Daarom dadels

Positieve effecten van dadels tijdens je zwangerschap en bevalling

Of je er nu wel of geen fan van bent; het eten van Ajwa dadels tijdens je zwangerschap én bevalling zou verschillende positieve effecten hebben. Ben jij dus op zoek naar een zoete en redelijk healthy snack tijdens je zwangerschap? Dan kan het eten van dadels een goede optie zijn.

Boordevol vitamines en mineralen

Dadels zijn vruchten en worden zowel vers als gedroogd gegeten. Eenmaal rijp zijn ze heel zoet en zitten ze vol goede en noodzakelijke vitamines en mineralen. Dat geldt zeker voor de Ajwa dadels, de zogenoemde superfoods onder de dadels. Deze hebben een hoog percentage eiwitten en bevatten ook vitaminen zoals A, B1, B2 en B8. Verder zitten ook deze dadels vol ijzer en magnesium. Precies de mineralen waar je als zwangere extra behoefte aan hebt. Ook staan dadels bekend om hun vezels. En zeker tegen het einde van de zwangerschap als je last kunt krijgen van obstipatie, kunnen dadels je helpen om je darmen aan de gang te houden. Verder bevatten ze kalium wat nodig is voor een gezonde bloeddruk en zitten ze vol vitamine C. Ook zit in dadels foliumzuur. Dat is mooi meegenomen, maar beschouw ze niet als een vervanging voor supplementen met foliumzuur.

Voedingsadvies voor dadels

Heb jij tijdens je zwangerschap zin in een gezonde snack? Dan zijn dadels dus heel geschikt. Natuurlijk moet je ook hier weer niet te veel van eten. Het Voedingscentrum noemt dadels weliswaar gezonde voeding, maar geeft het algemene advies (dus niet specifiek voor zwangeren) om per dag niet meer dan 3 gedroogde dadels te eten. In gedroogde dadels zit meer suiker dan in verse dadels, daarvan zou je er per dag 4 tot hooguit 6 mogen eten. Dit advies geldt natuurlijk niet als je zwangerschapsdiabetes hebt. In dat geval moet je altijd overleggen en je laten adviseren door jouw arts of je überhaupt dadels aan jouw dieet mag toevoegen.

Dadels voor de bevalling

Verschillende (kleinschalige) onderzoeken wereldwijd hebben ook gekeken naar het effect van dadels op de bevalling. Onderzocht is het effect van dadels voorafgaand aan de bevalling. Daaruit kwam dat als een zwangere vrouw vanaf 4 weken voor de bevalling 6 dadels per dag eet, er een veel grotere kans is dat de bevalling natuurlijk op gang komt. Ook zien ze dat er minder vaak gebruik wordt gemaakt van onnatuurlijke weeënopwekkers.

Dadels eten tijdens je bevalling

Ook tijdens de bevalling kan het eten van dadels helpen. Juist doordat ze zoveel suikers bevatten, geven ze je een energieboost tijdens de bevalling zelf. Heb je dus een dip, dan kan een dadel je weer een boost geven. En er zijn onderzoeken die aangeven dat het eten van dadels tot een snellere ontsluiting leidt.

Dadels in de kraamweek en voor de borstvoeding

Ben je na je zwangerschap en bevalling nog niet uitgekeken op dadels? Dan is het geen probleem om ze ook tijdens de kraamweek te eten. Alle mineralen en vitamines die hierin zitten, kun je zo kort na je bevalling en in de eerste week met je baby goed gebruiken. Ook wordt beweerd dat door het eten van dadels, je lichaam het hormoon prolactine aanmaakt. Dit is een belangrijk hormoon dat de melkklieren aanzet tot het maken van melk. Geef je borstvoeding, dan kan het eten van dadels een positieve invloed hebben.

Dadels en bevallen: feiten of fabels?

De onderzoeken naar de invloed van dadels op de zwangerschap, de bevalling en op je lichaam tijdens de kraamperiode, zijn kleinschalig. Of er in die onderzoeken ook onderscheid is gemaakt tussen de verschillende dadels, weten we niet. Wel is het zo dat algemeen wordt aangenomen dat de Ajwa dadel de meest gunstige effecten heeft op de zwangerschap en bevalling. Verder valt vooral op dat al die onderzoeken wel steeds min of meer hetzelfde beeld laten zien. Of de invloed van dadels op de bevalling dus een feit of fabel is, en of je door het eten van dadels echt een supervlotte bevalling krijgt, durven we niet te zeggen. Maar zolang jouw medische conditie het toestaat, kun je wat ons betreft zeker genieten van wat extra dadels in die laatste fase van je zwangerschap.

Vragen over je zwangerschap of bevalling? Ga naar Verloskundigen Amsterdam Zuid

Tijdens je zwangerschap heb je vast heel veel vragen, over de zwangerschap zelf en over je bevalling. Ook daarvoor kun je bij ons terecht, de Verloskundigen Amsterdam Zuid. Maak je een afspraak? Dan spreken we je snel!