.

Exclusieve Doula-service, zo werkt het

De Doula-service is exclusief voor cliënten van Verloskundigen Amsterdam Zuid die vanwege een medische indicatie verwacht of onverwacht in het ziekenhuis moeten bevallen. Blijkt tijdens jouw bevalling dat een gynaecoloog het moet overnemen, dan regelen wij de overdracht. En besluit jij op dat moment dat je verder ondersteund wilt worden door een doula? Dan bellen wij de doula’s en geven een telefonische overdracht aan degene die dan ‘on call’ is. Zij komt naar het ziekenhuis en blijft de hele tijd bij jou totdat je kindje geboren is.

Wat is een doula?

Een doula is een getrainde professional die je ondersteunt tijdens de bevalling. Ze is klinisch opgeleid en bekend met de medische protocollen. Maar vooral is ze er om jou op elke mogelijke manier te ondersteunen. Dat kan door jou een rugmassage te geven, een kopje thee voor jou of je partner te halen maar ook door in gesprek te gaan met de artsen of jou uit te leggen wat de arts bedoelt. Vanuit hun ervaring weten ze waar veel vrouwen behoefte aan hebben en gebruiken de opgebouwde kennis om jouw bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Een doula geeft nooit medische ondersteuning en zal ook niet voor jou over medische zaken beslissen. Ze is er puur voor jou, om jou te begeleiden vanuit haar ervaring en met dat wat jij nodig hebt.

Niet erbij, wel betrokken

De doula in jouw verloskamer is er helemaal voor jou. Door hun opleiding en ervaring voelen ze heel goed aan waar jij behoefte aan hebt, en dat regelen ze. Of ze leggen het uit zodat je weet wat er gebeurt of wat je opties zijn. Ook houdt ze tijdens de bevalling contact met ons. We zijn er dan wel niet fysiek bij, maar we blijven betrokken en op de hoogte. Zodat je zelfs nog even met ons kunt overleggen als je dat zou willen.

Resultaten van het ‘doula-effect’

Met een doula bij jouw ziekenhuisbevalling garanderen we dat jij ook daar de persoonlijke zorg en aandacht krijgt die je van ons had verwacht. En net zoals wij ervoor zorgen dat de bevalling beter verloopt met minder ingrepen, zo zorgt de aanwezigheid van een doula net zoals wij, voor minder ingrepen bij een ziekenhuisbevalling. Dit zogenoemde doula-effect* leidt tot:

  • 60% minder ruggenprik-verzoeken
  • 50% minder gebruik van o.a. oxytocine voor het inleiden
  • 45% minder keizersnede
  • 34% minder tangverlossingen
  • 31% minder vaak de vraag naar pijnbestrijding
  • 25% kortere bevallingsduur

Positieve ervaring

Daarnaast ervaren vrouwen zelf meer regie en voelen ze zich ook meer gezien en gehoord tijdens hun medische bevalling. Stuk voor stuk essentieel om later positief op dit belangrijke moment te kunnen terugkijken.

Ad hoc, of al in het geboorteplan

De Doula-service van Verloskundigen Amsterdam Zuid kun je natuurlijk opnemen in jouw geboorteplan als je al tijdens je zwangerschap weet dat je medisch bent. Maar het kan ook ad hoc besloten worden, tijdens de bevalling zelf. Er is gegarandeerd altijd een doula beschikbaar.

Wat kost een doula?

Het inhuren van een doula kost doorgaans zo’n € 2.000. Maar deze exclusieve Doula-service van de Verloskundigen Amsterdam Zuid kost € 800,00 incl. btw. Hiervan gaat € 50,00 naar ons Angels Fonds. Dat is een fonds van waaruit wij doula’s betalen voor vrouwen die deze ondersteuning bij hun bevalling nodig hebben maar dat zelf niet kunnen betalen.

Uniek: Doula-service in Amsterdam

Als eerste verloskundigenpraktijk bieden wij deze unieke service aan voor vrouwen die vanwege hun medische indicatie in het ziekenhuis, zonder ons, moeten bevallen. Met de Doula-service blijven we betrokken en zorgen we ervoor dat je kunt rekenen op maximale persoonlijke ondersteuning op elk vlak. Zodat jij je kunt focussen op jouw bevalling en je vertrouwen hebt dat er goed voor jou gezorgd wordt, rekening houdend met jouw belangen. Precies zoals wij dat zouden doen. Wil je hier meer over weten? Vraag het ons, we zijn er voor je.

Bronvermelding:
*) https://nbvd.nl/voor-geboorteprofessionals/onderzoekenlaatste-ontwikkelingen/

Wil je persoonlijke zorg en begeleiding bij de bevalling?