4 weken zwanger

Alles wat je moet weten en regelen als je net zwanger bent

Als je 4 weken zwanger bent, heb je dit zelf waarschijnlijk ook net pas ontdekt. Logisch dus dat je vol met vragen zit! Of dat je je afvraagt of wat jij nu ervaart, wel zo hoort. Of dat het goed gaat. Weet dat je nu direct al een afspraak kunt maken bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam. We zien je dan heel snel en bespreken al jouw vragen en wat je de komende maanden kunt verwachten. Tot die tijd wil je natuurlijk ook al antwoorden, daarom bespreken we hieronder een aantal van de meest gestelde vragen die wij krijgen van vrouwen die nog maar net zwanger zijn.

Zwangerschapssymptomen bij de 4e week

Ook al ben je nog maar net zwanger, je kunt nu al last hebben van bepaalde zwangerschapsklachten. Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen. Veel van deze klachten worden veroorzaakt door de veranderingen in je hormonen. Heb jij helemaal geen klachten? Dat kan ook, het betekent niet dat je zwangerschap wel of niet goed gaat. Lekker van genieten dus!

Buikje bij 4 weken zwangerschap?

Je merkt misschien dat je nu al een buikje hebt. Terwijl je dat bij 4 weken zwangerschap toch echt niet had verwacht. En dat klopt; als je nu al een buikje hebt, is dat niet omdat je baby al zo gegroeid is. Je buikje wordt heel waarschijnlijk veroorzaakt doordat je darmen van slag zijn. Je krijgt daardoor een opgezet gevoel en kan ook last hebben van winderigheid.

Embryo: de grootte van je kindje

Je kindje heet in deze fase van je zwangerschap nog een embryo. Met een grootte van 0,5 tot 1 mm is je kindje nu net zo klein als een speldenknop. Echt ieniemienie dus. Maar dat duurt niet lang, je baby groeit nu heel erg hard en in deze week vormen zich de eerste lichaamsonderdelen. En over een week of twee is je baby al zo’n 6 mm groot en groeit dan 1 mm per dag. Dat is hard werken, vandaar dat jij er nu al heel goed voor moet zorgen.

4 weken: zo ontwikkelt je kindje zich nu

Tijdens de zwangerschap is elke week belangrijk, maar van de 4e week tot en met de 12e week is wel een heel cruciale fase. Daarin wordt je baby gevormd. Zo wordt in de 4e en 5e week van je zwangerschap de basis van je kind gelegd: de zenuwbuis sluit, de zenuwcellen die de lichaamsfuncties regelen vormen zich en de aanleg van de hersenen en het hart vindt nu plaats.

Foliumzuur, zeker bij 4 weken zwangerschap!

Als je weet dat je zwanger bent, en je bent in die eerste fase zoals bij 4 weken zwangerschap, dan is het dus essentieel om gezond te leven. Als je nog geen foliumzuur slikte, raden we je aan om daar nu meteen mee te beginnen. Foliumzuur speelt namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje. En die zit zoals je hiervoor kan lezen, nu in de cruciale fase.

Wat je nu wel en juist niet moet eten

Ook gezond en gevarieerd eten is natuurlijk heel belangrijk. Wat je wel mag eten en wat je beter juist niet moet eten tijdens je zwangerschap, hebben we hier al eerder beschreven. Maar we weten ook dat je door onder andere vermoeidheid, in die eerste weken van je zwangerschap helemaal geen zin kunt hebben in uitgebreid koken, of in gezond eten. Volg in deze weken dan ook vooral je gevoel wat het eten betreft. En zodra je er de energie voor hebt, ga je steeds gezonder eten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je schadelijke zaken laat staan, zoals alcohol, sigaretten en drugs.

Handig: Rondje koken!

Bloedverlies als je 4 weken zwanger bent

Heb je bloedverlies terwijl je 4 weken zwanger bent? Dan kan dat een innestelingsbloeding zijn. Het bevruchte eitje nestelt zich dan in de baarmoederwand wat een klein beetje bloedverlies kan veroorzaken. Dus ook al ben je hiervan geschrokken, het hoeft dus niet meteen te betekenen dat je een miskraam hebt. Het is wel belangrijk dat het bloedverlies niet samengaat met buikpijn of buikkrampen. Is het bloedverlies heel weinig en heb je geen pijn? Dan kun je het gerust even afwachten. Is het bloedverlies heviger, zoveel dat je regelmatig van maandverband moet wisselen? Dan is het verstandig om ons te bellen, overdag of aan het begin van de volgende dag. Dit kan ook als je nog nooit eerder bij ons bent geweest. Vertel meteen dat je bloed verliest. Wij zullen je dan een paar vragen stellen en je vertellen wat er verder moet gebeuren.

4 weken zwanger, maak dan kennis met je verloskundige in Amsterdam-Zuid!

Ben je 4 weken zwanger? Bel of mail ons dan meteen voor jouw eerste afspraak bij je verloskundige in Amsterdam-Zuid. Of plan jouw eerste afspraak bij de verloskundige zelf, via dit aanmeldformulier. Onze praktijk heeft twee vestigingen: op de Churchilllaan en aan de Willemsparkweg. We maken direct een afspraak met je voor het eerste consult. Tot snel!