Bevalcentrum

Een huiselijk alternatief voor de thuisbevalling

Wil jij het liefst thuis bevallen maar is de omgeving daar niet geschikt voor? Dan kun je ook bevallen in een bevalcentrum. Een huiselijke omgeving waar jouw eigen verloskundige je begeleidt. Ook wij doen daar bevallingen. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit blog, of vraag het ons bij jouw volgende afspraak op onze praktijk.

Als je niet thuis kunt bevallen

Een thuisbevalling is in Nederland heel normaal. Hier gaan we ervanuit dat je thuis kunt bevallen tenzij dat medisch niet mogelijk is. Maar soms kan een thuisbevalling niet door heel andere oorzaken, zoals een verbouwing of een verhuizing. Of omdat (tijdelijk) een ambulance niet bij jouw huis kan komen.

Relaxed

Om nu rustig je weeën weg te puffen terwijl ze in de andere kamer een vloer eruit hakken, is niet heel relaxed. En juist dat heb je wel nodig bij een bevalling. Hoe minder stress je hebt en hoe meer ontspannen je bent, hoe beter dat is voor een soepel verloop van je bevalling. In een bevalcentrum wordt die huiselijke, intieme sfeer gecreëerd. Zodat je op een plek bent waar je je prettig voelt. Is het dus niet mogelijk om thuis te bevallen? Dan kun je naar een bevalcentrum. Tenzij het medisch niet wenselijk is, in dat geval moet je naar een ziekenhuis.

Net een geboortecentrum

Een bevalcentrum is een soort geboortecentrum. Een plek waar je kunt bevallen in een huiselijke sfeer. Het wordt ook wel het alternatief voor een poliklinische bevalling genoemd. Een poliklinische bevalling vindt plaats in de verloskamer van een ziekenhuis. Niet omdat dat moet, maar omdat jij daar zelf de voorkeur aan geeft. Als je om medische redenen in een ziekenhuis moet bevallen, ben je ‘medisch’. Een bevalcentrum is dan geen optie meer.

Comfortabel met een gezellige sfeer

Soms is een bevalcentrum vlak bij een ziekenhuis of zelfs op een aparte afdeling van het ziekenhuis. Toch voelt het niet alsof je in een ziekenhuis bent door de gezellige sfeer die de kamers uitstralen. Ze zijn zo ingericht dat ze comfortabel en aangenaam zijn. Hoe dat eruitziet verschilt per bevalcentrum. Je kunt ze vaak vooraf bezoeken zodat je weet of het jou aanspreekt.

Zo gaat de bevalling in een bevalcentrum

Zodra de weeën beginnen, neem je contact op met jouw verloskundige. Zij zal je dan wat vragen stellen en later langskomen om te controleren hoe het met jou gaat en hoe ver de bevalling al gevorderd is. Heb je eenmaal een paar centimeter ontsluiting, dan kun je naar het bevalcentrum gaan. Dit besluit je uiteindelijk op het moment zelf. Je kunt niet vooraf een plek daar reserveren, op het moment zelf belt jouw verloskundige om te checken of je er terecht kan. Is er plek, dan ga je daar samen met je verloskundige naar toe. Zij begeleidt je daar tijdens de bevalling, net zoals ze dat zou doen als je thuis zou bevallen. Na de bevalling heb je nog even tijd om uit te rusten en je op te frissen. Gaat alles goed met jou en je baby, dan ga je na een paar uur weer naar huis.

Met baarkruk, bevalbad en meer

Bij een thuisbevalling hebben wij altijd al een baarkruk mee. Wil je in bad bevallen, dan moet je dat vooraf zelf geregeld hebben door een bad te huren. In een bevalcentrum staan die baden meestal al klaar. Ook zijn daar alle andere faciliteiten aanwezig die nodig of gewenst kunnen zijn tijdens de bevalling, zoals een baarkruk en lachgas.

Bevalcentrum in Amsterdam

In Amsterdam is er onder andere het Bevalcentrum West waar je poliklinisch kunt bevallen in een huiselijke omgeving. Dit bevalcentrum is gevestigd in het OLVG West. Mocht er tijdens de bevalling toch een risico optreden waardoor je medisch wordt, dan word je naar de verloskamers gebracht. Dat is op dezelfde verdieping.

Bevallen in het bevalcentrum, met de verloskundigen uit Amsterdam-Zuid

Of je nu thuis wilt bevallen of in een bevalcentrum, voor ons maakt het niet uit. Wij zijn er om jou te begeleiden en ervoor te zorgen dat de bevalling goed verloopt. Op een manier waar jij je prettig bij voelt. We bespreken de mogelijkheden hiervoor uitgebreid met je tijdens de verschillende consults op onze praktijk. Wil je eerst met ons kennismaken? Dan kan dat ook, maak dan nu een afspraak bij onze verloskundigenpraktijk en we zien je snel in Amsterdam-Zuid!