Bioactief foliumzuur

Ook belangrijk als je zwanger wil worden

Dat gezond eten en leven tijdens je zwangerschap heel verstandig is, dat wist je natuurlijk al. Maar ook als je zwanger wil worden, is je leefstijl enorm belangrijk. Hoe gezonder je leeft, hoe groter de kans dat je zwanger wordt. Sommige supplementen helpen daar ook bij, zoals bioactief foliumzuur. We vroegen onze voedingsdeskundige hoe dat precies zit.

Goed opneembaar foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk aan het begin van de zwangerschap. Maar niet iedereen kan gewoon foliumzuur omzetten. In de ideale situatie zet het lichaam foliumzuur in een aantal processen om naar folaat, de bioactieve vorm 5-MTHF. Als het lichaam dit niet zelf kan, kan het supplement foliumzuur ook niet z’n werk doen. Het bioactieve foliumzuur daarentegen is al folaat waardoor je lichaam het direct binnenkrijgt.

Positieve effecten

Bioactief foliumzuur, ofwel het folaat, heeft een aantal extra positieve effecten** voor de zwangere:

  • Zorgt voor extra energie
  • Draagt bij aan de vorming van rode en witte bloedcellen
  • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
  • Het verhoogt de folaatstatus van de moeder wat het risico op een aantal afwijkingen aan de foetus verlaagt zoals een open ruggetje, een hazenlip en een open gehemelte.

Dagelijks een kilo bruine bonen…?!

Foliumzuur is een vitamine B die we niet zelf aanmaken maar uit onze voeding moeten halen. Het komt onder meer voor in groene groente, volkorenproducten, zuivel en vlees. Wie een gezond eetpatroon heeft, krijgt hier doorgaans al voldoende van binnen. Maar de hoeveelheid foliumzuur die je voor je kindje nodig hebt als je zwanger bent, is niet met voeding alleen aan te vullen. Je zou dan enorme hoeveelheden moeten eten, zoals een kilo bruine bonen per dag. Vandaar dat supplementen worden aangeraden.

Bruine bonen foliumzuur

Ruim op tijd beginnen

Voordat je lichaam het foliumzuur goed opneemt, ben je een paar weken verder. Daarom is het zo belangrijk om ruim op tijd ermee te beginnen. Voordat je zwanger bent dus. Wil je zwanger worden, dan is het slikken van foliumzuur een echte aanrader. En zoals je nu weet, heeft bioactief foliumzuur daarbij de voorkeur.

Tekort? Of teveel?

Een tekort aan foliumzuur geeft niet alleen meer risico voor je kindje. Ook voor jouzelf is te weinig foliumzuur niet goed. Bij een ernstig tekort loop je zelf risico op onder meer bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid. Het is dus sowieso verstandig om te zorgen dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Teveel is echter ook niet goed; krijg je teveel foliumzuur via supplementen binnen, dan kan een eventueel vitamine B12-tekort moeilijker ontdekt worden. Houd je dus aan de voorgeschreven dosering.

Wat is bioactief foliumzuur?

Je herkent bioactief foliumzuur aan de benaming ‘5-MTHF’ of ‘5-methyltetrahydrofolaat’, ‘quatrefolic’ of ‘folaat’. Dit kun je lezen op de verpakking. Een paar merken die bioactief foliumzuur aanbieden zijn:

  • Vitals
  • Vitakruid
  • Bonusan

De potjes foliumzuur die je bij een drogist kunt kopen, zijn meestal de gewone foliumzuren waarbij je lichaam nog extra hard moet werken om het om te zetten in het opneembare folaat. Kies je al meteen voor een folaat, de bioactieve variant dus, dan help je je lichaam zodat je zeker weet dat het juiste element krijgt. En dat is wel zo belangrijk, of je nu nog zwanger wil worden of net zwanger bent!

De verloskundige, ook als je zwanger wil worden

Als verloskundige zijn we er ook voor je als je zwanger wil worden. Met ons speciale spreekuur ‘Consult Kinderwens’ kun je altijd bij ons terecht als je nog niet zwanger bent, maar dit wel graag wil worden. En ben je zwanger en heb je vragen over een gezonde leefstijl? Dan hebben wij verschillende workshops en voorlichtingsavonden voor je, ook over voeding tijdens je zwangerschap!