8 weken zwanger en een buikje?
Dit gebeurt er nu in je zwangere buik
Ben jij 8 weken zwanger, dan kan het zijn dat je al een buikje hebt. Maar het kan ook nog weken duren voordat je zichtbaar zwanger bent. Waarom die verschillen er zijn, en wat er gebeurt in jouw zwangere buikt, lees je hier in het nieuwste blog van de verloskundigen uit Amsterdam-Zuid.
Zo groot als een bosbes
Bij een zwangerschap van 8 weken is jouw baby, of eigenlijk nu nog embryo, ongeveer zo groot als een bosbes. Zo’n 1,5 cm groot en met een gewicht van slechts 2 gram. En ook al is dit natuurlijk nog maar heel erg klein, toch gebeurt er al heel veel in jouw lichaam. Hierdoor kan het zijn dat jij al wat bent aangekomen en misschien al een kleine buik begint te krijgen. Maar het is ook niet vreemd als je in deze eerste weken juist bent afgevallen.
Ruimte voor je baarmoeder
Wat onder andere zal veranderen in jouw lichaam, is de ruimte die je baarmoeder nodig zal hebben. Je lichaam is nu dan ook al druk bezig om zich voor te bereiden op de groeispurt die je baby de komende maanden gaat doormaken. Al je organen in je buik beginnen nu plaats te maken zodat jouw baarmoeder straks meer ruimte heeft. En door al deze veranderingen in je buik, kan het zijn dat je ook een klein buikje begint te zien.
Zwangerschapskwalen
Wat ook voor een buikje kan zorgen, zijn typische zwangerschapskwalen. Zo rond de 8 weken kun je last krijgen van buikpijn, obstipatie en, of misselijkheid. Dat kan komen door de zwangerschapshormonen. En al die kwaaltjes kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel, en dus een opgeblazen buik.
Cravings
Als iets berucht is bij een zwangerschap, zijn het de cravings. En je hoeft echt niet ineens zin te krijgen in een zure bom met slagroom, maar gewoon heel veel meer trek dan normaal komt wel veel voor. Zeker in het begin van de zwangerschap. En dat is ook niet zo vreemd. Je lichaam is hard aan het werk en je kunt dus best wat extra energie gebruiken. Maar het is beter om dan voor een gezond extraatje te kiezen zoals een plak bananenbrood of een extra kom yoghurt met granola en wat schijfjes appel. Ook is het slim om vaker kleine beetjes te eten. Zo voorkom je een dip in je glucose. En dat eten voor twee? Dat is ook echt niet nodig, maar de kans is groot dat je wel meer eet dan je deed. En dat kan in deze fase van je zwangerschap ook zorgen voor een klein buikje.
Nog helemaal geen zwangerschapsbuikje te zien?
Zie jij helemaal geen buik terwijl je al 8 weken zwanger bent? Dan is dat helemaal niet erg en zeker geen reden om je daar zorgen over te maken. Sommige vrouwen krijgen pas halverwege de zwangerschap een buikje, of zelfs nog later. Zo lang tijdens de controles bij de verloskundige alles erop wijst dat je baby goed groeit, hoef jij je geen zorgen te maken over de omvang of grootte van je buik.
Ochtendmisselijkheid
Heb je veel last van ochtendmisselijkheid? Of ben je misschien zelfs de hele dag misselijk waardoor je veel moet overgeven en met moeite wat naar binnen krijgt? Dan is het zelfs heel logisch dat je nog niets ziet. Het kan zomaar zijn dat je juist bent afgevallen. Toch moet je er wel op letten dat je genoeg vocht en voedingsstoffen naar binnen krijgt. Heb je veel last van misselijkheid? Meld het dan bij jouw verloskundige.
Tweede of derde zwangerschap?
Ben je al eerder zwanger geweest, dan kan dat ook van invloed zijn op de grootte van je buik. Misschien had je bij je eerste zwangerschap met 8 weken nog helemaal geen buik en is die nu al onmiskenbaar aanwezig. Dat gebeurt vaker en dat kan komt dan doordat je buikspieren al zijn opgerekt door die eerste zwangerschap. Ze zijn dan wat minder stevig waardoor je eerder een buik krijgt. Maar, ook hiervoor geldt dat dit lang niet altijd het geval is. Elke zwangerschap is anders, ook bij dezelfde vrouw kan een volgende zwangerschap heel anders verlopen. Maak je dus niet meteen ongerust als het nu anders gaat dan bij de eerste keer.
Een cupmaat meer
Behalve je buik kan het ook zijn dat je borsten ineens een cupmaat (of twee?!) groter lijken te worden. Ook dat kan in het eerste trimester gebeuren doordat de melkklieren zich al aan het ontwikkelen zijn om straks borstvoeding te kunnen geven. Merk jij hier nog niets van? Geen zorgen, ook dit is iets dat bij iedereen op een ander moment kan beginnen.
Vragen over jouw zwangere lichaam? Stel ze aan je verloskundige!
Elk lichaam verandert als gevolg van de zwangerschap. Maar hoe jouw lichaam verandert, in welk tempo en wanneer je daar wel of geen last van hebt, daar valt niets over te zeggen. Je merkt het eigenlijk vanzelf. Maar heb je vragen over wat er bij jou gebeurt, hoe je daar mee kunt omgaan of heb je last van jouw veranderende lichaam nu je zwanger bent? Dan kun je altijd bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid terecht. Niet alleen tijdens de consults maar ook als je tussendoor vragen en zorgen hebt.