Duurzaam zwanger

Voor de wereld waarin jouw baby opgroeit

Bij het begin van een nieuw jaar hoor je ze weer: goede voornemens. Maar ook wie net zwanger is, neemt zich van alles voor. Je wilt jouw baby een goede start geven en velen worden zich dan ook bewuster van de wereld waarin we leven. Wat we nu doen, bepaalt in welke wereld jouw baby op zal groeien. Veel zwangeren kiezen daardoor ineens anders, bewuster. Duurzaam zwanger zijn dus. Een hippe trend en meer dan een goed voornemen alleen!

Complete uitzet

Als ouders zorg je dat er een complete uitzet klaarstaat voor het moment dat je baby geboren wordt. Sommige van die spullen gaan jaren mee, maar andere artikelen gebruik je soms maar een paar weken. Zonde om dat allemaal nieuw te kopen, en daar haken talloze sites op in.

Babyproducten huren of leasen

Google maar eens op babyproducten huren of leasen en je zult verrast zijn van de vele aanbieders en het enorme aanbod dat je kunt huren. Van wipstoeltjes en newborn sets voor kinderstoelen tot boxen, babynestjes en veel meer. Alles nieuw kopen is natuurlijk niet het beste voor het milieu, en het is ook zeker niet nodig. Heel veel, en misschien zelfs wel alles wat je wilt voor de babyuitzet, is ook via verhuur te krijgen.

Scheelt ruimte

Behalve dat het heel duurzaam is, is huren ook heel praktisch. Is je baby te groot voor iets? Dan hoef je het niet ergens op een zolder of achter een kast op te slaan ‘voor de volgende’ of voor een baby van een vriendin. Je brengt het gewoon terug. Dat scheelt veel ruimte en een ander heeft er daarna weer veel plezier van.

Duurzaam zwanger

Meegroeimeubels

Sommige spullen gebruik je zo lang, dat het handig is als je ze ook gedurende die lange periode kunt gebruiken. Maar dan moet het in die tijd wel geschikt zijn voor een kindje van heel klein tot al een stuk groter. Daarvoor zijn er de meegroeimeubels. Zoals ledikantjes en kinderstoelen. Je hebt hele leuke meegroeibedjes waar je baby al met een paar maanden in kan en die nog vele jaren gebruikt kunnen worden. En verschillende kinderstoelen zijn zo gemaakt dat ze meegroeien met de verschillende fases van je kindje.

FSC-hout of oude PET-flessen

Kies je bij nieuwe babyspullen voor de biologische variant, of iets dat gemaakt is van een verantwoord materiaal, dan is het alweer veel duurzamer dan de plastic alternatieven. Nieuw gekocht is dus niet per definitie een slechte keus, het hangt er maar net vanaf waar het van gemaakt is. Meubeltjes voor de babykamer van hout met het FSC-keurmerk of gordijnen gemaakt van gerecycled katoen of oude PET-flessen zijn ook heel verantwoord. En net zo mooi en van stevige kwaliteit als de niet-duurzame varianten.

Biologische supplementen of duurzaam kraampakket

Ook kun je als zwangere duurzame keuzes voor jezelf maken. Zoals door vaker voor biologisch te kiezen in de supermarkt. En door goed op te letten welke supplementen je slikt. Maar wist je dat je ook een duurzaam kraampakket kunt bestellen als vervanging van de reguliere versie? Daarin zit onder meer biologische alcohol, om mee te steriliseren, matrasbeschermers van bioplastic en kraamverband van biologisch katoen. En wees gerust, dat is geen kraamverband dat je moet uitwassen maar het is wegwerpverband zonder plastics, kleurstoffen en volledig chloorvrij.

Meer tips of informatie? Vraag het ons!

Heb je vragen over duurzaam zwanger zijn of zoek je inspirerende voorbeelden? Kijk dan eens in de wachtkamer bij ons in de verloskundigenpraktijk, daar ligt altijd wel het tijdschrift Duurzaam & Zwanger. Of vraag ons er eens naar, we hebben een uitgebreid netwerk. We kunnen je vast wel meer vertellen of iemand aanbevelen.