Eten na de bevalling

Wat staat er op het menu in de kraamtijd?

Ben je zwanger, dan is er vast iets dat je na jouw bevalling zo snel mogelijk weer wilt eten, of drinken. Iets wat je nu erg mist maar het niet neemt omdat dat beter is voor jouw ongeboren baby. Of omdat je het nu niet lust of omdat je er nu veel last van hebt. Je hebt dat vast op je lijstje staan om na de bevalling zo snel mogelijk weer te gaan eten. Maar daarna is er ook voeding die je kunt kiezen omdat je je daar snel weer fitter door voelt, het je helpt bij je herstel en je meer energie geeft. En dat eten na de bevalling, kun je in de kraamtijd goed gebruiken!

Voeden in plaats van vullen

Natuurlijk, na de bevalling kun je weer helemaal losgaan met alle guilty pleasures die 9 maanden lang verboden waren. Maar om weer lichamelijk te herstellen van de zwangerschap en bevalling en de gebroken nachten aan te kunnen, is het slim om voor eten te kiezen dat voedt en niet alleen vult. Gezond eten dus. Wij geven je hier een handige lijst.

Voldoende (water) drinken

Jezelf goed hydrateren is altijd al belangrijk maar na de bevalling nog eens extra. Het helpt om afvalstoffen af te voeren en je voelt je er al snel energieker door. Drink dus zo’n 2 liter water per dag, daarmee geef je je lichaam wat het nodig heeft en het zorgt er ook voor dat de ontlasting soepel wordt en blijft. En dat is net na de bevalling best prettig. Geef je borstvoeding? Dan is het helemaal belangrijk om voldoende te drinken. Naast water kun je ook (kruiden)thee of andere dranken drinken zonder cafeïne. Het helpt om elke keer als je jouw baby voedt, zelf ook een glas water te drinken. En zorg dat je steeds een bidon of glas in de buurt hebt, dan drink je ongemerkt de hele dag door.

Vezelrijk en goede vetten

Vezelrijk eten en goede vetten uit bijvoorbeeld avocado’s, zalm, noten en olijfolie, zijn heel erg goed voor je. Ook dit helpt bij een goede spijsvertering en het zorgt ervoor dat je na een maaltijd goed gevuld bent zodat je niet snel weer gaat snacken. Bovendien zijn noten ook goed voor de melkproductie, dus als je borstvoeding geeft kun je rustig een handje noten meepakken!

Eiwitten!

Voldoende eiwitten op het menu zorgen er natuurlijk voor dat je minder snel weer trek krijgt. Maar het doet meer voor je. Zo helpen eiwitten je lichaam te herstellen en het bevat de stof choline. Iets wat je hard nodig hebt als je borstvoeding geeft en wat ook goed is voor jouw pasgeboren baby. Eiwitten haal je onder andere uit vis, vlees, peulvruchten, quinoa en noten.

Volop groente

De zwangerschap en bevalling zijn enorm intensief voor jouw lichaam. Geef het dus de tijd om te herstellen en help het daarbij door elke dag meer dan genoeg groente te eten. Wordt normaal gesproken ‘2 ons groente’ aanbevolen, dan mag je dat in de eerste weken gerust verdubbelen. Dat is overigens best lastig, want 4 ons groente is echt heel veel. Voeg daarom bij elke maaltijd extra groente toe, of maak er eens een smoothie van. Dan krijg je dagelijks toch extra vezels binnen en extra mineralen.

Eet slim

Misschien wil je zo snel mogelijk de zwangerschapskilo’s kwijt, maar eet slim en ga niet meteen streng diëten. Tuurlijk kun je dat broodje kroket best overslaan, maar zorg wel dat je alle vezels, gezonde vetten en mineralen binnenkrijgt. Je lichaam heeft dat nu hard nodig voor het herstel. IJzer is bijvoorbeeld een mineraal dat je lichaam nu extra nodig kan hebben. Geldt dat voor jou, dan doe je er goed aan om ijzerrijke voeding te eten zoals rood vlees, peulvruchten, volkoren graanproducten en groene bladgroente. Geef je ook borstvoeding? Dan hebben jij en je baby alle voedingsstoffen en calorieën hard nodig. Wacht dus even met flink afvallen en overleg met je verloskundige wanneer het verstandig is om hiermee te beginnen.

Borstvoeding? Laat dit dan nog even staan!

Geef je borstvoeding, dan moet je ook nu nog goed opletten met wat je wel en niet eet of drinkt:

  • Alcohol kun je ook nu nog beter laten staan. Of drink het in ieder geval niet binnen 2 uur voordat je gaat voeden. Je lichaam doet er namelijk 1,5 tot 2 uur over voordat het één glas alcohol heeft afgebroken.
  • Cafeïnehoudende dranken zijn geen aanrader, maar je kunt best zo nu en dan een kop koffie of glas cola nemen.
  • Natuurlijk is het onverstandig om te roken tijdens het geven van borstvoeding. Rook je toch? Dan nog is borstvoeding vele malen beter dan kunstvoeding.
  • Bij medicijnen, met of zonder recept, is het altijd goed om heel kritisch te zijn op het gebruik daarvan tijdens de borstvoeding. Overleg hiervoor altijd met jouw (huis)arts of het verstandig is om die medicijnen nu te nemen. Gaat het om tijdelijk gebruik dan kun je overwegen om de moedermelk te kolven en weg te gooien totdat je weer veilig jouw baby borstvoeding kunt geven. Ook bij tijdelijk gebruik is het belangrijk om dit met jouw arts te overleggen.

Meer weten? Vraag het ons, Verloskundigen Amsterdam Zuid

Wil je meer weten over gezond eten tijdens je zwangerschap of in de periode na de bevalling? Ook daarover kun je bij ons terecht. De Verloskundigen Amsterdam Zuid staan voor je klaar met natuurlijk persoonlijke begeleiding maar ook met handige en praktische informatie. Vraag ons er dus gerust om, we horen graag van je!