De bevalling

Zelf bevallen op eigen kracht, zoals jij dat wil

De bevalling is iets waar het vrouwenlichaam voor is gemaakt. Jij kan dat, en al tijdens de zwangerschap helpen wij je daarop voor te bereiden. Zodat je het vertrouwen hebt om op eigen kracht te bevallen. En als het even kan ook op de manier die jij wil.

Begeleiding naar de bevalling toe

De bevalling is iets waar veel vrouwen toch met enige spanning naar uit kijken. En dat is niet zo gek; het is een spannende gebeurtenis waar je vast al veel over gelezen, gezien en gehoord hebt. Sommige verhalen maken je misschien wat angstig, maar dat is niet nodig. Wij zijn er om jou te begeleiden. Tijdens de bevalling maar ook in de maanden ervoor zodat je het moment zelf met vertrouwen tegemoet gaat zien.

Thuis of in het ziekenhuis

Op eigen kracht bevallen, zonder nodeloze ingrepen is veiliger. En heel vaak kan dat ook. Wij zijn gespecialiseerd in de zogenoemde risicoselectie. Dit betekent dat als het nodig is om in te grijpen, of als jij zelf iets anders wenst, wij dat voor je regelen. Maar voordat het zover is, zijn wij er tijdens alle consulten op onze praktijk om jou het zelfvertrouwen te geven dat je zelf kunt bevallen, dat jouw lichaam daarvoor gemaakt is. En als het moment van bevalling daar is dan begeleiden wij je daar doorheen. Thuis of in het ziekenhuis.

De thuisbevalling: Nederlands immaterieel erfgoed

Zelf bepalen waar je wil bevallen mag in Nederland, en dat is vrij bijzonder. Vrouwen hebben hier zelf de regie en kunnen dus ook thuis bevallen onder de meest veilige omstandigheden. Dit vinden wij heel normaal, maar het is wereldwijd echt uniek. De thuisbevalling staat zelfs op de lijst van het Nederlands immaterieel erfgoed. Toch staat die keuzevrijheid onder druk sinds eind mei duidelijk werd dat per 2023 de geboortezorg integraal bekostigd gaat worden. Dit zou in praktijk kunnen betekenen dat het lastiger kan zijn om als zwangere zelf te bepalen waar je wil bevallen, of in welk ziekenhuis. Maar wees gerust, nu merk je hier, gelukkig, nog niets van.

Medisch

Natuurlijk kan niet iedereen altijd zelf bepalen waar de bevalling moet plaatsvinden. Of het kan gebeuren dat op het laatste moment de plek van de bevalling alsnog wijzigt. Een bevalling laat zich niet vooraf scripten maar daar zijn wij op ingesteld. Zijn wij van mening dat het beter is om naar het ziekenhuis te gaan? Dan zullen we je dat altijd adviseren. Je bent dan medisch wat betekent dat je om gezondheidsredenen in het ziekenhuis moet bevallen. Dit kan ruim voorafgaand aan de bevalling al besloten worden, maar ook tijdens de bevalling zelf.

Poliklinische bevalling

Niet elke ziekenhuisbevalling is medisch; het kan ook zijn dat jij daar zelf voor kiest. Zo’n poliklinische bevalling begint bij jou thuis. Wij begeleiden je en op het moment dat we samen besluiten dat je naar het ziekenhuis gaat, regelen wij dat je bij een ziekenhuis in de omgeving terecht kan. Zolang je poliklinisch blijft, blijven wij bij je om de bevalling te begeleiden totdat je kindje geboren is.

Bevalbad of baarkruk

Beval je thuis, dan kan dat ook in een bevalbad of op een baarkruk. Een bevalbad kun je huren. Hoe dit werkt hebben we eerder al eens in dit blog beschreven. Een baarkruk hebben we altijd bij ons, dus dat hoef je niet vooraf te vragen.

Geboorteplan van Verloskundigen Amsterdam Zuid

Leg je ideeën vast, in het geboorteplan

Heb jij al vaste ideeën over jouw bevalling? Dan kun je dit vastleggen in een geboorteplan. Sowieso is dat een handig middel om eens goed over jouw bevalling na te denken, wat je bijvoorbeeld belangrijk vindt of wat je liever niet wil. Het is niet zeker dat het ook zo verloopt zoals je vooraf bedenkt. De kans is zelfs groter dat het anders loopt dan je vooraf bedenkt. Maar het helpt wel om al over zaken na te denken, zoals wie je erbij wil hebben, waar en hoe je wil bevallen, of jouw partner de navelstreng wel of niet doorknipt en veel meer. De opzet van zo’n geboorteplan staat hier op onze site.

Vragen over de bevalling? Kom naar de verloskundigen in Amsterdam-Zuid!

Bevallen hoe jij dat wil, dat kan bij iedereen anders zijn. Wij begeleiden je hierbij en helpen je daarop voor te bereiden. Door je te informeren en je te helpen bij de keuzes die je tijdens de zwangerschap en de bevalling zelf kunt of moet maken. En we zorgen ervoor dat je vertrouwen krijgt in de kracht van jouw lichaam voor het bijzondere, natuurlijke proces dat een bevalling is. Vanaf het eerste consult bij ons op de verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid staan wij voor je klaar. Wil je daar meer over weten? Je bent altijd welkom om kennis te maken en ons hier vragen over te stellen.