De badbevalling

Alles over het bevallen in bad

Een badbevalling lijkt sommige zwangeren echt ideaal en anderen moeten er niet aan denken. Wat we wel vaak merken is dat het bevallen in bad wordt geromantiseerd. Het kan erg romantisch zijn, maar dat is niet altijd zo. Hoog tijd dus dat we hier wat meer over vertellen. Zodat je weet wat je kunt verwachten als je besluit om ook zo’n waterbevalling te proberen.

De badbevalling, meestal niet in bad

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bij veel badbevallingen wordt de baby uiteindelijk niet in het bad zelf geboren. Veelal wordt het bad gebruikt om de ontsluitingsweeën op te vangen waarna het bad alsnog wordt verruild voor een bed of de baarkruk. Na een paar uur in bad vinden sommigen het daar te warm om met persen te starten. Als dat zo is, dan proberen we andere houdingen of een andere plek. Wil je wel in bad blijven zitten omdat jij dat prettig vindt, dat is dat ook prima. En soms gaat de bevalling zelfs zo snel dat je je niet meer wil verplaatsen zodat de baby wel in het bad geboren wordt. Gebeurt dat, dan levert dat geen gevaar op voor je baby omdat die nog zuurstof via de navelstreng krijgt of uit reflex de luchtpijp sluit onder water.

Badbevalling: alle praktische info van je verloskundige

Bevallen in bad zorgt voor meer ontspanning

Het voordeel van een bevalling in bad, of het opvangen van de weeën in bad, is dat het warme water een ontspannende werking op je spieren heeft. Je spieren verkrampen dan niet waardoor de wee als minder pijnlijk wordt ervaren. Ook zorgt het warme water en de ontspanning daardoor dat je meer endorfine aanmaakt. Hierdoor kun je de weeën beter opvangen en worden je weeën krachtiger omdat de endorfine weer zorgt voor extra oxytocine, het weeënhormoon. Tussen de weeën door ervaar je dan meer ontspanning waardoor de volgende wee weer makkelijker op te vangen is. Bovendien heb je in bad geen ‘last’ van de zwaartekracht. Bekkenpijn of andere klachten zitten je in bad dus niet in de weg.

Bevalling op gang helpen in een bad

Een badbevalling hoeft dus niet van begin tot eind ook echt in het bad te zijn. Vaak proberen we het bad tijdens de bevalling omdat het effect van het warme water wel mee kan helpen tijdens het hele bevalproces. Dit gebeurt ook bij zwangeren die niet vooraf hadden besloten dat ze in bad wilden bevallen. Het is daarom handig om je wel hierin te verdiepen en als het kan, een bevalbad met hoes klaar te hebben staan. Dan kun je op het moment zelf altijd nog besluiten wat je doet.

Speciaal bevalbad

Het bevallen in bad moet namelijk wel in een speciaal bevalbad gebeuren. Het gewone bad in de badkamer is te klein om je vrij te kunnen bewegen en je zit daar niet diep genoeg in het water. Met een bevalbad is er genoeg ruimte voor jou om met je hele buik onder water te zitten. Dit helpt bij de ontspanning. Ook is de rand van zo’n bad stevig genoeg om tegenaan te leunen. En doordat je je in het water veel lichter voelt, kun je makkelijker de houding aannemen die jij dan prettig vindt waardoor je baby goed kan indalen in je bekken.

Bevalbad huren

Voor een badbevalling kun je een bevalbad huren. Online zijn daar verschillende aanbieders voor. Het enige wat je daarbij nog moet aanschaffen is een bevalhoes. Die moet vanwege de hygiëne in het bad gebruikt worden. Stel dat je het bad niet gebruikt, dan kun je vaak die hoes ook weer terugsturen en heb je er dus geen kosten aan. Zo’n bevalbad zet je net zo op als de bekende zwembadjes voor in de tuin, maar dan dus binnen. Dat betekent wel dat je daar voldoende ruimte voor moet hebben. Voor het bad zelf maar ook eromheen. De verloskundige en je partner zitten buiten het bad en moeten de ruimte hebben om te kunnen bewegen en jou te ondersteunen. Vaak staat er ook nog een krukje bij zodat jij er makkelijk uit kunt stappen. Bijvoorbeeld als je even tussendoor eruit wil om te lopen of als je een andere positie wil proberen.

Bevallen in bad

Praktische zaken bij een bevalbad

Een bevalbad zet je neer op een zeil. Het wordt geleverd met een lange slang en een pomp voor het vullen en het legen achteraf. Alle andere spullen die je hierbij nodig hebt zitten ook in dat verhuurpakket behalve dus de bevalhoes. Sommige huurbaden hebben een verwarmingselement maar meestal moet je het zelf vullen met warm water. Dit kost tijd, reken rustig op een uur. In een bevalbad gaat zo’n 650 liter water. In onze ervaring zijn zelfs de vloeren van de oude Amsterdamse woningen sterk genoeg om dit gewicht te dragen, maar check het wel altijd even.

In bad bevallen in het ziekenhuis

Moet of wil je naar het ziekenhuis voor jouw bevalling, dan kun je ook daar in bad bevallen als die bevalkamers vrij zijn. Sommige werken ook daar met opzetbaden maar er zijn ook enkele bevalcentra in Amsterdam met een vast bevalbad. Wil jij in bad bevallen in het ziekenhuis, vraag dan altijd naar de mogelijkheden.

Jij in, de rest buiten het bad

Als jij in het bad je weeën aan het wegpuffen bent, zit je partner buiten het bad. Meestal achter je om te helpen en je te ondersteunen. Ook de verloskundige blijft buiten het bad maar zal je, vaak hangend over de rand, begeleiden en onderzoeken waar nodig. Het kan ook zijn dat je even naar haar toe moet draaien zodat zij het onderzoek kan verrichten.

Stel ons jouw vragen over een badbevalling

Wij begeleiden ook badbevallingen. Wil jij hier meer over weten of de mogelijkheid met ons bespreken? Dan kan dat altijd tijdens een consult op onze praktijk. Je kunt ons vooraf laten weten als jij besluit om in bad te bevallen maar kies je daar op het moment zelf voor, dan is dat wat ons betreft ook mogelijk.