De 13-wekenecho uitgelegd
Een nieuwe, vaste prenatale screening per 1 september 2021
Per 1 september 2021 verandert het vaste aanbod van echo’s voor zwangeren; de 13-wekenecho wordt dan ook standaard aangeboden zodat je al op een eerder moment in je zwangerschap kunt ontdekken of je baby misschien lichamelijke afwijkingen heeft. Wij vertellen je erover tijdens een van de consulten en praten je hier bij in dit blog. Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten en we bespreken het persoonlijk met je.
Welke echo’s waren er al?
Tot nu toe waren er al een vast aantal momenten waarop een echo of andere screening plaatsvond tijdens de zwangerschap. De eerste is de termijnecho die plaatsvindt tussen de 10 en 11 weken zwangerschap, de laatste is de groei-echo rond de 30 tot 32 weken. Daarvoor en daarna kunnen er nog meer echo’s plaatsvinden omdat je dat wil of omdat daar een medische indicatie voor is.
Nieuw: de 13-wekenecho
Per 1 september 2021 komt er nu een nieuwe echo bij, de prenatale screening die rond de 13e week van de zwangerschap wordt uitgevoerd. Vandaar ’13-wekenecho’. Deze echo is onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie die duurt tot 2024. Onderzocht wordt wat de voor- en nadelen zijn van een eerdere screening en hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Een 13-wekenecho kost je niets. Een vervolgonderzoek kan in sommige gevallen ten koste van je eigen risico gaan.
13-wekenecho vs. de 20-wekenecho
De 13-wekenecho is er om te laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Dat gebeurt nu al met de 20-wekenecho maar met 13 weken kunnen ook al ernstige afwijkingen waargenomen worden. Gebeurt dat in zo’n vroeg stadium, dan heb je dus meer tijd om na te denken hoe je daarmee om wil gaan en is er meer tijd voor vervolgonderzoek. Deze echo vervangt de 20-wekenecho overigens niet; die kun je nog steeds laten uitvoeren. Ook als je de 13-wekenecho hebt gedaan. Met de 20-wekenecho is je baby al een stuk groter waardoor dan weer andere aandoeningen gezien kunnen worden.
Welke afwijkingen zijn zichtbaar met de 13-wekenecho?
Tijdens de 13-wekenecho kunnen onder andere de volgende lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn:
- Open schedel
- Open ruggetje
- Ernstige afwijkingen aan de hersenen
- Breuk of groot gat in de buikwand
- Ernstige misvormingen aan het gezicht
- Hartafwijkingen
- Afwijkingen aan armen of benen
Ook wordt gekeken naar de nekplooi; die verdwijnt na 14 weken en is nu dus nog te zien. Als deze te dik is, is dat een indicatie dat er een kans is op het syndroom van Down of een hartafwijking. Weet wel dat het niet zeker is dat de echoscopist alles ziet. Een goede uitslag is dus nooit een garantie op een gezond kind. Net zomin als dat een afwijking die ze waarnemen tijdens deze echo, betekent dat er ook zeker een afwijking is.
Wanneer?
Deze echo kan gedaan worden van 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen. Wij zullen deze echo aan je voorstellen en je meer informatie over de echo zelf en het onderzoek geven. Jij bepaalt dan of je de echo wil laten uitvoeren. Als dat zo is, dan gebeurt dat door een echoscopiste die speciaal hiervoor is opgeleid. De echo duurt ongeveer een half uur en direct daarna krijg je al de bevindingen en conclusies te horen.
Wat als er een afwijking lijkt te zijn?
In 95% van alle gevallen worden er geen afwijkingen gezien. Denkt de echoscopiste dat er wel iets is dat op een afwijking kan duiden, dan kun je kiezen voor een vervolgonderzoek. Dit kan een uitgebreide GUO zijn (geavanceerd ultrageluid onderzoek), een bloedonderzoek, vlokkentest of vruchtwateronderzoek. De arts adviseert wat nodig is gebaseerd op de afwijkingen die geconstateerd zijn bij de echo. Ook hiervan bepaal jij of je een van deze onderzoeken laat uitvoeren.
Meer weten? Vraag het je verloskundige!
Tijdens een van de consulten op onze praktijk bespreken we de mogelijkheid van deze echo met je. Wil je hier nu al meer over weten? Vraag het ons gerust, we zijn er voor je!