2 dagen overtijd

Ben je wel of niet zwanger?

Je bent 2 dagen overtijd maar de zwangerschapstest is negatief. Hoe dat kan? Daar zijn veel mogelijke oorzaken voor. Het is mogelijk dat je overtijd bent en niet zwanger bent, maar het kan ook zijn dat de test nog niet laat zien dat je wel zwanger bent. De dagen nadat je had verwacht ongesteld te zullen worden, kan een onzekere periode zijn met veel vragen. Wij helpen je vast met informatie daarover in dit blog. En wil je meer weten over een eventuele zwangerschap of over bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus bij een kinderwens? Dan ben je altijd welkom om daarover met ons te praten op een van onze verloskundigenpraktijken in Amsterdam-Zuid.

Wanneer ben je overtijd?

De eerste dag dat je overtijd bent, is de dag waarop je had verwacht ongesteld te worden. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar dat kan voor iedereen verschillen. Duurt jouw cyclus standaard 30 dagen? Dan ben jij overtijd als je op de 31e dag niet ongesteld bent. Op veel internetfora zul je hiervoor ook de term ‘NOD’ voorbij zien komen. NOD, Niet OngesteldheidsDag, is de dag waarop je ongesteld had moeten worden. Dit is overigens geen officiële medische term.

hCG, het zwangerschapshormoon

Bij het uitblijven van je menstruatie kun je een zwangerschapstest doen om te ontdekken of je wel of niet zwanger bent. Zo’n test meet het hCG-gehalte in je urine. Dit zwangerschapshormoon komt voor in je urine en in je bloed voor als je zwanger bent, maar het kan in het begin nog lastig te meten zijn. Ben je dus 2 dagen overtijd, dan kan het zijn dat een negatieve zwangerschapstest niet betrouwbaar is. Probeer het een paar dagen later nog eens als je dan nog steeds overtijd bent. Blijft de zwangerschapstest negatief maar heb jij toch het idee dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn? Maak dan een afspraak bij de verloskundige. Wij kunnen dan een bloedtest laten doen waarmee een zwangerschap vastgesteld kan worden.

Niet zwanger, wel overtijd? Dit zijn mogelijke oorzaken

Ben je overtijd maar niet zwanger? Wees gerust, dat komt vaker voor. Jouw hormoonhuishouding regelt je menstruatiecyclus en kan verstoord raken waardoor je menstruatie langer uitblijft. Je bent dan niet ongesteld, maar ook niet zwanger. De meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn:

  • Stress
  • Afvallen
  • Ondergewicht of overgewicht
  • Medicijnen of anticonceptie
  • Borstvoeding
  • Extreme lichaamsbeweging zoals bij topsport
  • Ziekte of hormonale schommelingen
  • Overgang

Wanneer ga je naar je huisarts?

Er zijn dus allerlei mogelijke oorzaken waardoor jouw cyclus ineens afwijkt. Is jouw cyclus nooit zo regelmatig, dan is het goed mogelijk dat je binnenkort alsnog ongesteld raakt (tenzij je natuurlijk toch zwanger bent). Blijft de menstruatie enkele maanden uit en heb je ook veel last van stress, eventuele andere klachten zoals buikpijn en/of
ben je in korte tijd veel aangekomen of juist veel afgevallen? Dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts.

Overtijd en vragen? Ook daarvoor ga je naar onze verloskundigen!

Ben je overtijd en heb je daar vragen over? Of heb je een kinderwens en is jouw cyclus heel onregelmatig? Weet dan dat je ook altijd met al jouw vragen bij ons terecht kunt. Ook als je nog niet zwanger bent, mag je een afspraak maken bij een van onze verloskundigen. Bel of mail en we zien je snel op onze praktijk aan de Churchilllaan of de Willemsparkweg in Amsterdam-Zuid.