Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De meeste zwangerschappen verlopen goed, maar soms is dat helaas niet het geval. Zoals bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zo’n zwangerschap kan nooit voldragen worden tot een baby en het kan bovendien een gevaarlijke situatie voor jou zijn. Wij vertellen je er meer over in dit blog. En heb je nog vragen hierover? Kom gerust langs voor een consult, onze verloskundigen staan voor je klaar.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het eitje zich buiten de baarmoeder. Dit wordt ook een ‘extra-uteriene graviditeit (EUG)’ genoemd. Bij de meeste buitenbaarmoederlijke zwangerschappen nestelt het eitje zich in een eileider, maar het kan ook in een hoek van de baarmoeder naar de eierstokken toe zitten, in de eierstokken zelf of in de buikholte. In elk geval is de situatie gevaarlijk en kan het eitje nooit doorgroeien tot een baby. Het is ook niet mogelijk om het eitje vanuit de plek waar het zich genesteld heeft, te verplaatsen naar de baarmoeder. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen voor.

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je klachten krijgt als gevolg van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dan merk je dat meestal tussen 5 en 12 weken. Je kunt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap herkennen aan verschillende symptomen, zoals buikpijn op één plek die niet weggaat maar steeds erger wordt. Maar ook vaginaal bloedverlies, heftige pijn in de onderbuik die lijkt op flinke menstruatiepijn of pijn in de schouder als je gaat liggen kan een symptoom zijn. Andere symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn zweten, flauwvallen, misselijkheid, braken en een snelle pols. Ook kun je aandrang voelen terwijl er als je op de toilet zit, niets komt.

Oorzaken

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan veroorzaakt worden door een beschadiging aan een van de eileiders. Een infectie, een eerdere operatie daaraan of een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan zo’n beschadiging veroorzaakt hebben. De kans op zo’n zwangerschap is trouwens groter na een eerdere buikoperatie waardoor verklevingen in de buikholte zijn ontstaan, bij een zwangerschap na sterilisatie of als je een chlamydia-infectie, bewust of onbewust, hebt gehad. Weet je dat je eens chlamydia hebt gehad, meld dat dan altijd bij jouw verloskundige. Ook als je voor deze infectie toen behandeld bent. Wij zullen dan altijd een vroege echo regelen om te bevestigen dat de zwangerschap in de baarmoeder zit.

Zo wordt het vastgesteld

Heb je klachten die erop kunnen duiden dat het eitje zich niet in de baarmoeder heeft genesteld? Dan maken we meteen een echo om te bepalen of het eitje in de baarmoeder zit. Is er een vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dan wordt met een bloedmonster de hCG-waarde bepaald. De hCG-waarde, het zwangerschapshormoon, is bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vaak hoger dan normaal, maar wel lager dan bij een gezonde zwangerschap.

Behandeling

Wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geconstateerd, dan zal een operatie ingepland worden of een behandeling met medicijnen. In sommige gevallen wordt nog even afgewacht totdat het weefsel zichzelf afbreekt. Dit wordt wel wekelijks gecontroleerd met een bloedcontrole. Is de zwangerschap buiten de baarmoeder afgebroken via een operatie waarbij een eileider verwijderd moest worden? Dan kan dat gevolgen hebben voor een eventueel volgende zwangerschap. Elke situatie en elk lichaam is echter anders, daarom raden we je aan om hiervoor altijd in gesprek te gaan met jouw gynaecoloog.

Weer zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Heb je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, dan kun je wel opnieuw proberen om zwanger te worden. Wacht daarvoor in ieder geval één menstruatie af tenzij je voor de buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld bent met medicijnen. In dat geval is het advies om zeker drie maanden te wachten. Ben je opnieuw zwanger, dan wordt met een vroege vaginale echo gecontroleerd of het eitje zich nu wel goed in de baarmoeder genesteld heeft. Het risico dat dit opnieuw gebeurt is hoger dan bij iemand die nog niet eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft meegemaakt, namelijk 15% tot 20% meer.

Klachten of vragen? Je kunt altijd bij ons terecht!

Ben je zwanger en heb je klachten die kunnen duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? Twijfel dan niet en neem direct contact met ons op. Ook als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt meegemaakt en je maakt je nu extra zorgen bij je volgende zwangerschap, dan kun je altijd bij ons terecht met jouw vragen. Al onze verloskundigen staan voor je klaar op onze twee locaties in Amsterdam-Zuid: de Churchilllaan en de Willemsparkweg.