13-wekenecho
Antwoord op al je vragen over deze echo, door je verloskundige
De 13-wekenecho is geen pretecho maar een echo die sinds 2021 standaard aan alle zwangeren wordt aangeboden. Met deze echo kun je vroeger in je zwangerschap dan voorheen, ontdekken of je baby mogelijk een lichamelijke afwijking heeft. Net zoals alle andere echo’s bepaal jij of je deze wilt laten uitvoeren. Wij zijn er om je hier meer over te vertellen en alles met je te bespreken. En in dit blog geven we je vast antwoord op veel vragen die ons over dit onderwerp gesteld worden.
Wanneer kan de 13-wekenecho?
De 13-wekenecho is mogelijk tussen de 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Deze termijn wordt bepaald op basis van de termijnecho die rond de 11 weken zwangerschap plaatsvindt.
Waarom deze extra echo?
We hadden al de termijnecho rond de 11 weken en de 20-wekenecho wat een screeningsecho is. Bij die laatste wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Tussen deze twee echo’s is dus nu de 13-wekenecho gekomen. Hierbij wordt ook gekeken of er ernstige afwijkingen te zien zijn. Als die gezien worden, dan is er meer tijd voor vervolgonderzoek en heb je meer tijd om na te denken over wat die uitslag voor jullie betekent. Deze echo vervangt de 20-wekenecho overigens niet; doordat je baby dan alweer een stuk groter is, kunnen met die echo weer andere aandoeningen zichtbaar zijn. Het is dus echt een extra echo.
Wat zie je op de 13-wekenecho?
Op de 13-wekenecho kunnen verschillende lichamelijke afwijkingen waargenomen worden, zoals:
- Open schedel en/of ruggetje
- Ernstige afwijkingen aan hersenen en/of gezicht
- Hartafwijkingen
- Breuk of een groot gat in de buikwand
- Afwijkingen aan armen en/of benen
Ook kan de echoscopiste vaak al het geslacht van je baby zien, maar dat mag ze bij deze echo niet vertellen.
Nekplooicheck
De nekplooi is te zien tot en met 14 weken. Vandaar dat ook de nekplooi wordt gecheckt bij deze 13-wekenecho. Een te dikke nekplooi kan een indicatie zijn van het syndroom van Down of van een hartafwijking.
Hoe betrouwbaar is de 13-wekenecho?
Net als elke andere echo geldt ook bij de 13-wekenecho dat een goede uitslag geen garantie is op een gezond kindje. Evenmin betekent het dat als de echoscopiste een afwijking waarneemt, je kindje ook echt een afwijking heeft.
Wat als er een afwijking op de echo te zien is?
Ziet de echoscopiste iets waarvan ze denkt dat het een afwijking is, dan bepaal jij of je een vervolgonderzoek wenst. Dat kan een uitgebreid geavanceerd ultrageluid onderzoek zijn (GUO), een bloedonderzoek, vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Op basis van de waargenomen afwijking zal een arts je adviseren welk vervolgonderzoek je het beste kunt laten uitvoeren. Of je dat ook doet, is aan jou. Dit klinkt misschien allemaal wat spannend, maar weet dat ongeveer 95% van alle 13-wekenecho’s gewoon goed zijn.
SEO 13 weken?
Misschien heb je wel eens gehoord van een SEO-echo. Of de SEO 13 weken. Weet dan dat een andere term is voor de 13-wekenecho. SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek.
Wetenschappelijke studie
Deze echo is onderdeel van de wetenschappelijke studie IMITAS die duurt tot 2024. Doordat het onderdeel is van deze studie, is deze echo gratis en worden er geen kosten bij jou of bij jouw verzekeraar in rekening gebracht. Met dit onderzoek wordt onder meer bekeken wat de voor- en nadelen zijn van zo’n eerdere echo en hoe jij als zwangere maar ook je partner en zorgverleners dit ervaren. Wil je een 13-wekenecho laten uitvoeren, dan doe je dus mee aan deze studie en geef je de onderzoekers toestemming om jouw gegevens te gebruiken. Meer daarover lees je ook hier op de site van het RIVM.
Meer weten? Vraag het je verloskundige!
Wel of niet de 13-wekenecho laten uitvoeren, is een beslissing die jij neemt. Maar wij zijn er om je daar nog meer informatie over te geven als je dat wilt. Zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen. We bespreken deze echo sowieso tijdens een van de consults in de praktijk, maar wil je hier nog meer over weten? Of het nu eens met ons bespreken? Dan kan dat altijd!