Bevalcentrum Zuid in Amsterdam

Een nieuwe plek om te bevallen in Amsterdam opent deze zomer

Wie liever niet thuis wil bevallen, kiest tot nu toe eigenlijk automatisch voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Maar daarvoor is lang niet altijd plek in of rond Amsterdam. Daarom is er vanaf deze zomer het Bevalcentrum Zuid. Een sfeervol geboortecentrum dat voelt als thuis, maar dan met bevalbaden en lachgas. Zo’n plek is voor gezonde vrouwen een betere plek om te bevallen dan een poliklinische omgeving. En om dat centrum voor alle vrouwen toegankelijk te maken, ook als verzekeraars de kosten niet vergoeden, zijn we een crowdfundingsactie gestart. Omdat wij het belangrijk vinden dat elke vrouw de vrijheid heeft om zelf te kunnen beslissen waar ze wil bevallen.

Bevallen buiten de regio

Het Bevalcentrum Zuid is een initiatief van EVAA, Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam-Amstelland, een samenwerkingsverband waar wij ook bij horen. Net als veel andere verloskundigen in Amsterdam, merken ook wij dat door personeelstekort in de ziekenhuizen, het steeds lastiger is om een plek te vinden als een vrouw daar wil of moet bevallen. Het gebeurt dan ook dat bevallingen zelfs na veel rondbellen, uiteindelijk buiten de regio plaatsvinden.

Geen lachgas of bevalbad

De locaties waar vrouwen dan uiteindelijk terecht kunnen, hebben vaak geen lachgas of een bevalbad. Faciliteiten die wel vaak gewenst zijn. Lachgas werkt als een pijnstilling en een bevalbad zorgt voor meer ontspanning tijdens de weeën. Bovendien zorgt het gebruik van deze faciliteiten ervoor dat er minder vaak medische ingrepen nodig zijn.

30% tot 50% minder vaak naar het ziekenhuis

In 2007 hebben we met EVAA al een ander bevalcentrum opgericht: Bevalcentrum West. Daar zijn duizenden baby’s geboren en werd vastgesteld dat er minder verwijzingen naar het ziekenhuis plaatsvonden. Tot wel 30% minder! Ook waren er 50% minder verwijzingen vanwege medicamenteuze pijnstilling. Dit is nodig als op de locatie van de bevalling geen lachgas beschikbaar is en de aanstaande moeder wel pijnstilling wenst. In dat geval moet de bevalling poliklinisch worden voortgezet en gaat de vrouw naar het ziekenhuis. Doordat bij het Bevalcentrum West wel lachgas aanwezig is, nam dat aantal verwijzingen dus enorm af.

Huiselijke sfeer met lachgas en bevalbad

Het Bevalcentrum Zuid wordt een plek waar vrouwen veilig in een huiselijke setting kunnen bevallen. Geen medische sfeer zoals in een ziekenhuis, maar een sfeervolle plek met een warme inrichting, aromatherapie en dus ook alle faciliteiten die nodig en gewenst zijn. De eigen verloskundige begeleidt daar de bevalling en gespecialiseerde kraamverzorgenden zijn aanwezig als gastvrouw en om de verloskundigen te assisteren. En is er toch extra medische hulp nodig? Dan zorgt de verloskundige voor een verwijzing naar het ziekenhuis, net zoals bij een thuisbevalling.

Crowdfunding, zodat elke vrouw zelf kan kiezen waar ze bevalt

Wij willen dat elke vrouw zelf kan kiezen waar ze wil bevallen; thuis, in een bevalcentrum of poliklinisch. Als dat natuurlijk medisch verantwoord is. Om het Bevalcentrum Zuid voor iedereen toegankelijk te maken en een bevalling daar niet meer te laten kosten dan een poliklinische bevalling, voeren we gesprekken met de zorgverzekeraars. Omdat we niet weten of de zorgverzekeraars alle zorgkosten gaan dekken, is een crowdfundingsactie gestart. De opbrengsten uit die actie worden uitsluitend gebruikt om de kosten te dekken als een verzekeraar die niet vergoedt en de vrouw het zelf niet kan betalen. De oprichting van het bevalcentrum zelf wordt grotendeels door alle verloskundigenpraktijken gefinancierd.

Makkelijk bereikbaar in Buitenveldert

Het Bevalcentrum Zuid is gelegen aan de Kastelenstraat in Amsterdam-Zuid. Hier in Buitenveldert is genoeg parkeergelegenheid en het is makkelijk en snel bereikbaar vanaf de ring A10. En moet er toch plots uitgeweken worden naar een ziekenhuis, dan zijn er verschillende in de buurt. Dit bevalcentrum is namelijk ‘vrijstaand’, het is dus niet al in een ziekenhuis zoals Bevalcentrum West. De sleutels zijn eind mei aan ons overhandigd, de aannemer is op dit moment gestart met de verbouwing en als het goed is kunnen we er vanaf half juli terecht voor de eerste bevallingen!

Help jij mee?

Wil je weten waar jij kunt bevallen? Je kunt het altijd bespreken met jouw verloskundige tijdens een consult op onze praktijk in Amsterdam-Zuid. En gun jij het een ander ook dat zij kan bevallen op de plek die ze zelf uitkiest? Dan stellen we een bijdrage aan onze crowdfundingsactie erg op prijs!