Bekkenpijn als je zwanger bent
Tips bij bekkenklachten in je zwangerschap
Voel je ineens pijnscheuten vanuit je onderrug of vanuit je schaamstreek? Of als je opstaat? Dan noemen we dat bekkenpijn. Iets waar bijna de helft van alle zwangere vrouwen last van heeft. Wat het is, lees je in dit blog. En we geven je 7 handige tips die je kunnen helpen (iets) minder last van de bekkenpijn te hebben.
Wat is bekkenpijn?
Bekkenpijn is een typische klacht die tijdens de zwangerschap voortkomt. Het ontstaat doordat je lichaam verandert onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Dit maakt je spieren en gewrichten in het bekkengebied soepeler zodat de bevalling mogelijk is. Maar daardoor wordt je bekken ook weker en kan het bewegingen waar je normaal geen last van hebt, nu ineens niet meer zo goed opvangen.
Zo herken je bekkenpijn
Heel gewone dingen zoals omdraaien in bed, de trap aflopen of stofzuigen, kunnen door je wekere bekken al de klachten veroorzaken. Je herkent bekkenpijn aan, hoe verrassend, pijn in je bekken. Dat kan plotseling heel scherp zijn of al langere tijd een zeurende pijn. De pijn kan heel lokaal zijn maar ook uitstralen.
Gevolgen van bekkenpijn
Bekkenpijn is niet even ‘een pijntje’ waar je maar doorheen moet. Het kan ervoor zorgen dat je ook last krijgt van je onderrug, stuit, liezen en/of bovenbenen. Je kunt je er een stuk vermoeider door voelen, last krijgen van je darmen of incontinentie. En het ‘opstarten’ kan pijnlijk zijn, zoals als je uit bed komt of als je uit een stoel opstaat.
7 tips bij bekkenpijn
Niet iedereen heeft te maken met bekkenpijn, gelukkig maar. Maar als je er wel last van hebt, is dat knap vervelend. Daarom hebben wij 7 tips voor je op een rij gezet zodat je in actie kunt komen als ook jij last krijgt van deze vervelende klachten, of als je het wilt proberen te voorkomen.
Tip 1: Bezoek een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut
Bekkenpijn en bekkenklachten tijdens de zwangerschap zijn een heel specifieke klacht. Zorg dus dat je ook hulp en adviezen krijgt van iemand die daarin gespecialiseerd is. Zoals een bekkenfysiotherapeut. Die kan je in een paar sessies vaak al helpen om je klachten te verminderen, en je uitleggen hoe je bepaalde bewegingen kunt doen om minder last te hebben.
Tip 2: Blijf in beweging
Als je merkt dat bewegen pijnlijk is, zul je geneigd zijn steeds minder te bewegen. Toch is het beter om wel in beweging te blijven en oefeningen te doen waarmee je de spieren in je onderrug en bekken versterkt. Dat kan met bijvoorbeeld zwangerschapsyoga of zwangerschapsgymnastiek. De bekkenfysiotherapeut kan je hier vast ook wel een paar oefeningen voor geven.
Tip 3: Blijf niet te lang in dezelfde houding
Dit merk je vast zelf ook al: te lang blijven zitten, liggen of staan is nu gewoon vervelend. Varieer dus van houding en wissel staan met zitten af. Dat helpt voorkomen dat de bekkenpijn verergert.
Tip 4: Varieer tussen rust en activiteiten
Hoe meer je doet, hoe vermoeider je wordt. En daarmee neemt de pijn ook toe. Zorg dus dat je tussen al je activiteiten ook momenten van rust inbouwt. Dat is sowieso verstandig naarmate je zwangerschap verder vordert, maar bij bekkenpijn moet je hier nog net wat meer op letten.
Tip 5: Luister naar je lichaam
Een open deur misschien, maar vaak is dit toch het moeilijkst van allemaal. Natuurlijk moet je tijdens een zwangerschap extra goed op jezelf letten, maar met bekkenpijn is dat nog net even wat belangrijker. Let daarbij ook goed op dat je niet vanwege de pijn op een andere manier gaat bewegen; compenseren. Daarmee kun je juist weer andere klachten veroorzaken. Ook hierin kan de fysiotherapeut je goed adviseren.
Tip 6: Let op met zitten en staan
Denk jij na voordat je gaat zitten of bij hoe je staat? Vast niet. Maar bij bekkenpijn kun je dat beter wel doen. Als je staat, let dan op dat je niet gaat hangen in één heup maar dat je op beide voeten staat met je knieën licht gebogen. Zitten doe je het beste met je benen ietsje uit elkaar zodat je bilspieren en heupen kunnen ontspannen. Kleermakerszit is ook een houding die nu prettig is voor je bekken.
Tip 7: Vraag hulp
Til jij normaal de zware boodschappen zo naar binnen? Of neem je je peuter zonder moeite op één arm? Dat is nu iets wat je beter niet kunt doen. Vraag dus om hulp, anderen doen graag wat voor je.
Bezoek je verloskundige bij bekkenpijn
Hoe je beweegt, kan veel verschil uitmaken in de mate van jouw bekkenpijn. Heb jij deze klachten? Vertel het dan aan je verloskundige. Wij kunnen je nog meer tips geven en je ook doorverwijzen naar een goede fysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut. Zij kunnen jou helpen met hoe je bijvoorbeeld het beste de trap op en af kunt lopen, hoe je draait in bed en hoe je opstaat van een stoel. Allemaal dagelijkse bewegingen die je zonder nadenken doet, maar die door ze iets anders uit te voeren, jouw bekkenpijn al kunnen verlichten. Wil je daar meer over weten? Stel ons dan jouw vraag, we helpen je graag!