Echo met 7 weken zwangerschap

Dit kun je verwachten

Of je nu nog maar net zwanger bent, of al aan het einde van je zwangerschap zit, je bent vast heel benieuwd naar je baby. Een echo is dan ook altijd iets waar de meeste vrouwen erg naar uitkijken. Ook al zie je nog niet veel, toch krijg je even een blik op jouw baby. Meestal krijg je de eerste echo pas rond de 10 of 11 weken, de termijnecho. Maar in sommige gevallen wordt een echo al met 7 weken gedaan.

Vitaliteitsecho

Een echo met 7 weken is een vroege echo die vitaliteitsecho wordt genoemd. Deze echo is niet standaard en wordt alleen gegeven als daar een medische indicatie voor is, of in sommige gevallen op jouw verzoek. Deze vitaliteitsecho wordt dan ook gedaan om jouw zwangerschap te bevestigen en wordt alleen vergoed als er een medische noodzaak voor is. Wil je zelf toch heel graag deze vroege echo? Dan kun je die ook via ons laten plannen, de kosten zijn dan wel voor jouw rekening.

Kloppend hartje?

Een vitaliteitsecho kan pas uitgevoerd worden vanaf 6 weken maar beter is om te wachten totdat je 7 weken zwanger bent. Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk om het hartje te zien kloppen. Is dat niet te zien op deze echo? Dan kan het zijn dat je toch nog minder ver in je zwangerschap bent en zal een week later de echo opnieuw gedaan worden. Helaas kan het ook zijn dat het hartje al gestopt is. In dat geval spreken we van een miskraam.

Inwendige echo

De echo met 7 weken wordt vrijwel altijd inwendig gedaan. Het embryo is dan nog zo klein dat die niet te zien is met een uitwendige echo. De vitaliteitsecho is er om vast te stellen of de innesteling goed is gegaan en of het embryo levend is, of het hartje dus klopt.

Indicaties voor een 7-wekenecho

Een echo met 7 weken gebeurt vrijwel alleen als daar een medische noodzaak voor is. Een reden om een vitaliteitsecho te laten uitvoeren, kan onder andere zijn:

  • Bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap
  • Veel buikpijn
  • Een eerdere miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of molazwangerschap
  • Bij symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Een zwangerschap na een vruchtbaarheidsbehandeling
  • Een medische situatie met een verhoogd risico op een miskraam, zoals diabetes

Wat kun je nu al zien?

De vitaliteitsecho is dus vooral bedoeld om de zwangerschap te bevestigen en om te zien of alles er goed uitziet. Althans, voor zover dat met 7 weken al te zien is. Het embryo is dan nog zo klein dat eventuele afwijkingen pas bij latere echo’s zichtbaar kunnen zijn. Maar wel kan al gezien worden of het goed is ingenesteld en of er een kloppend hartje is. Je kunt ook misschien al de omtrek van een hoofdje onderscheiden, maar veel meer nog niet. Je baby is ook nog maar zo’n 7 tot 9 mm groot, zeg maar een doperwtje. Wil je weten hoe je baby zich vanaf nu gaat ontwikkelen? Lees dan deze eerdere blogs waarin we per week de ontwikkeling bespreken.

Wij regelen het voor je

Is in jouw situatie een echo met 7 weken al nodig? Dan zorgen wij ervoor dat je deze echo kunt laten maken. We noteren de medische indicatie voor jouw verzekering en laten de echo inplannen. En is het spoed? Dan zorgen wij ook dat dit snel gebeurt. De resultaten van de echo bespreken we vervolgens met jou zodat je ook precies weet wat er gezien is op de echo en wat dat betekent voor jouw zwangerschap.

Meer weten over echo’s tijdens je zwangerschap? Vraag het aan Verloskundigen Amsterdam Zuid!

Wil je meer weten over de echo’s die je krijgt tijdens jouw zwangerschap? Kijk dan hier op onze site of vraag het aan een van onze verloskundigen in onze praktijk in Amsterdam-Zuid. We staan altijd voor je klaar en bij een consult kun je ons al jouw vragen stellen.