Bloedverlies en 4 weken zwanger?

Wat kan dat betekenen?

Ben je 4 weken zwanger en heb je bloedverlies? Dan schrik je daar vast van. Toch is dat niet altijd nodig. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor bloedverlies zo vroeg in de zwangerschap. Wij vertellen je er hier alvast over, maar heb je nog vragen of maak je je toch zorgen? Neem dan contact met ons op. Ook als je nog niet eerder bij ons op de verloskundigenpraktijk bent geweest.

Waar moet je op letten bij bloedverlies?

Zo heel vroeg in de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Het kan zijn dat jouw lichaam zich voorbereidt op de zwangerschap zelf, maar bloedverlies kan ook duiden op een beginnende miskraam. Om te weten of je je zorgen moet maken of niet, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Zoals op de kleur van het bloed of afscheiding, de hoeveelheid bloed die je verliest en of je wel of geen buikpijn en/of buikkrampen hebt.

Bruine afscheiding

Zodra een bevrucht eitje zich genesteld heeft in de baarmoeder, begint jouw lichaam extra bloed aan te maken. Hierdoor raakt ook het slijmvlies van jouw lichaam beter doorbloed waaronder de baarmoedermond. Daar kan dan heel makkelijk een bloedvaatje knappen, bijvoorbeeld al als je niest. Knapt zo’n bloedvaatje in de baarmoedermond, dan merk je dat als een beetje bruine afscheiding. Dat hoeft geen reden tot zorg te zijn. Blijft deze bruine afscheiding aanhouden of verandert het in helderrood bloedverlies, dan raden wij je wel aan om contact op te nemen met je verloskundige.

Innestelingsbloeding

Heb je met 4 weken bloedverlies? Dan kan dat ook een innestelingsbloeding zijn. Dit wordt veroorzaakt door het bevruchte eitje dat zich in jouw baarmoederwand nestelt. Dit kan wat bloedverlies veroorzaken waarbij het bloed ook een helderrode kleur heeft. Zolang het maar weinig bloed is én je geen buikpijn of buikkrampen hebt, is er geen reden om je zorgen te maken. Wordt het bloedverlies heviger en moet je regelmatig maandverband wisselen? Of heb je een beetje bloedverlies met daarbij buikpijn of buikkrampen? Bel dan wel je verloskundige.

Nog geen echo

Bij bloedverlies zul je waarschijnlijk zo snel mogelijk bevestiging willen dat het goed gaat met je zwangerschap. Of in ieder geval duidelijkheid over wat er aan de hand is. Maar dat is bij een zwangerschap van 4 weken nog heel lastig. Op een echo is de zwangerschap nu nog niet zichtbaar, ook niet bij een inwendige echo. Toch kun je altijd contact opnemen met een verloskundige. Wij weten wat bloedverlies kan veroorzaken, waar we op moeten letten en wat we jou kunnen adviseren. Bel dus zodra jij je ook maar enigszins zorgen maakt of vragen hebt over bloedverlies.

Bel de verloskundige bij meer bloedverlies, buikpijn en/of buikkrampen

Bij een hele prille zwangerschap heb je waarschijnlijk nog helemaal geen verloskundige. Toch kan het nodig zijn om dan al contact op te nemen. Bijvoorbeeld als je meer bloedverlies hebt, buikpijn of buikkrampen. Je kunt ons altijd bellen.

4 weken zwanger? Je bent nu al welkom op onze verloskundigenpraktijk!

Ben je 4 weken zwanger, dan ben je al van harte welkom op onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid. En heb je vragen, maak je je zorgen of heb je bijvoorbeeld zo vroeg in de zwangerschap al een bloeding? Ook dan kun je al bij ons terecht, ook als je we elkaar nog niet kennen. Bel gerust en heb je een bloeding? Meld het dan direct. Wij staan voor je klaar.