Echo bij 8 weken zwangerschap

De vroege of vitaliteitsecho

Bij een zwangerschap van 8 weken kun je een echo laten doen, maar dat is niet standaard. Deze vitaliteitsecho, of vroege echo, is mogelijk vanaf 6 weken. Maar laat je het met 7 of 8 weken doen, dan is er al (iets) meer te zien. Wil je weten of een 8-wekenecho nodig is, en wanneer dat zo is? Wij vertellen het je hier. Of in onze verloskundigenpraktijk natuurlijk, want daar ben je ook altijd welkom met al jouw vragen.

Termijnecho met 10 of 11 weken

Standaard wordt de eerste echo rond de 10 of 11 weken uitgevoerd, dat is de termijnecho. Met deze echo wordt bepaald hoever je in jouw zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is. Die datum is natuurlijk al eerder bepaald op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie, maar de termijnecho wordt gedaan om die datum met meer zekerheid vast te stellen. Is er een verschil tussen de datum van de termijnecho en die we op basis van je laatste menstruatie hebben vastgesteld? Dan is de datum van de termijnecho leidend omdat de groei van alle embryo’s in deze fase nog heel gelijk is en door het te meten via een echo, deze meting het meest betrouwbaar is.

Vroege of vitaliteitsecho met 7 of 8 weken

Ook al vindt de eerste echo dus aan het einde van je eerste trimester plaats, het is mogelijk dat er nog eerder een echo wordt gedaan. De vroege echo of de vitaliteitsecho. Deze kan vanaf 6 weken maar we raden aan om, als dat kan, niet eerder te laten doen dan 7 weken. Daar schreven we eerder dit blog al over. Natuurlijk kun je deze vroege echo ook nog wat later laten doen, met 8 weken. Er is dan al een klein verschil in wat er op de echo te zien is. Afhankelijk van de reden waarom je zo’n vroege echo laat uitvoeren, kan het dus aan te raden zijn om nog even te wachten tot je 8 weken zwanger bent.

Het verschil tussen een echo met 7 of 8 weken

Met 8 weken zwangerschap is je baby natuurlijk nog steeds erg klein. We spreken dan eigenlijk ook nog niet van een baby, maar van een embryo. Die is op dat moment zo’n 1,5 cm groot. Heel erg klein nog, maar wel al bijna twee keer zo groot als met 7 weken. De groei en ontwikkeling gaan heel erg hard, vandaar dus ook dat je in deze periode zo moe kunt zijn. En doordat de embryo zo hard groeit, is het verschil tussen een echo met 7 of 8 weken ook al heel groot.

Wanneer krijg je zo’n vroege echo?

Een vitaliteitsecho wordt alleen gedaan als daar een medische noodzaak voor is. Zoals bloedverlies in de eerste weken, buikpijn, een eerdere miskraam of bijvoorbeeld bij symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Is jouw situatie zo dat deze echo nodig is, dan regelen wij de medische indicatie daarvoor zodat jouw verzekering het vergoedt, en we plannen de echo voor je in.

Meerlingen te zien op 8-wekenecho

De vroege echo laat zien of het vruchtje goed in de baarmoeder genesteld is en of het hartje klopt. Ook kun je met 8 weken zwangerschap zien of je één of meer baby’s verwacht. Is er een meerling te zien, dan zal de echoscopist ook kijken of er een vlies tussen de vruchtjes zit. Dit is vanuit medisch oogpunt belangrijk om te weten.

Groeispurtjes

Zo vroeg in de zwangerschap groeit je baby met enorme sprongen. Het verschil tussen de twee dagen kan al enorm zijn. Wat je dus ziet met een echo rond de 8 weken, is daardoor al duidelijk anders dan bij een echo met 7 weken of een echo met 9 weken. Of en wanneer jij een vroege echo nodig hebt, is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De verloskundigen op onze praktijk in Amsterdam-Zuid houden dat goed voor je in de gaten.

Persoonlijke aandacht tijdens je zwangerschap, bij de verloskundigen in Amsterdam-Zuid

Ben je zwanger, dan kun je bij ons vanaf het allereerste begin al terecht. Al onze verloskundigen staan persoonlijk voor je klaar. Heb je vragen over echo’s tijdens je zwangerschap of iets anders, of wil je kennismaken? Maak dan nu een afspraak, we leren je graag kennen!